MOŽE LI VODA S LIMUNOM I MEDOM SVAKOG JUTRA POMOĆI MRŠANJU?

može li voda s limunom i medom svakog jutra pomoći mršanju?

Zagovornici ovog jutarnjeg rituala tvrde da osim detoksikacije, jedinstvena svojstva mješavine, kao što su probavne prednosti limuna i učinak meda na ubrzavanje metabolizma, mogu pomoći u gubitku težine i podsticati ravniji stomak.

Krutik Nanavati, registrovani dijetetičar i nutricionista, navodi da voda s limunom i medom nudi neke potencijalne prednosti, ali da to nije čarobni napitak za mršavljenje ili ravniji trbuh.

Nanavati smatra da nema direktne veze pijenje ove tečnosti s gubitkom težine.

“Naučnim dokazima nedostaje jaka podrška za vodu s limunom i medom koja direktno uzrokuje gubitak težine. Iako njene komponente (vitamin C, antioksidansi, fruktoza) mogu igrati ulogu u metabolizmu, efekti su vjerovatno minimalni i zasjenjeni navikama u ishrani i aktivnostima”, dodaje.

Razlog zašto je ovaj napitak poznat za mršavljenje i postizanje zategnutog abdomena mogao bi biti u njegovoj indirektnoj povezanosti. Naime, voda s limunom može promovirati hidrataciju, ključni faktor za cjelokupno zdravlje i metabolizam. Također, može djelovati kao niskokalorična alternativa zašećerenim pićima, doprinoseći manjku kalorija prilikom zamjene takvih napitaka.

Što se meda tiče, on se ističe kao zdraviji zaslađivač u poređenju s drugim šećernim aditivima, ali Nanavati upozorava da dodate kalorije iz meda, posebno u prevelikim količinama, mogu suprotstaviti sve potencijalne prednosti mršavljenja.

MOŽE LI VODA S LIMUNOM I MEDOM SVAKOG JUTRA POMOĆI MRŠANJU? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju