MINISTRICA TURKOVIĆ ZA ITALIJANSKE MEDIJE: MOSKVA SE ŽELI VRATITI, BIH MORA ŠTO PRIJE POSTATI KANDIDAT ZA EU

Unatoč tome što je dugogodišnja diplomatkinja Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prelazi odmah na stvar i u intervjuu za Corriere della Sera uzvikuje uzbunu:

  • Jako smo zabrinuti, Moskva se želi vratiti u kao velika kao nekad davno, sigurno se neće zaustaviti i nastaviti, ne samo u Moldaviji i Pridnjestrovlju nego i u našoj regiji.

Može li sukob u Ukrajini potaknuti Beograd da djeluje zajedno s Moskvom na Balkanu?

  • Srbija mora odlučiti s kim će ostati, da li s EU ili s Moskvom. Žele postati dio Europske unije, ali u isto vrijeme održavaju čvrste veze s Rusijom. Tako da ne znamo tačno kako će se oni ponašati u budućnosti, ali mislim da je vrijeme da odlučimo kamo želimo da ide Zapadni Balkan. A to ovisi koliko o balkanskim zemljama toliko i o Europskoj uniji. Geografski pripadamo Europi, ali ako Bruxelles ne poduzme korake u tom smjeru, taj bi prostor mogao popuniti netko drugi.

Postoji li opasnost od secesije u Bosni i Hercegovini? Milorad Dodik, srbijanski član tročlanog predsjedništva, vrši pritisak na to da RS stvori vojsku, policiju i poreznu upravu neovisnu o središnjoj vladi.

  • Rekla bih da je to više od rizika, otcjepljenje je već počelo, donijele su se odluke Republike Srpske koje idu u tom smjeru i koje će stupiti na snagu za godinu dana. Dakle, ako Milorad Dodik pobijedi na izborima sljedećeg oktobra, on će sigurno aktivirati svoj plan za RS.

Bosna teži pridruživanju EU, ali još nije službeno kandidat. Kada će se to dogoditi?

  • Bosna mora što prije postati zemlja kandidat, to bi bio snažan signal za bosanske Srbe Republike Srpske, na izborima bi se neodlučni mogli odlučiti da glasaju za one koji su za EU, a ne za one koji su za Rusiju .

Ukrajina bi mogla imati ubrzani put do članstva u EU dok vi dugo čekate. Dvije utege i dvije mjere?

  • Mislim da obje zemlje moraju biti kandidati, i mi smo imali svoj udio u borbi, krvoproliću i obrani europskih vrijednosti prije trideset godina. Branili smo multikulturalnost i vjerske slobode u našoj zemlji. Kao što znate, više od 100.000 ljudi je ubijeno u sukobu, deseci hiljada žena je silovano. Nažalost, sve se to sada događa u Ukrajini koja traži ulazak u EU i stvarno ne vidim zašto bi to trebalo odbijati. Jasno je da će tada biti cijeli put, s preduvjetima o kojima će se morati odlučiti, ali ne vidim zapravo zašto nam ne dati status kandidata.

Bosna također razmišlja o ulasku u NATO, ali Moskva je već rekla da bi to smatrala neprijateljskim činom. Osjećate li se ugroženo?

  • I Rusija daje iste signale o našem ulasku u Europsku uniju, jasno je da žele dominirati ovim dijelom svijeta. Oni znaju da će, ako kontroliraju Bosnu i Hercegovinu, kontrolirati cijeli Balkan.

Od 2010. godine Bosna je prestala ulagati u svoju sigurnost. Jeste li zabrinuti da nećete moći reagirati kada se ukaže potreba?

  • Imali smo problema s finansiranjem vojne sile, ali pokušavamo dati sve od sebe s raspoloživim resursima. Jasno je da nas proračunske poteškoće sprječavaju da ojačamo sredstva i ljude kako bismo ih doveli na potrebnu razinu – rekla je Turković za Corriere.

hayat.ba

drugi upravo čitaju