NA DANAŠNJI DAN PREMINUO MIRZA DELIBAŠIĆ – KINĐE

na današnji dan preminuo mirza delibašić – kinđe

Mirza Delibašić , istinski sportski as i sjajan i voljen čovjek bio je jedan od najistaknutijih bh. košarkaša, rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli. tokom impresivne sportske karijere, dostigao je vrh košarkaške Evrope sa sarajevskom Bosnom, a kao reprezentativac tadašnje SFRJ bio je olimpijski i prvak svijeta. Posthumno, 2008 primljen je u kuću slavnih FIBA-e.

1638. Umro dubrovački barokni pjesnik Ivan Gundulić, najznačajniji pjesnik južnoslovenskog područja u 17. vijeku. Pisao je mitološke drame i romantične tragikomedije, a najvrednija njegova djela su lirski ep “Suze sina razmetnoga”, junački ep “Osman” i pastirska igra “Dubravka” koja završava čuvenom himnom slobodi.

1854. Papa Pije IX proglasio je dogmu o bezgrešnom začeću Bogorodice.

1863. Britanski bokser Tom King je postao prvi svjetski šampion u teškoj kategoriji pobjedom nad Amerikancem Johnom Hunnantom.

1925. Objavljena je knjiga Adolfa Hitlera “Mein Kampf”, u kojoj je izložena koncepcija novog poretka i rasne supremacije Nijemaca.

na današnji dan preminuo mirza delibašić – kinđe
NA DANAŠNJI DAN PREMINUO MIRZA DELIBAŠIĆ – KINĐE

1941. SAD i Velika Britanija objavile rat Japanu, dan poslije japanskog napada na američku bazu u Pearl Harboru na Havajima. Njemačka i Italija, u skladu sa obavezama iz Trojnog pakta, objavile su rat SAD-u.

1954. Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli su Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno je da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma – ćirilica i latinica – ravnopravna i da jezik ima zajednički pravopis.

1966. Prilikom havarije grčkog feribota Heraklion, koji je potonuo tokom nevremena kod ostrva Melos, poginula su 234 putnika i člana posade.

1974. Grci na referendumu velikom većinom glasali za republiku, a protiv restauracije monarhije.

1978. Umrla izraelska državnica Golda Meir, prva žena premijer Izraela (1969-1974).

na današnji dan preminuo mirza delibašić – kinđe
NA DANAŠNJI DAN PREMINUO MIRZA DELIBAŠIĆ – KINĐE

1987. Počela prva Intifada, palestinski ustanak protiv izraelske okupacije, a okončana je 1993. godine.

1991. Lideri Rusije, Bjelorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič potpisali u Minsku Belovežski sporazum o formiranju Zajednice Nezavisnih Država. Time je prestao da postoji Sovjetski savez.

1995. U Londonu je počela dvodnevna konferencija na kojoj je, umjesto ženevske Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, osnovan Savjet za provođenje mira. U radu konferencije učestvovali su ministri inostranih poslova 40 zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Švedski diplomata Carl Bildt imenovan je za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

2000. U Otawi održan prvi svjetski samit posvećen kulturi i umjetnosti na kojem je osnovana Međunarodna federacija agencija za podršku umjetnosti.

2001. U Sarajevu umro Mirza Delibašić, bh. košarkaška zvijezda. Rodio se u Tuzli 9. januara 1954. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Četiri puta biran je za najboljeg sportaša BiH. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa, nakon čega je igrao i za proslavljeni Real Madrid. Dres reprezentacije Jugoslavije nosio je 176 puta, ostvarivši impresivnih 1.759 poena. Nakon završene karijere, kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine, ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto. Godine 1991. Mirza Delibašić bio je proglašen jednim od 50 najboljih košarkaša FIBA-e.

2001. Umrla Frances Elizabeth Schneider Holberton (84), jedna od pionira kompjuterskog programiranja. Ranih 40-ih programirala je revolucionarni ENIAC digitalni kompjuter za američku vojsku, a kasnije je učestvovala u kreiranju kompjuterskog jezika COBOL i FORTRAN.

2003. U Grunwaldu u Njemačkoj umro Hans Hotter, austrijski operski pjevač njemačkog porijekla, koji se proslavio u operama Richarda Wagnera, posebno ulogama u “Ring Cycle” i “Parsifal”.

2003. Umro kubanski pijanista Ruben Gonzales, koji se proslavio nastupajući sa grupom Buena Vista Social Club.

The post NA DANAŠNJI DAN PREMINUO MIRZA DELIBAŠIĆ – KINĐE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju