MediaTekov fokus na automobilsku tehnologiju: “Čipovi su novo ulje”

Izvršni direktor MediaTeka, Rick Tsai, nedavno je izjavio da su “čipovi novo ulje,” naglašavajući ključnu ulogu poluvodičke tehnologije u budućnosti.

BMW se u Münchenu okreće električnim motorima

Tvrtka planira usmjeriti više svojih resursa prema računalstvu, s posebnim fokusom na brzorastući automobilski sektor za 2024. i kasnije. Kako navodi notebookcheck,  ova ambiciozna strategija najavljena je tijekom ovogodišnjeg godišnjeg summita u Laguna Niguel, Kalifornija, gdje je MediaTek iznio svoje planove, posebno u području automobilske tehnologije.

mediatekov fokus na automobilsku tehnologiju: "čipovi su novo ulje"

Vincent Hu, korporativni potpredsjednik MediaTek-a, započeo je summit objavom partnerstva s Nvidijom za zajednički razvoj automobilske tehnologije.

Xiaomi SU7 prikazuje svu svoju raskoš – na tržištu početkom 2024.

Ovo partnerstvo postavlja temelje za integraciju Nvidia čipa za obradu AI, oblaka i softverskih značajki, poput GeForce Now, s MediaTek čipom odgovornim za mobilno računalstvo, povezivost i multimediju u automobilima. Suradnja će se ostvarivati putem NVLinka, omogućavajući dva različita čipa da usko surađuju.


2 22

Rick Tsai, izvršni direktor MediaTeka, već je potvrdio da su ih kontaktirali najmanje jedan veliki proizvođač automobila koji planira dizajnirati vozila s više od 10 zaslona i 16 senzora. Ovo jasno ukazuje na rastući interes industrije za inovacijama u području tehnologije u automobilima.

mediatekov fokus na automobilsku tehnologiju: "čipovi su novo ulje"

Renault Twingo EV – kad mališan pređe na elektriku

Sljedeći dan summita, MediaTek je dodatno razradio svoje automobilske ambicije, okupivši stručnjake industrije na panelu za pitanja i odgovore. Ephrem Chemaly, potpredsjednik automobilske industrije u MediaTek-u, Ali Kani, potpredsjednik automobilske industrije u Nvidiji, i Jim McGregor, analitičar iz Tirias Researcha, dijelili su svoje vizije budućnosti automobila.


3 20

Panel je predstavio koncept “AI kabinskog rješenja” za buduće automobile koje mogu učiti od korisnika, zadovoljavajući njihove potrebe. Osim toga, očekuje se da će budući automobili imati sposobnost nadziranja i upozoravanja vozača na prometna svjetla, kao i prikazivanje poruka drugim vozačima, stvarajući time “sigurnije iskustvo za vozača.”

Volvo EM90 – luksuzna električna strana priče


foreo akcija

Međutim, s obzirom na ubrzanu tehnološku evoluciju u automobilskoj industriji, postavljeno je pitanje kako će se korisnici prilagoditi strmijim krivuljama učenja i višim cijenama.


4 15

Ali Kani iz Nvidije odgovorio je da softverski upravljani automobili ne moraju zadovoljiti svakog vozača, već će se preferencije razlikovati prema markama i modelima vozila. Ova inovacija, kako je naglašeno, prvo će biti dostupna pod markama više klase.

Mercedes G klasa prelazi na struju – 2025 G

Panel je također istaknuo trenutnu neučinkovitost proizvođača automobila kada je riječ o tehnologiji u vozilima.


8 3

Većina proizvođača koristi više procesora, odvojenih za svaku glavnu značajku poput grijanih sjedala, kontrole klime i videa. MediaTek vjeruje da će centralizirani i snažniji čiplet budućnosti zamijeniti ovu praksu, smanjujući ukupan broj procesora u vozilu.


5 13

Dok se softverski vođena električna vozila šire, posebno u Kini gdje su činila gotovo 60 posto globalne prodaje električnih vozila ove godine, otvara se pitanje o budućnosti opcija i značajki koje će biti dostupne korisnicima.

Tesla donosi očekivanu integraciju s Grok AI

Sve ove tehnološke inovacije, međutim, suočit će se s izazovima, uključujući i moguće poteškoće u popravcima električnih vozila koja već sada imaju visoke troškove servisiranja.


7 6

Kako će se ove promjene odraziti na svakodnevno iskustvo vožnje, tek treba vidjeti, ali bez sumnje, budućnost automobilske tehnologije donosi nam uzbudljive i revolucionarne promjene.

itportal.ba

drugi upravo čitaju