15 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

Na čelu Komisije za nadzor nad radom OSA-e mora biti opozicija, SDA ili DF

(Patria) – Nakon što Centralna izborna komisija BiH usvoji izvještaj o provedenom glasanju i izboru deset državnih delegata u Klubu Bošnjaka i Hrvata u Domu naroda PS BiH, otvoren je put za zakazivanje konstituirajuće sjednice ovog doma.

Iz bh. entiteta Rs ranije je izabrano pet delegata od kojih SNSD ima četiri i jedan SDS. U Klub Hrvata ušla su tri delegata HDZ BiH, jedan HDZ 1990 i Zlatko Miletić (ZNG).

U Klub Bošnjaka ušla su dva delegata SDA, jedan DF-a, jedan NIP-a i peti je iz Stranke za BiH. SDP kao dio vladajuće strukture na državnom nivou nema nijednog delegata u Domu naroda PS BiH.

Uskoro bi trebala biti imenovana i Sigurnosno-obavještajna komisija PS BiH (Komisija za nadzor nad radom OSA-e) koja broji 12 članova, po šest iz svakog doma.

Na čelu Komisije je predsjedavajući koji je izabran iz reda članova Komisije i on mora biti član stranke zastupljene u jednom od domova Parlamentarne skupštine BiH koja nije dio vladajuće koalicije. To bi u ovom mandatu mogao biti neki od zastupnika iz SDA ili DF-a koji nisu dio vladajuće većine, a imaju najveći pojedinačni broj zastupnika u odnosu na opoziciju iz Rs-a. U prošlom mandatu na čelu Komisije bio je Nermin Nikšić iz opozicionog SDP-a. 

Kandidati koji su predloženi za članstvo u Komisiji prolaze sigurnosnu provjeru koju vrši Agencija. Članovi Komisije se kandiduju u skladu sa principom proporcionalne zastupljenosti političkih stranaka u Predstavničkom domu. U Komisiji su zastupljena sva tri konstitutivna naroda.

Komisija održava rasprave o imenovanju generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora Agencije i daje mišljenja o tom imenovanju.

Jedan od prvih zadataka predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto nakon što je imenovano novo Vijeće ministara BiH je imenovanje Izvršnog odbora koji učestvuje u imenovanju generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora OSA-e.

„U sastav Izvršnog odbora, pored predsjedavajućeg Vijeća ministara, ulaze dva zamjenika predsjedavajućeg, ili dva ministra iz Vijeća ministara, tako da sastav Izvršnog odbora u svakom slučaju odražava zastupljenost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine“, navodi se u Zakonu o OSA-i.

Uz Krišto će u Izvršni odbor još dva ministra, jedan iz reda Bošnjaka, a jedan iz reda Srba. Iako su njeni zamjenici Zukan Helez (ministar odbrane – SDP BiH) i Zoran Tegeltija (ministar finansija i trezora – SNSD), Krišto može izabrati i neka druga dva ministra iz reda Bošnjaka i Srba. Za sada nema informacija da li će Krišto držati se zamjenika ili će predložiti Elmedina Konakovića za člana Izvršnog odbora.  

Član 25. Zakona o OSA-i precizira:

Generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora se vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona, a ne na osnovu političke pripadnosti. Traženo iskustvo ne može biti isključivo stečeno na pozicijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem. 

Iako je nova vlast najavila brzu smjenu rukovodilaca policijskih agencija i čelnika OSA-e taj proces neće ići tako brzo zbog potrebnih sigurnosnih provjera za članove Komisije, ali i ministara kako bi dobili pristup tajnim podacima. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa