Mostar se sjeća prijatelja: Nagrada Mostar Peace Conection dodijeljena Royu Gutmanu

U početku ovog teksta vidimo da je ugledni novinar Roy Gutman posjetio Centar za mir i multietničku saradnju, gdje je primio tradicionalnu nagradu za mir. Također je imao priliku razgovarati sa mostarskim novinarima nakon posjete Starom mostu, gdje je izveden počasni skok u njegovu čast.

U sljedećem dijelu teksta saznajemo da je odlučeno da se Gutmanu dodijeli tradicionalna međunarodna nagrada “Mostar Peace Connection” zbog njegovog doprinosa promociji mira i saradnje širom svijeta. Njegovo ime ostaje upisano kao ikona zahvalnosti i poštovanja od strane Bosne i Hercegovine zbog hrabrosti i borbe za istinu tokom rata u zemlji.

Dalje, Behram objašnjava važnu ulogu novinara kao Gutmana tokom rata u Bosni i Hercegovini. Roy Gutman je svojim istraživačkim novinarstvom iznio nepobitan dokaz postojanja koncentracionih logora u kojima su Bošnjaci bili zlostavljani. Njegova knjiga “Svjedok genocida” je putuje i promoviše se širom svijeta, pružajući uvid u strašne zločine koji su se događali u BiH.

Priznanje koje je Gutman dobio pokazuje koliko je cijenjen i poštovan u Mostaru, a on je rekao da je to velika čast za njega kao novinara. Dobitnik Pulicerove nagrade za novinarstvo, Gutman je istaknuti prijatelj Bosne i Hercegovine.

Cijeli ovaj proces dodjele nagrade pokazuje iskrenost i poštovanje prema prijateljima koji su podržavali Mostar u najtežim vremenima. Gutman prihvata priznanje sa skromnošću i zahvalnošću, ističući važnost novinarstva i hrabrosti u svijetu koji se suočava sa ratom i zločinima.

Na kraju, Gutman je dobio kamen Starog mosta kao simboličan poklon, koji će mu biti dragocjeno sjećanje na njegovu posjetu Mostaru i primljenu nagradu za mir.

Izvor: ( 24sata.info / Javno.ba )

drugi upravo čitaju