21.6 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

NA BRDU ŽUČ NIČU KRILA SLOBODE: MONUMENTALNO ZDANJE SVIM BRANIOCIMA KOJI SU BRANILI GRAD SARAJEVO I BIH

NA BRDU ŽUČ NIČU KRILA SLOBODE: MONUMENTALNO ZDANJE SVIM BRANIOCIMA KOJI SU BRANILI GRAD SARAJEVO I BIH

Zato je Odlukom o usvajanju Projekta Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995. iz 2006, Ministarstvu za boračka pitanja naloženo da finansira pripremu i realizaciju potprojekta – izgradnja memorijalnog centra Žuč.

Fond Memorijala ima vodeću ulogu u smislu operativno-tehničkih poslova realizacije projekta i upravljanje kompleksom nakon izgradnje, a Općina Novi Grad u proceduri rješavanja imovinskopravnih odnosa, pribavljanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole i izgradnje.

  • Poduzet je niz aktivnosti na pribavljanju projektne dokumentacije, raspisan je javni anonimni konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko-pejzažno rješenje, odabrano je najbolje rješenje, na osnovu kojeg je urađen idejni, a potom i izvedbeni projekat. Sva projektna dokumentacija je predata Općini Novi Grad, koja je preuzela ulogu nosioca realizacije i izgradnje Memorijalnog centra Žuč. Ministarstvo za boračka pitanja KS-a je izradilo nacrt-prijedlog sporazuma o nastavku realizacije potprojekta izgradnje memorijalnog centra Žuč, koji je dostavljen svim relevantnim subjektima na prijedlog, sugestije, mišljenja i na upoznavanje, podsjetili su iz Ministarstva za boračka pitanja KS-a i naglasili da je 2015. odabrano najbolje idejno rješenje za Memorijalni centar Žuč, a u novembru, na mjestu nekadašnjeg Doma kulture, na brdu Žuč počela je izgradnja Spomen-doma oslobodiocima Općine Novi Grad i Sarajeva na ulazu u budući memorijalni kompleks Žuč.

U Prijedlogu budžeta za 2023, Ministarstvo za boračka pitanja KS-a je planiralo milion KM kredita

U junu 2018. otvoren je Dom oslobodilaca, koji predstavlja ulaznu kapiju za budući memorijalni kompleks koji će se u narednom periodu graditi na platou Golog brda. Sporazum o nastavku realizacije potprojekta izgradnje memorijalnog centra Žuč je potpisan 2021, a direktni učesnici realizacije ovog sporazuma su općine Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća, te JU Fond memorijala KS-a i Zavod za izgradnju KS-a. Prošle godine je položen kamen temeljac za izgradnju centralnog spomen-obilježja Krila slobode na platou Golog brda.

NA BRDU ŽUČ NIČU KRILA SLOBODE: MONUMENTALNO ZDANJE SVIM BRANIOCIMA KOJI SU BRANILI GRAD SARAJEVO I BIH
  • Krajem 2019. Općini Novi Grad je doznačeno 100.000 KM, kao podrška tada aktuelnim radovima, rekonstrukcija rovova i tranšea na lokalitetu Golo brdo. U 2021, na poziciji Ministarstva za boračka pitanja KS-a, bilo je raspoloživo 50.000 KM. S obzirom na to da je Općina Novi Grad u 2020. ugovorila radove od 465.660 KM, spomenik Krila slobode – I faza uz očekivani rast troškova radi izmjene radova i porasta cijena, potpisan je sporazum o doznačavanju tih 50.000 KM. U toku 2022, Ministarstvo za boračka pitanja KS-a je na bazi potpisanog sporazuma sa Općinom Novi Grad izvršilo transfer 225.000 KM za realizaciju izgradnje spomen-obilježja braniocima Žuči, spomenik Krila slobode. Iz budžeta Ministarstva je ukupno za aktivnosti u okviru Memorijalnog centra Žuč, Općini Novi Grad doznačeno 375.000 KM, dodali su iz Ministarstva za boračka pitanja KS-a.

JU Fond memorijala KS-a za izgradnju Spomenika Krila slobode 2021. je izdvojio 122.000 KM, a 2022. 50.000 KM transfera Općine Novo Sarajevo preko JU Fonda Memorijala, što ukupno čini 172.000 KM.

MONUMENTALNO ZDANJE

  • Nakon okončanja radova na izgradnji Spomenika Krila slobode, nastavit će se aktivnosti i na realizaciji drugog dijela projekta, što podrazumijeva izgradnju cjelokupnog kompleksa Žuč, a čija izgradnja će u konačnici predstavljati monumentalno zdanje svim braniocima koji su branili grad Sarajevo i BiH.
  • Prijedlogom budžeta KS-a za 2023, na poziciji kapitalnih transfera potprojekat Memorijalni centar Žuč planirano je milion KM kreditnih sredstava, naveli su iz Ministarstva za boračka pitanja KS-a, piše Oslobodjenje.ba.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa