Miličević: Dodik blefira, zašto se Cvijanović odmah nije vratila iz Amerike

SARAJEVO, (Patria) – Povodom jučerašnje odluke Vlade Republike srpske o prekidu saradnje sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u BiH zbog „miješanja u unutrašnje poslove BiH i antidejtonskog delovanja”, v.d. predsjednik Srpske demokratske stanke Milan Miličević rekao je da se radi o još jednom blefu i predstavi za domaću javnost i biračko tijelo, od koje će nažalost najveću štetu imati Republika srpska i njeni građani, saopćeno je iz SDS-a.

„Vlada Republike srpske i vladajuća partija ponašaju se kao podvojena ličnost. Tragikomično je da u danu kada Vlada Rs donosi takvu odluku Cvijanović se nalazi u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama, pa se postavlja pitanje zašto istog momenta nije sjela u avion i vratila se u Republiku srpsku? Ona je prije samo nekoliko dana dala odobrenje za održavanje vježbi NATO koji čine i te dvije zemlje. Sve to govori da se radi o još jednoj u nizu predstava za javnost i obmanjivanju biračkog tijela s ciljem predstavljanja SNSD-a kao patriota koji se suprotstavljaju najvećoj sili svijeta, a u praksi se ponašaju suprotno i veoma ponizno“, zaključio je Miličević.

On ističe da odluka predstavlja reakciju vrha SNSD-a na disciplinovanje od strane njihovih bivših ili privremeno bivših mentora i finansijera sankcijama koje ugrožavaju njihove crne fondove i lično bogatstvo, a da će građani zbog toga imati dvostruku štetu.

„Da li će Vlada Republike srpske po osnovu ove odluke prestati da se zadužuje na Londonskoj berzi ili obustaviti otplatu stotina miliona KM dugova? To se naravno neće desiti, nastaviće i zaduživanje i otplatu kredita, ali će s druge strane pod upitnik doći svi milionski međunarodni projekti koji se sprovode ili treba da se sprovedu u Republici srpskoj, ne samo od strane ove dvije zemlje već i od strane Evropske Unije, koje u BiH rijetko kada djeluju neusaglašeno. Radi se o jednoj potpuno iracionalnoj situaciji i ponašanju vladajuće strukture u Rs“, rekao je Miličević.

On je dodao da je posebno licemjeran, podmukao i degutantan izgovor uz naknadnu pamet da se obustavlja saradnja sa ove dvije države zbog najave dostavljanja municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, dan uoči 24. godišnjice bombardovanja Srbije i SR Jugoslavije od strane NATO.

„Podsjetiću da je na čelu Vlade Rs tada bio Milorad Dodik, koji ne samo da nije tada prekinuo saradnju sa pomenute dvije države zbog korištenja osiromašenog uranijuma protiv srpskog naroda, već im je pružio svu moguću podršku u agresiji. On je prekinuo platni promet sa Srbijom i ukinuo paralelnu upotrebu dinara u Rs, zatim ukinuo emitovanje programa RTS i omogućio emitovanje NATO propagande sa zemaljskih RTV predajnika u Rs, te išao na poklonička putovanja na američke nosače aviona. Takođe, kada je srpski narod zajedno sa nama srpskim borcima u Rs 1995. godine bombardovan osiromašenim uranijumom, Dodik je boravio na bezbjednoj udaljenosti u Srbiji usput amaterski igrajući košarku“, naglasio je Miličević.

On je ponovio da se radi o nimalo mudroj nacionalnoj politici u momentu jedne od najvećih geopolitičkih kriza u svetu, te da svi mi trebamo da se zapitamo imajući u vidu širu sliku koliko su racionalni i dobronamjerni ljudi koji donose ovakve odluke, kockajući se sa sudbinom čitavog naroda Republike Srpske, navodi se u saopćenju.

nap.ba

drugi upravo čitaju