12.7 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

Mehmedović: Osuđujete Rusiju za agresiju u Ukrajini, a za isto ne osuđujete Hrvatsku kada želi dijelove BiH

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, oglasio se na svom Facebook profilu, te je istakao da EU i NATO imaju “dvostruke standarde”.

– Takvo obmanjivanje međunarodnih institucija u cilju drskog nametanja diskriminatornih rješenja u Izbornom zakonu druge zemlje kakvo poduzimaju najviši predstavnici Hrvatske prema BiH je nečuveno u diplomatskoj praksi. Predsjednik Hrvatske u više navrata otvoreno poziva hrvatske nacionalističke stranke na puč u BiH dok ministar vanjskih poslova Hrvatske u susretima sa najvišim evropskim i NATO zvaničnicima prijeti radikalizacijom prilika u BiH ukoliko se Izborni zakon BiH ne izmjeni kako Hrvatska kaže – napisao je na početku objave Mehmedović.

Etnički čiste teritorije

Sadržaj članka

Kako ističe Mehmedović, MVP bi trebao poslati pismo generalnom sekretaru NATO-a.

– Ministarstvo vanjskih poslova bi uz pomoć stručnjaka za ustavno pravo poput Ive Komšića, Kasima Trnke i Nedima Ademovića moglo uputiti svoje pismo generalnom sekretaru NATO u kome bi razobličilo naopako tumačenje od strane oba HDZ odluke Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava te skrenulo pažnju na sličnosti između akcija Hrvatske koje od počinjenog UZP u kontinuitetu urušavaju međunarodno pravo i onih poduzetih od strane Rusije prema Ukrajini. 

Ono što sad Rusija pod izgovorom ugroženosti Rusa stvara u Ukrajini, etnički čiste teritorije koje “izražavaju želju” da se pripoje Rusiji Hrvatska je već učinila u BiH tokom agresije na tu zemlju devedesetih godina prošlog stoljeća i to sada u izmjenjenim međunarodnim okolnostima pokušava učiniti opet. Paradržavna tvorevina HZHB stvorena je po ideji i uz ključnu pomoć Hrvatske i skupa s njom, jednako kao što su to učinile Rusija, Donjeck i Lugansk u Ukrajini, završila u ratu sa legalnom vladom susjedne zemlje. Tokom tog rata su i HZHB i Hrvatska počinile zločine koji se po svojoj brutalnosti mogu porediti sa onim koji agresorske snage čine u Ukrajini. S tom razlikom što međunarodni tribunali tek trebaju da se bave ruskim zločinima dok je za one hrvatske u BiH to već presuđeno – piše Mehmedović.

“Maltretiranje međunarodnih standarda”

Kako dodaje, EU i NATO bi konačno trebalo da zauzme principijelan stav. 

– Tim prije čudi “nesnalaženje” EU i NATO da prepoznaju tako jednostavne činjenice pa osuđuju rusko ponašanje u Ukrajini a isto takvo Hrvatske u BiH, ovaj put samo u mirnodopskim uslovima, ne samo da tolerišu već angažuju svoje najviše predstavnike kao međunarodne posrednike kako bi dali legitimitet njenim protupravnim zahtjevima. 

Činjenica da za te zahtjeve u institucijama EU lobiraju diplomate zemlje EU makar i u finim odjelima i upotrebljavajući engleski jezik ne čini ih manje opasnim. MVP BiH bi trebalo da zahtjeva od EU i NATO da iz tog razloga konačno trebaju da zauzmu principijelan stav prema maltretiranju međunarodnih standarda u BiH kakav su u istoj stvari zauzeli prema Ukrajini i spriječe Hrvatsku i njene eksponente u BiH da ostvare iste ciljeve kakve Putin ima u Ukrajini – zaključuje Mehmedović. 

Mehmedović: Osuđujete Rusiju za agresiju u Ukrajini, a za isto ne osuđujete Hrvatsku kada želi dijelove BiH
pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa