NA DANAŠNJI DAN PREMINUO MEHMED SPAHO, PRVI BOŠNJAK U VLADI KRALJEVINE SHS: EVO ŠTA SE JOŠ DESILO

na današnji dan preminuo mehmed spaho, prvi bošnjak u vladi kraljevine shs: evo šta se još desilo

U Luxembourgu je 1886. rođen francuski državnik Robert Schuman, premijer (1947-1948). Na njegov prijedlog osnovana je 1952. Evropska zajednica za ugalj i čelik, iz koje je kasnije nastala Evropska unija

1877. U Stričićima, u Bosanskoj krajini, rođen pisac Petar Kočić, autor satira “Jazavac pred sudom” i “Sudanija”.

1900. Rođen francuski pisac Antoine Marie Roger de Saint-Exupéry, autor bestselera “Mali princ”, jednog od najljepših dječijih romana u svjetskoj književnosti. Nestao je u julu 1944. nad Mediteranom kao pilot savezničkog aviona u Drugom svjetskom ratu.

1922. Rođen pisac Vasko Popa, jedan od najvećih pjesnika srpske književnosti u drugoj polovini 20. vijeka.

na današnji dan preminuo mehmed spaho, prvi bošnjak u vladi kraljevine shs: evo šta se još desilo
Vasko Popa

1939. Slijetanjem aviona Dixi Cliper na aerodrom u Lisabonu obavljen je prvi komercijalni let iz SAD-a u Evropu.

1939. Umro je Mehmed Spaho, prvi Bošnjak u Vladi Kraljevine SHS, a kao jedan od trojice ministara iz BiH i to po etničko-vjerskom ključu: Hrvat dr. Tugomir Alaupović je bio ministar vjera, Srbin Uroš Krulj ministar zdravlja, a Spaho je ministar saobraćaja. Spaho je također jedan od dva priznata zastupnika Jugoslovenske muslimanske organizacije među 11 Bošnjaka od 42 zastupnika Narodnog vijeća SHS za BiH. Jugoslovenska muslimanska organizacija je u to vrijeme smatrala da joj pripada 15 zastupničkih mjesta.

1980. Vigdís Finnbogadóttir izabrana je za predsjednicu Islanda.

1992. Jedinice JNA napustile Sarajevski aerodrom nakon dvomjesečne opsade i predale ga pod kontrolu mirovnih trupa UN-a (UNPROFOR). Time je omogućeno dostavljanje humanitarne pomoći stanovništvu Sarajeva.

1995. Više od 500 ljudi poginulo je u Seulu kada se srušila petospratna robna kuća.

1998. Bivši gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović, osumnjičen za ratne zločine u Hrvatskoj 1992, izvršio je samoubistvo u zatvoru u Scheveningenu blizu Haaga.

1999. Tursko pravosuđe osudilo na smrt vođu kurdskih pobunjenika Abdulaha Odžalana. Pod pritiskom međunarodne zajednice, presuda preinačena na doživotni zatvor.

2000. U Rimu umro italijanski glumac Vittorio Gassman, jedan od najboljih italijanskih filmskih i pozorišnih glumaca poslije Drugog svjetskog rata. Osnovao je i putujuće pozorište i vodio školu glume.

na današnji dan preminuo mehmed spaho, prvi bošnjak u vladi kraljevine shs: evo šta se još desilo
Vittorio Gassman

2001. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan (63) ponovo je izabran na novi petogodišnji mandat u svjetskoj organizaciji.

2001. U Beču ministri inostranih poslova SRJ i četiri bivše jugoslovenske republike potpisali sporazum o sukcesiji, čime je okončan dugogodišnji spor oko naslijeđa bivše SFRJ.

2002. Leka I, sin kralja Zoga, koji je vladao Albanijom od 1928. do 1939, vratio se u zemlju poslije 63 godine progonstva.

2003. Polaganjem zakletve Beatriz Merino, ugledni advokat bez političkog iskustva, postala je prva žena premijer u historiji Perua.

2003. U Fenwicku u Connecticutu u 96. godini umrla čuvena holivudska glumica Katharine Hepburn, koja je igrala u više od 50 filmova i osvojila četiri Oscara za uloge u filmovima (“Jutarnja slava”, “Na zlatnom jezeru”…).

2004. Haški tribunal osudio je bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Babića na 13 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti nad hrvatskim civilima u bivšoj republici srpskoj Krajini (RSK) 1991-1992. Babić je 5. marta 2006. izvršio samoubistvo u pritvorskoj ćeliji u Scheveningenu.

2004. Na samitu u Bruxellesu za šefa evropske diplomatije izabran je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Javier Solana.

2008. Papa Benedict XVI i vaseljenski patrijarh Vartolomej održali zajedničku liturgiju u Bazilici svetog Petra u Vatikanu. Svečanosti u Rimu i Vatikanu upriličene su povodom 2000. godišnjice rođenja apostola Pavla.

2017. Iračka vojska zauzela džamiju Al-Nuri u Mosulu u kojoj je ISIL 2014. proglasio kalifat.

hayat.ba

drugi upravo čitaju