MUHASILOVIĆ ZA HAYAT: PRAVILO ISLAMA JE GOVORITI ISTINU, A BOŠNJACI IMAJU POTREBU DA SE GOVORI ISTINA

muhasilović za hayat: pravilo islama je govoriti istinu, a bošnjaci imaju potrebu da se govori istina

Identitet je najbitniji. Bošnjaci koji žive u Bosni i Hercegovini moraju čuvati svoj identitet i istraživati ko su.

  • Bošnjaci su često bili na historijskim prijelomnicama. Mi trenutno prolazimo kroz jednu takvu i to je identitetsko pitanje. Mi smo jedan od rijetkih naroda kojem se konstantno i dan-danas negira identitet i kojem na neki način žele patronizirati identitet, da kažu da mi nikad nismo imali sebi svojstven identitet, već da smo mi historijska nuspojava, bilo da je riječ o srpskom ili hrvatskom nacionalnom identitetu. Ono što mnogi Bošnjaci trebaju znati jeste da su Bošnjaci bili jedinstven narod i prije prihvatanja islama, a naročito su dobili jednu specifičnu komponentu, koja do tada nije egzistirala na Balkanu. Postoji niz razloga i činjenica preko kojih se donekle Bošnjacima i dozvoljava da imaju to identitetsko pravo, odnosno pravo na ime. Mada, i to se često osporava. Međutim, u posljednje vrijeme kroz razna djelovanja, bilo da je riječ o političkom, kulturnom ili obavještajnom diskursu, Bošnjacima se nastoji kazati da nemaju pravo na državu, odnosno da nisu državotvoran narod. Ukoliko se historija Bošnjaka analizira i uđe u dubinu, vidjet će se da Bošnjaci kroz historiju jesu u više navrata demonstrirali tu državotvornu svijest, bilo da je riječ o srednjem vijeku, bilo o raznim imperijama pod kojim su živjeli i gdje su bili najkompetentniji u vođenju država. Imamo i velike vezire koji su porijeklom Bošnjaci, od Mehmet-paše Sokolovića, vezira Osmanskog Carstva pa nadalje. Tako su Bošnjaci dokazali da u njima čuči ta državotvorna komponenta. Nažalost, susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, potpomognute međunarodnom zajednicom… Vidimo da se Bošnjacima atakuje upravo na tu dimenziju, gdje se pokušava oteti država od njenih historijskih vlasti – kazuje između ostalog prof. dr. Muhasilović.
muhasilović za hayat: pravilo islama je govoriti istinu, a bošnjaci imaju potrebu da se govori istina
MUHASILOVIĆ ZA HAYAT: PRAVILO ISLAMA JE GOVORITI ISTINU, A BOŠNJACI IMAJU POTREBU DA SE GOVORI ISTINA

Prepoznavanje individualne odgovornosti za dobrobit nas samih, ulaganje u sebe, nadogradnja, na koncu i za korist društvene zajednice, je nešto što moramo govoriti jasno i glasno.

  • Božiji Poslanik kaže da se govori istina, makar na štetu, i kada nam ona ne odgovara. Ono što je, zapravo, karakteristika Bošnjaka, odnosno bošnjačke historije, jeste postojanje najmanje mitova. Bošnjaci su u političkom i kulturnom djelovanju najviše cijenili istinu. Vi ćete vidjeti u drugim, naročito srpskim historiografijama, da su nacionalističke i da su bile u funkciji države, da se stvore faktori konsolidacije te nacije. Vi ćete često vidjeti da su tu prevladale laži o Bošnjacima. Međutim, kod Bošnjaka je to veoma malo i ono što je karakteristika bošnjačke nauke jeste da cijeni da kaže istinu. To je i pravilo islama, a Bošnjaci to imaju. Ta iskonska potreba da se govori istina – dodaje dr. Muhasilović.

Što više zna, čovjek ima i veću obavezu da naglas naziva stvari onakvim kakve jesu, da upućuje ljude na detalje kojih prosječan čovjek nije svjestan. Profesor Muhasilović konstantno podsjeća na pravu i jedinu istinu.

  • Sa znanjem, moći i pozicijom i svime onime čime je Bog obdario čovjeka raste i odgovornost. Vrlo često je akademska zajednica kritikovana što ne reaguje dovoljno, jer to su ljudi koji imaju znanje, a oni svoje znanje trebaju dati cijeloj zajednici, ne držati ga za sebe. Akademska zajednica je pozvana da govori o ovome. Međutim, taj javni prostor u BiH preuzeli su političari kojima je posao da izvršno provode vlast, a nikako općenitim političkim i ideološkim načelima. U suštini, to je trebala raditi akademska zajednica. Bošnjaci su specifični i zanimljivi i s aspekta islama i s aspekta Evrope jer imaju jedinstven identitet. Bošnjaci su poznati kao narod koji je kolektivno primio islam, uz Albance i Čerkeze. To su autohtoni evropski narodi. Iz perspektive Evrope, na Bošnjake se gleda kao na autohtone Evropljane koji su primili islam i vrlo smo rijetki u tom smislu. Nažalost, pored ove regionalne identitetske borbe i borbe za prostor, mi smo žrtve i civilizacijske dihotomije koja traje od srednjeg vijeka do danas, između ‘kršćanske Evrope i islamskog svijeta’. Zato smo se malo našli u neobranom grožđu. Mi, Bošnjaci, imamo prostora da budemo ponosni na svoj identitet jer smo vrlo rijetka i specifična zajednica. Čitamo i Firdevsija, ali i Shakespearea. To je bogatstvo koje Bošnjaci imaju. Mnogi narodi bi nam pozavidjeli na bogatstvu koje imamo – kazuje prof. dr. Muhasilović.

(T. Z.)

Video pogledajte i OVDJE.

hayat.ba

drugi upravo čitaju