5 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

Mehmedović podržao Bećirovića – Samo da je 2:1 za BiH!

Mehmedović podržao Bećirovića s porukom “Samo da je 2:1 za BiH”. Desilo se to javno u programu N1 televizije.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je da nije važno toliko ko će biti iz bošnjačkog naroda u državnom predsjedništvu koliko je bitno da bude “2:1 za BiH”, rekao je Mehmedović.

Vijeće ministara BiH i danas bez odluke o izdvajanju sredstava za izbore. OHR je danas potvrdio da postoji zakonski okvir da se donese odluka da se izdvoje novci za aktivnosti CIK-a.

Da li je ovo konačna potvrda da HDZ opstruira?

HDZ ne samo da opstruira donošenje odluke o finansiranju izbora, nego pokušava preko EPP-a da iznjedri rezoluciju kojom bi se “legitimno predstavljanje” osnažilo u pogledu diplomatskih aktivnosti Evropske komisije.

  EKIPA EMISIJE TOP DESTINACIJA NA MAGIČNOM VODOPADU SKAKAVAC

Hoće li proći ta rezolucija?

Bili smo u situaciji gdje hrvatski europarlamentarci šalju “istinu” o BiH, sada smo ih na neki način preskočili. I SDA je dio EPP-a i radi na tome da se pojasni situacija u Bosni i Hercegovini, a posebno odnos HDZ-a.

Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve kako bi se uvidjelo štetno ponašanje HDZ-a, koje je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima. Naši susjedi su sve učinili da se BiH etnički podjeli.

Oni nisu željeli BiH ni prije 50 godina. Danas smo u situaciji da se hrvatski i srpski narod u BiH zloupotrebljava od naših susjeda.

Pokušavaju spriječiti naš put ka EU i NATO. Ovo što radi HDZ je neprincipijelno i to se u cijelom demokratskom svijetu zove izdaja vlastite zemlje.

Čović uništava vlastitu državu i narod kojeg predstavlja!

Je li krajnji cilj treći entitet kojeg podržava i Hrvatska akademija nauka i umjetnosti?

Pokušava se institucionalno stati iza Čovića i HNS-a.

Pokušava se doći na neki način institucionalno do trećeg entiteta, ali na taj način samo sebi prave štetu jer bi podijelili hrvatski korpus u državi.

Vi ste pozvali na hapšenje Čovića?

On je najavio nasilno formiranje trećeg entiteta i to je zapravo teško krivično djelo. Naše pravosuđe ako ima snage, a ima znanje, dužno je to da uradi.

Čović je nakon dva dana, kada je vidio kako je preletio, malo “omekšao”, pa je odmah govorio da će to onda pokušati provesti kroz institucije, ističe on, prenosi N1.

  Preminuo optuženi za ratne zločine Radomir Stojnić

Čini se da će biti žestoka borba između kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Bakir Izetbegović mogući kandidat za člana Predsjednišva BiH
Bakir Izetbegović mogući kandidat SDA?

Hoće li Izetbegović biti kandidat SDA? Iza Denisa Bećirovića je stalo sedam stranaka…?

Unutar SDA još nije završena procedura tako da ne možemo sa sigurnošću reći da će biti Izetbegović.

Ohrabruje to što se opozicija okupila oko jednog kandidata, ali sasvim je svejedno ko će biti kandidat opozicije – Bećirović, Zvizdić, Konaković ili neko drugi – ako nemate jasno definisanu politiku.

Ima li Bećirović definisanu politiku?

Ja je još nisam čuo.

Da li je imao Džaferović?

Da, imao je okvir u kojem se ponaša. Ostaje pitanje da li će ove stranke opozicije i njihov kandidat imati jasno definisanu politiku ili će se Bećirović zastupati samo stavove SDP-a.

Mehmedović podržao Bećirovića
Mehmedović podržao Bećirovića kojeg je ranije podržalo 7 strana i javno mnijenje u BiH

Osjećate li se u SDA ugroženi njegovom kandidaturom?

Ukoliko SDA izađe sa snažnim kandidatom, ja sam optimista da će pobijediti. Ali kažem da je nije važno ko će u ime Bošnjaka sjediti u Predsjedništvu, koliko je važno da bude 2:1 za BiH.

Bili biste zadovoljni sa Bećirovićem i Komšićem u Predsjedništvu BiH?

Što da ne. Onda bi bilo 2:1 za BiH. Samo imam rezervu da ova sedmorka ili osmorka nisu svjesni u šta ulaze kada je u putanju “deal” sa HDZ-om, osjeća se da u pozadini postoji taj neki dogovor.

  Narod i Pravda: Finansiranje izbora mora biti osigurano, osuda huškačke retorike HAZU-a

Činjenica da Mehmedović podržao Bećirovića i Komšića na ovako javan i konkretan način nagovještaj je sve jačeg “probosanskog” jedinstva. Sve ovo potvrđuje ozbiljnost političke situacije u Bosni i Hercegovini koju ponovo žele podijeliti…

Nadamo se da će zdrav razum nadjačati pritiske i manipulacije koje (zbog ličnih interesa) uzrokuje Dragan Čović, samoprozvani “legitimni” predstavni hrvatskog naroda u BiH.

Dragan Čović je sigurno prvi Hrvat u povijesti koji se odrekao Posavine, Tuzle, Usore, Žepča, Vareša, Sarajeva, Viteza, Kiseljaka, kreševa, Travnika i ostatka središnje Bosne…

Preporučujemo i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.6 / 5. Brojanje glasova: 24

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa