17.7 C
Sarajevo
Čet, 08, 22

MAHMUTOVIĆ: PORAŽAVAJUĆE JE DA DOBIJEMO PAR HILJADA GLASOVA IZ DIJASPORE

Prijave birača za glasanje izvan Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH prima neprekidno od početka primjene aplikacije, a prema podacima CIK-a od 3. juna, do sada je nalog otvorilo više od 11.000 osoba, od čega je unos podataka završilo oko 5.000 osoba.

Obrađeno je 2.814 prijava od čega je 466 prijava imalo nedostataka te su te osobe automatski putem portala e-Izbori obavješteni o nedostatku, navode u posljednjem izvještaju iz CIK-a.

mahmutović: poražavajuće je da dobijemo par hiljada glasova iz dijaspore
MAHMUTOVIĆ: PORAŽAVAJUĆE JE DA DOBIJEMO PAR HILJADA GLASOVA IZ DIJASPORE

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović za Hayat.ba je kazao da trećina bh. građana živi u dijaspori, a među brojnim problemima sa kojima se susreću je i kompliciran način glasanja.

  • Taj pravilnik o registraciji sad je izmijenjen, uvedena je elektronska registracija i vjerujem da će im olakšati, ali treba ih animirati i objasniti stvari. Neophodno je da znaju da, pored svih problema sa kojima se susreću, svojim aktivnostima na izborima daju glas onima koji razumiju njihove probleme da ostvare biračko pravo i da vlast onda zajedno s njima rješava probleme – napominje Mahmutović.
mahmutović: poražavajuće je da dobijemo par hiljada glasova iz dijaspore
Dževad Mahmutović

Dodao je da je ovo vrijeme u kojem trebamo istrajati u borbi za BiH.

  • Što se tiče problema glasanja, poražavajuće je da dobijemo par hiljada glasova iz dijaspore koja broji 2 miliona stanovnika – naveo je Mahmutović.

Rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH na oktobarskim izborima ističe 19. jula 2022. godine.

  • Prijave za glasanje izvan BiH se dostavljaju samo elektronski putem portala e-Izbori dostupnom na web stranici Centralne izborne komisije BiH ili putem telefaksa na slјedeće brojeve:  +387 33/251-333 i +387/33 251-334. Sve informacije u vezi s glasanjem izvan BiH dostupne su na službenoj internet stranici Centralne izborne komisije BiH  www.izbori.ba ili putem  Info-linije +387 33/251-331 i +387/33 251-332  ili elektronskim putem na e-mail: [email protected] Korisnici portala e-Izbori se za tehničku podršku pristupa portalu mogu obratiti na e-mail adresu  [email protected] – pojašnjavaju iz CIK-a.
  Komšić: U EU i NATO vlada neka vrsta straha da se sukob iz Ukrajine može prenijeti na našu regiju
-

(A. J.)

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa