NA DANAŠNJI DAN : POČEO S RADOM PRAVNI FAKULTET U SARAJEVU

na današnji dan : počeo s radom pravni fakultet u sarajevu

1947. Pravni fakultet u Sarajevu, najstariji poravni fakultet u modernoj historiji naše države počeo sa radom. Na prvu godinu bilo su upisano 334 studenta.

1515. Umro venecijanski izdavač i štampar Aldo Manuzio, poznat po tome što je prvi upotrijebio kurzivna slova (italic) i uveo mali praktičan format. Njegova izdanja (aldine) danas su bibliofilske rijetkosti.

1897. Ostrvo Krit dobilo autonomni status u okviru Turskog carstva, nakon niza ustanaka grčkog stanovništva na ostrvu. Garant autonomije bile su velike sile.

1932. Rođen francuski filmski režiser Francois Truffaut, jedan od tvoraca novog talasa francuskog filma.

na današnji dan : počeo s radom pravni fakultet u sarajevu
NA DANAŠNJI DAN : POČEO S RADOM PRAVNI FAKULTET U SARAJEVU

1945. U mjestu Nine Mile na Jamajki rođen Robert Nesta Marley, poznatiji kao Bob Marley, pjevač reggae i tekstopisac. Ostavio je veliki utjecaj na reggae muziku svojom duhovnošću. Umro u Miamiju na Floridi 11. maja 1981. godine.

1947. Pravni fakultet u Sarajevu, najstariji poravni fakultet u modernoj historiji naše države počeo sa radom. Matičari Pravnog fakulteta, koji je u prvoj godini svoj rad počeo na današnji dan sa upisom 334 studenta bili su : 1. akademik prof. dr. Mehmed Begović – redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, 2. akademik prof. dr. Gorazd Kušej – redovni profesor Pravnog fakulteta u Ljubljani i 3. prof. dr. Pavao Rastovčan – redovni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu koji su izabrali prvu generaciju profesora.

1958. U avionskoj nesreći na minhenskom aerodromu poginula 23 putnika, među kojima osam igrača engleskog fudbalskog kluba Manchester United. Nesreća se dogodila pri povratku iz Beograda, gdje je engleski tim igrao utakmicu evropskog Kupa šampiona s Crvenom zvezdom.

1993. Umro američki teniser Arthur Ashe, prvi crni igrač koji je 1975 osvojio jedan od najpoznatijih svjetskih teniskih turnira Wimbledon.

1993. Na pregovorima u New Yorku nije potpisan mirovni plan kopredsjednika Konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Kopredsjednici Vance i Owen zatražili su od Savjeta bezbjednosti UN-a da obavezujućom rezolucijom podrži taj plan, a predsjednik SAD-a Bill Clinton najavio je alternativni plan za rješavanje krize u BiH.

1999. U zamku Rambouillet kod Pariza predsjednik Francuske Jacques Chirac otvorio mirovnu konferenciju o Kosovu. Jugoslovensku delegaciju predvodio je potpredsjednik Vlade Srbije Ratko Marković, a albansku jedan od lidera Oslobodilačke vojske Kosova Hashim Tachi.

2000. Finska dobila prvu ženu predsjednika države Tarju Halonen.

2000. Vršilac dužnosti predsjednika Rusije Vladimir Putin izjavio je da su okončane vojne operacije u glavnom gradu Čečenije Groznom, iz kojeg su izbačeni čečenski separatisti.

na današnji dan : počeo s radom pravni fakultet u sarajevu
NA DANAŠNJI DAN : POČEO S RADOM PRAVNI FAKULTET U SARAJEVU

2002. Katolički svećenik Athanase Seromba predao se Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za genocid u Ruandi koji su 1994. izvršili pripadnici etničke zajednice Hutu nad Tutsima. Osuđen je 12. marta 2008. na doživotni zatvor zbog genocida.

2004. U eksploziji koju je aktivirao islamski bombaš samoubica u metrou na stanici Avtozavodskaja u Moskvi poginula 41 osoba, a povrijeđeno više od 100.

2007. U San Diegu umro Frankie Laine, jedan od najpopularnijih američkih muzičara 50-ih godina 20. vijeka. S prepoznatljivim baritonom i pjesmama Laine je bio jedan od najpoznatijih na top-listama sve do pojave rokenrola.

na današnji dan : počeo s radom pravni fakultet u sarajevu
NA DANAŠNJI DAN : POČEO S RADOM PRAVNI FAKULTET U SARAJEVU

2009. Pakistanski nuklearni naučnik Abdul Kadir Kan, smatran tvorcem atomske bombe Pakistana, nakon pet godina oslobođen iz kućnog pritvora. Kan je 2004. priznao da je prodavao nuklearne tajne Iranu, Libiji i Sjevernoj Koreji.

2011. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak podnio ostavku na mjesto predsjednika vladajuće stranke NDP pod pritiskom prosvjednika širom zemlje.

2013. Četiri osobe poginule u cunamiju izazvanom potresom koji je pogodio ostrvo Santa Cruz u sastavu Solomonskih ostrva.

2014. U Tuzli ispred zgrade Vlade TK-a nezadovoljni radnici uništenih firmi Dite, Konjuha, Resod Guminga, Polihema i Poliochema organizirali proteste kojima su se pridružili brojni građani ovog grada. Tokom dana demonstranti su se sukobili s policijom, povrijeđeno je više policajaca i prosvjednika, a došlo je i do paljevine nekoliko automobila.

The post NA DANAŠNJI DAN : POČEO S RADOM PRAVNI FAKULTET U SARAJEVU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju