-2.1 C
Sarajevo
Ned, 02, 23

MILORAD ZBOG OVOG NEĆE SPAVATI: EVROPSKI PARLAMENT U REZOLUCIJI POZIVA NA UVOĐENJE SANKCIJA DODIKU, ŽESTOKO KRITIKOVAN I SCHMIDT!

MILORAD ZBOG OVOG NEĆE SPAVATI: EVROPSKI PARLAMENT U REZOLUCIJI POZIVA NA UVOĐENJE SANKCIJA DODIKU, ŽESTOKO KRITIKOVAN I SCHMIDT!

Evropski parlament večeras je završio debatu o rezoluciji o primeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU (ZSBP), koja bi trebalo da bude usvojena sutra, a u dijelu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa vanjskom politikom Unije.

U rezoluciji, kada je riječ o Srbiji, navodi se da Evropski parlament „žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije“ sa ZSBP i ponavlja ”da bi nova pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija ojača svoju predanost reformama u područjima demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU“.

U rezoluciji EP, čiji je autor predsjednik komiteta za vanjske poslove EP, Nijemac David Mekalister, navodi se da se Srbija, kao zemlja koja teži evropskoj integraciji, ”mora pridržavati zajedničkih vrijednosti i prava EU“.

Osnov Rezolucije su, kako se navodi, tektonske promjene koje su nastale u geopolitičkom okruženju i koje su rezultat ruske vojne agresije na Ukrajinu i drugih međunarodnih izazova.

Kada je riječ o politici EU prema Zapadnom Balkanu, naglašava se da je na ZB potrebno da zemlje kandidati i potencijalne zemlje kandidati u potpunosti usklade svoje politike sa ZSBP, posebno s politikom sankcija protiv trećih zemalja.

U rezoluciji se, kako se moglo čuti tokom debate u EP, poziva Evropska komisija i države članice da se koriste ovom politikom kao alatom za poboljšanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana.

  Šest dana od parade, Tužilaštvo BiH ništa ne radi, prof. Velić se pita - šta treba da se desi da bi nadležni organi počeli raditi svoj posao

Ističe se i snažna podrška EP evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana i njihovom dovođenju do statusa punopravnih članica Unije.

U vezi sa Bosnom i Hercegovinom poziva se da se donesu „ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući onih koji ugrožavaju njenu suverenost i teritorijalnu celovitost, posebno Milorada Dodika“ i pozivaju sve države članice da daju svoj glas za ovaj korak.

Rezolucija izražava zabrinutost u vezi sa sadržajem i „načinom na koji su izmijenjeni izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da je visoki predstavnik za BiH izmjene predložio na dan izbora, što bi moglo ugroziti demokratski legitimitet i učvrstiti etno-nacionalizam“.

Osim toga, rezolucijom se poziva visoki predstavnik i države članice da produže mandat operacije EUFOR ”Altea”, ”ali i da se na odgovarajući način pripreme za alternativne scenarije”.

U tekstu se, takođe, izražava zabrinutost zbog rada komesara za proširenje Olivera Varheljija i ”navoda da komesar za susjedstvo i proširenje namjerno nastoji da zaobiđe i potkopa ulogu demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama koje hoće da se pridruže Uniji”.

U tekstu se s tim u vezi apeluje na EK ”da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li postupanje i politika koju zagovara komesar za susjedstvo i proširenje predstavlja kršenje Kodeksa ponašanja članova Evropske komisije i njegovih obaveza“.

Tokom rasprave o rezoluciji rečeno je da je potrebno istaći da EU mora da pojača „vjerodostojnost procesa proširenja na način da se očuva njegova utemeljenost na zaslugama, između ostalog u pogledu demokratije, osnovnih prava i vladavine prava u okviru poglavlja 23. i 24. u revidiranoj metodologiji proširenja, izbjegavajući pritom politizaciju procesa proširenja zbog bilateralnih sporova”.

  YOUTUBERICA FATIMA ČAJLAKOVIĆ-MEŠANOVIĆ OTKRILA NAJVEĆI GUBITAK: RODILA SAM MRTVOG DJEČAKA U 26. SEDMICI

EP poziva države članice da određene odluke u pitanjima ZSBP, bez vojnih implikacija, donose kvalifikovanom većinom, ”posebno ako se one odnose na sankcije i ljudska prava“, prenosi Tanjug.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 1.7 / 5. Brojanje glasova: 13

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa