MILORAD ZBOG OVOG NEĆE SPAVATI: EVROPSKI PARLAMENT U REZOLUCIJI POZIVA NA UVOĐENJE SANKCIJA DODIKU, ŽESTOKO KRITIKOVAN I SCHMIDT!

milorad zbog ovog neće spavati: evropski parlament u rezoluciji poziva na uvođenje sankcija dodiku, žestoko kritikovan i schmidt!

Evropski parlament večeras je završio debatu o rezoluciji o primeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU (ZSBP), koja bi trebalo da bude usvojena sutra, a u dijelu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa vanjskom politikom Unije.

U rezoluciji, kada je riječ o Srbiji, navodi se da Evropski parlament „žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije“ sa ZSBP i ponavlja ”da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU“.

U rezoluciji EP, čiji je autor predsjednik komiteta za vanjske poslove EP, Nijemac David Mekalister, navodi se da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, ”mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i prava EU“.

Osnov Rezolucije su, kako se navodi, tektonske promjene koje su nastale u geopolitičkom okruženju i koje su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova.

Kada je riječ o politici EU prema Zapadnom Balkanu, naglašava se da je na ZB potrebno da zemlje kandidati i potencijalne zemlje kandidati u potpunosti usklade svoje politike sa ZSBP, posebno s politikom sankcija protiv trećih zemalja.

U rezoluciji se, kako se moglo čuti tokom debate u EP, poziva Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

Ističe se i snažna podrška EP evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana i njihovom dovođenju do statusa punopravnih članica Unije.

U vezi sa Bosnom i Hercegovinom poziva se da se donesu „ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući onih koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu celovitost, posebno Milorada Dodika“ i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak.

Rezolucija izražava zabrinutost u vezi sa sadržajem i „načinom na koji su izmijenjeni izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je visoki predstavnik za BiH izmjene predložio na dan izbora, što bi moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etno-nacionalizam“.

Osim toga, rezolucijom se poziva visoki predstavnik i države članice da produže mandat operacije EUFOR ”Altea”, ”ali i da se na odgovarajući način pripreme za alternativne scenarije”.

U tekstu se, takođe, izražava zabrinutost zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheljija i ”navoda da komesar za susjedstvo i proširenje namjerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji”.

U tekstu se s tim u vezi apeluje na EK ”da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li postupanje i politika koju zagovara komesar za susjedstvo i proširenje predstavlja kršenje Kodeksa ponašanja članova Evropske komisije i njegovih obaveza“.

Tokom rasprave o rezoluciji rečeno je da je potrebno istaći da EU mora da pojača „vjerodostojnost procesa proširenja na način da se očuva njegova utemeljenost na zaslugama, između ostalog u pogledu demokratije, osnovnih prava i vladavine prava u okviru poglavlja 23. i 24. u revidiranoj metodologiji proširenja, izbjegavajući pritom politizaciju procesa proširenja zbog bilateralnih sporova”.

EP poziva države članice da određene odluke u pitanjima ZSBP, bez vojnih implikacija, donose kvalifikovanom većinom, ”posebno ako se one odnose na sankcije i ljudska prava“, prenosi Tanjug.

hayat.ba

drugi upravo čitaju