-1.1 C
Sarajevo
Pon, 01, 23

MESIĆ: NIŠTA POSEBNO NEĆE BITI NAKON IZBORA, NEOSTVARIVI SU CILJEVI ONIH KOJI MISLE DA MOGU PODIJELITI BIH

Zahvaljajujući njegovom dobrom prijatelju i njegovom korospodentu za dijasporu Daliboru Jurkiću, a koji je inače i počasni konzul Gvineje u BiH, Mesić je bio i na promociji i počasnoj večeri koju je organizirao njemački doktor Ockenfels sa svojim timom.

Naime, radi se o otvaranju i promociji privatne doktorske prakse za kožne bolesti. Osim Mesića ovoj fantastičnoj noći prisustvovali su i svi uposlenici generalnog konzulata BiH iz Frankfurta na čelu sa generalnom konzulicom Višnjom Lončar.

Dan poslije Mesić je sa svojom ekipom bio pozvan na svečanu večeru u jedan od najpoznatijih i najeminentnijih restorana u pokrajini Hessen, a čiji vlasnik je Bosanac srcem i dušom Zijad Junuzović.

MESIĆ: NIŠTA POSEBNO NEĆE BITI NAKON IZBORA, NEOSTVARIVI SU CILJEVI ONIH KOJI MISLE DA MOGU PODIJELITI BIH
Junuzović i Mesić

Večeri su, osim Višnje Lončar, prisustvovali poznati doktor urolog Edvin Destanović, biznismeni Hasib Zuković i Ismet Zukorlić, Sanel Turković uposlenik specijalne njemačke policije, Mugdim Sofić uposlenik konzulata, Kenan Kovačević inženjer i projektant.

  • Ni najveći broj naših ambasada, a da ne govorim konzulata nije ovakav, kao što je ovaj konzulat u Frankfurtu. Tu je sve divno uređeno, posloženo sve na svoje mjesto, ima dovoljno prostora za rad, a to je veoma važno za sve ljude koji dolaze u taj konzulat. A, Višnja Lončar je divan duh konzulata i sve to divno održava. Ima tu neku energiju, ima ciljeve i uspjeh je zagarantovan – rekao nam je Mesić na početku razgovora.

Šta očekujete šta nakon 2. oktobra, poslije izbora u BiH?

  • Ništa, poslije toga dolazi 3. pa 4. oktobar i tako dalje. Mislim da se ništa posebno neće desiti. Promjene će doći utoliko, što će jedan dio njih odustati od svojih ciljeva koji su neostvarivi. Neostvarivi su ciljevi svih onih koji misle da mogu da podijele BiH, to vrijeme će veoma brzo doći, svijet je svjestan toga,ali nažalost toga neki u Bosni nisu svjesni,a ni u Beogradu nisu neki svjesni, a ima onih i u Zagrebu koji bi voljeli da se Bosna razbuca, ali ti njihovi ciljevi neće moći biti ostvarivi.
  ŽELJKO KOMŠIĆ ZA GRAĐANSKU DRŽAVU U MOSTARU: NAMA JE BOSNA I HERCEGOVINA NAJVAŽNIJA STVAR
MESIĆ: NIŠTA POSEBNO NEĆE BITI NAKON IZBORA, NEOSTVARIVI SU CILJEVI ONIH KOJI MISLE DA MOGU PODIJELITI BIH
Kovačević, Lončar i Mesić

Da Vam se ponudi da opet budete predsjednik jedne države da li biste prihvatili?

– Kada mi je svojevremeno isticao drugi mandat kao predsjednika imao sam pravo i na treći mandat jer je u mom prvom mandatu došlo do promjene Ustava. Ja sam biran po onoj regulativi koja je bila za vrijeme Tuđmana i taj dio mi se više nije računao već od novog Ustava,i onda sam imao pravo i na treći. Ali, tada sam mislio da sam star, a sad sam sasvim siguran da nisam star.

Livnjanin Dalibor Jurkić je stalno u Vašoj blizini, prisutan u Vašem životu. O kome se radi?

  • On je prije svega veoma svestran čovjek, Dalibor je sportaš, voli se baviti i pitanjem sporta,ali voli i politiku,ali što je najbitnije on voli BiH, a osim toga zastupa i cijelu Afriku. Uskoro planiramo posjetu afričkim zemljama. Baš smo ovih dana imali sastanak sa više predstavnika afričkih zemalja, a tu planiramo da ponovno aktiviramo saradnju sa njima i na prvom mjestu da uvedemo BiH u taj njihov ekonomski projekat. Da su mi svi svojevremeno svi ministri bili kao Dalibor siguran sam da ne bi imali probleme sa granicom. Ako Lončar ima neizmjernu energiju, Jurkić nema u svojim žilama krv, već barut.
MESIĆ: NIŠTA POSEBNO NEĆE BITI NAKON IZBORA, NEOSTVARIVI SU CILJEVI ONIH KOJI MISLE DA MOGU PODIJELITI BIH
Sa Destanovićem i Zukovićem

Jedan od prisutnih Ismet Zukorlić Mesiću je postavio dva pitanja, a prvo je glasilo: „Da li mu je žao što se raspala Jugoslavija“, a Mesić je dogovorio:

  • Nije, već mi je žao što se raspala na onakav način, mogla je naprimjer kao Čehoslovačka.
  Vujović za NAP: Đukanovićeva odluka u skladu sa Ustavom, Crnoj Gori potrebni parlamentarni izbori

Na pitanje da li postoji mogućnost ukidanja tročlanog Predsjedništva BiH i uvođenje jednog predsjednika u kružnom sistemu sa četiri godine pa da svaki narod u svom mandatnom terminu predloži više kandidata, a da svi građani biraju i izaberu predsjednika iz tog naroda, Mesić je dogovorio:

  • Izvrstan prijedlog, moguće je, ali prije toga treba da se promijeni Ustav BiH. To je izvrstan prijedlog i gledat ću da ga predstavim prijateljima iz Međunarodne zajednice, kao model za rješavanje krize u Izbornom zakonu. Tada bi se sigurno svi kandidati boriili za BiH,a ne protiv nje, kao što to danas rade Dodik i Čović.

Na kraju je Mesić rekao da je za jednu demokratsku i građansku BiH.

(Bato Šišić)

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa