13.8 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

METEOROLOG SLADIĆ OBJASNIO ZBOG ČEGA IMAMO OSJEĆAJ DA JE TOPLIJE NEGO ŠTO TO TERMOMETAR POKAZUJE

Temperature zraka izmjerene u 14 sati: Bjelašnica 17; Ivan-sedlo, Zvornik 27; Neum, Tuzla 28; Banja Luka, Bihać, Livno, Sanski Most 30; Trebinje 31; Bugojno, Drvar, Jajce, Sarajevo, Zenica 32; Grude 34; Mostar 35 stepeni Celzijusa.

No, građani imaju osjećaj da su temperature mnogo više, bh. meteorolog Nedim Sladić kaže da svi dijelimo isto mišljenje, osjećaj je kao da se nema zraka, dan je izrazito težak!

METEOROLOG SLADIĆ OBJASNIO ZBOG ČEGA IMAMO OSJEĆAJ DA JE TOPLIJE NEGO ŠTO TO TERMOMETAR POKAZUJE
  • Vrlo sparno je napolju usljed prisutnosti vlažnog zraka po visini, a u kombinaciji sa vrućinom često se provlači i tzv. humidex, odnosno subjektivni osjećaj temperature zraka po kojem se određuju stepeni neugodnosti vrućine za ljudski organizam kada ona može nepovoljno utjecati po ljudsko zdravlje, kaže Sladić.

Zenica je u 14 sati prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine mjerila 32 stepena Celzijusa i 51 posto relativne vlage u zraku, što stvara humidex, odnosno toplotni indeks kao da je vani 40 stepeni Celzijusa. Mostarci sa 35 stepeni Celzijusa i 45 stepeni relativne vlage imaju dojam kao da je vani 44 stepeni Celzijusa, a Bišćani sa 30 sepeni Celzijusa i 55 posto kao da je 37 stepeni Celzijusa, kaže.

  • Čuvajmo se, pratimo i poštujmo preporuke zdravstvenih službi za vrijeme vrućina, kazao je Sladić.

hayat.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa