21.6 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

MUHASILOVIĆ ZA HAYAT: PRAVILO ISLAMA JE GOVORITI ISTINU, A BOŠNJACI IMAJU POTREBU DA SE GOVORI ISTINA

MUHASILOVIĆ ZA HAYAT: PRAVILO ISLAMA JE GOVORITI ISTINU, A BOŠNJACI IMAJU POTREBU DA SE GOVORI ISTINA

Identitet je najbitniji. Bošnjaci koji žive u Bosni i Hercegovini moraju čuvati svoj identitet i istraživati ko su.

  • Bošnjaci su često bili na historijskim prijelomnicama. Mi trenutno prolazimo kroz jednu takvu i to je identitetsko pitanje. Mi smo jedan od rijetkih naroda kojem se konstantno i dan-danas negira identitet i kojem na neki način žele patronizirati identitet, da kažu da mi nikad nismo imali sebi svojstven identitet, već da smo mi historijska nuspojava, bilo da je riječ o srpskom ili hrvatskom nacionalnom identitetu. Ono što mnogi Bošnjaci trebaju znati jeste da su Bošnjaci bili jedinstven narod i prije prihvatanja islama, a naročito su dobili jednu specifičnu komponentu, koja do tada nije egzistirala na Balkanu. Postoji niz razloga i činjenica preko kojih se donekle Bošnjacima i dozvoljava da imaju to identitetsko pravo, odnosno pravo na ime. Mada, i to se često osporava. Međutim, u posljednje vrijeme kroz razna djelovanja, bilo da je riječ o političkom, kulturnom ili obavještajnom diskursu, Bošnjacima se nastoji kazati da nemaju pravo na državu, odnosno da nisu državotvoran narod. Ukoliko se historija Bošnjaka analizira i uđe u dubinu, vidjet će se da Bošnjaci kroz historiju jesu u više navrata demonstrirali tu državotvornu svijest, bilo da je riječ o srednjem vijeku, bilo o raznim imperijama pod kojim su živjeli i gdje su bili najkompetentniji u vođenju država. Imamo i velike vezire koji su porijeklom Bošnjaci, od Mehmet-paše Sokolovića, vezira Osmanskog Carstva pa nadalje. Tako su Bošnjaci dokazali da u njima čuči ta državotvorna komponenta. Nažalost, susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, potpomognute međunarodnom zajednicom… Vidimo da se Bošnjacima atakuje upravo na tu dimenziju, gdje se pokušava oteti država od njenih historijskih vlasti – kazuje između ostalog prof. dr. Muhasilović.
MUHASILOVIĆ ZA HAYAT: PRAVILO ISLAMA JE GOVORITI ISTINU, A BOŠNJACI IMAJU POTREBU DA SE GOVORI ISTINA

Prepoznavanje individualne odgovornosti za dobrobit nas samih, ulaganje u sebe, nadogradnja, na koncu i za korist društvene zajednice, je nešto što moramo govoriti jasno i glasno.

  • Božiji Poslanik kaže da se govori istina, makar na štetu, i kada nam ona ne odgovara. Ono što je, zapravo, karakteristika Bošnjaka, odnosno bošnjačke historije, jeste postojanje najmanje mitova. Bošnjaci su u političkom i kulturnom djelovanju najviše cijenili istinu. Vi ćete vidjeti u drugim, naročito srpskim historiografijama, da su nacionalističke i da su bile u funkciji države, da se stvore faktori konsolidacije te nacije. Vi ćete često vidjeti da su tu prevladale laži o Bošnjacima. Međutim, kod Bošnjaka je to veoma malo i ono što je karakteristika bošnjačke nauke jeste da cijeni da kaže istinu. To je i pravilo islama, a Bošnjaci to imaju. Ta iskonska potreba da se govori istina – dodaje dr. Muhasilović.

Što više zna, čovjek ima i veću obavezu da naglas naziva stvari onakvim kakve jesu, da upućuje ljude na detalje kojih prosječan čovjek nije svjestan. Profesor Muhasilović konstantno podsjeća na pravu i jedinu istinu.

  • Sa znanjem, moći i pozicijom i svime onime čime je Bog obdario čovjeka raste i odgovornost. Vrlo često je akademska zajednica kritikovana što ne reaguje dovoljno, jer to su ljudi koji imaju znanje, a oni svoje znanje trebaju dati cijeloj zajednici, ne držati ga za sebe. Akademska zajednica je pozvana da govori o ovome. Međutim, taj javni prostor u BiH preuzeli su političari kojima je posao da izvršno provode vlast, a nikako općenitim političkim i ideološkim načelima. U suštini, to je trebala raditi akademska zajednica. Bošnjaci su specifični i zanimljivi i s aspekta islama i s aspekta Evrope jer imaju jedinstven identitet. Bošnjaci su poznati kao narod koji je kolektivno primio islam, uz Albance i Čerkeze. To su autohtoni evropski narodi. Iz perspektive Evrope, na Bošnjake se gleda kao na autohtone Evropljane koji su primili islam i vrlo smo rijetki u tom smislu. Nažalost, pored ove regionalne identitetske borbe i borbe za prostor, mi smo žrtve i civilizacijske dihotomije koja traje od srednjeg vijeka do danas, između ‘kršćanske Evrope i islamskog svijeta’. Zato smo se malo našli u neobranom grožđu. Mi, Bošnjaci, imamo prostora da budemo ponosni na svoj identitet jer smo vrlo rijetka i specifična zajednica. Čitamo i Firdevsija, ali i Shakespearea. To je bogatstvo koje Bošnjaci imaju. Mnogi narodi bi nam pozavidjeli na bogatstvu koje imamo – kazuje prof. dr. Muhasilović.

(T. Z.)

Video pogledajte i OVDJE.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 1 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa