MINISTAR POLICIJE USK: NEMA POTREBE ZA BRIGU OKO NOVOG MIGRANTSKOG VALA

  • Procjena je da će doći malo do povećanja, ali da situacija nije kritična. Uglavnom imamo dovoljno smještajnog kapaciteta. Pratimo i dalje tu situaciju. U kontaktu smo sa Službom za poslove sa strancima i pratimo u kom pravcu će to dalje ići – ističe ministar Kljajić za portal “Avaza”.

Kaže da su naredna tri mjeseca ključna, međutim u USK rade na tome da se zaštite od eventualnog velikog migrantskog vala. Ministar ističe da je Unsko-sanski kanton spreman za manji broj migranata.

  • Nama su svih ovih godina problem predstavljali ti smještajni kapaciteti i mi imamo smještajnih kapaciteta, 2.500 migranata Lipe i imamo ovaj centar za ranjive kategorije za nekih do 500 osoba. Sve preko tog broja je problematično u smislu smještaja migranata – pojašnjava Kljajić.
ministar policije usk: nema potrebe za brigu oko novog migrantskog vala
MINISTAR POLICIJE USK: NEMA POTREBE ZA BRIGU OKO NOVOG MIGRANTSKOG VALA

Očekivali smo da će i u drugim dijelovima BiH doći do otvaranja kampova, kaže Kljajić, ali se to nije desilo osim u Kantonu Sarajevo.

Imali smo dobru saradnju

  • Stanje sa sigurnosti i migrantska situacija se mogu kontrolisati ako budemo imali dovoljno smještajnih kapaciteta. Ako ostanemo samo na području USK i KS bez proširivanja i dalje ćemo biti u fokusu i ponavljam da su ti smještajni kapaciteti problem. Služba za poslove sa strancima vodi taj proces kada su u pitanju migranti po napuštenim objektima i nekim divljim objektima, a mi radimo asistenciju.

Istovremeno radimo te akcije. Kada je u pitanju ovih prvih pet mjeseci ove godine imali smo dobru saradnju, odradili smo zajedničkih akcija i nismo imali problem sa povećanim brojem migranata. Nadamo se da ćemo takvu situaciju zadržati i u 2022. godini i naša je procjena, bez obzira na prognoze i sve, da se neće ponoviti 2018. i 2019. – kaže Kljajić za portal “Avaza”.

hayat.ba

drugi upravo čitaju