16 C
Sarajevo
Sub, 09, 22

Mahmutbegović: Izborni zakon ne smije biti nagrada Čavari koji djeluje antiustavno

SARAJEVO, (Patria) Potpredsjednica F BiH Melika Mahumtbegović danas je detaljnije progovorila o izboru sudija Ustavnog suda F BiH. O špekulacijama da Visoki predstavnik Christian  Schmidt traži kooperativnost HDZ-a kako bi pripremio teren za nametanje izmjena Izbornog zakona, Mahmutbegović odgovara: 

"Ja zaista ne mogu da shvatim da neko traži neku kooperativnost jer ovdje nije riječ, niti treba tražiti kooperativnost od nekog ko ima ustavnu obavezu. Ovo je pitanje Ustava, pitanje poštovanja Ustava i pozicije koju obnaša predsjednik FBiH i on nosi odgovornost po tom pitanju. Dakle nije stvar da li sam ja kooperativna ili ne, da li hoću nešto uraditi ili ne, da to treba biti stvar moje dobre volje, ne samo mene nego i predsjednika Federacije ali i svakog izabranog zvaničnika koji obavlja neku dužnost na koju je imenovan da li po Ustavu ili određenim zakonima. To je obaveza ne stvar dobre volje. Mislim da smo mi otišli u nekom drugom pravcu da smatramo odobrovoljiti nekoga ako uradi ono što mu zakon i Ustav nameću i na šta ga obavezuju".

Sa žalošću navodi kako “nemamo dovoljno razvijen pravosudni sistem pa da postoje određene sankcije za nečinjenje poslova za koje ste nadležni”.

“Ovo pitanje ne treba gledati kao stvar dobre volje nego zakona, Ustava i prava svakog građanina da se konačno ispoštuje volja birača i da se konačno u budućnosti ne dešava da i nas troje predsjednik i potpredsjednici smo u nekom tehničkom mandatu, mislim da to ne treba dopustiti. Onog momenta kada se završe izbori treba ispoštovati volju građana”, naglasila je.

O saradnji s predsjednikom FBiH, Marinkom Čavarom, potpredsjednica Mahmutbegović kaže da je “jako dobra”.

“Mi komuniciramo, kontaktiramo, ali kada su u pitanju ove stvari koje su nametnute od strane politika, jer kolega bez obzira na njegov odnos i kolegijalnost, on je eksponent politike koju predstavlja i on izvršava nalog HDZ-a, odnosno politike koja ga je imenovala tu”, zaključila je Mahmutbegović 

  Vodenjak, Blizanci i Vaga u kozmičkoj ekspanziji nakon punog Mjeseca 11. kolovoza, nebo neće biti granica

Prema njenim riječima problem traje još od 2016. godine, odnosno 2015., kada je iz Ustavnog suda FBiH otišao jedan od sudija iz reda bošnjačkog naroda. Već tada je Ustavni sud FBiH počeo da se osipa sa sudijama. Onda je otišao jedan iz reda hrvatskog, pa jedan iz bošnjačkog, zatim jedan iz srpskog naroda.

"To je proces koji je tekao od 2016. godine. Konkurs smo potpredsjendik i ja ispratili na način da smo predložili imena i slali predsjefniku Federacije BiH na dalje postupanje, koji je trebao biti potpisnik tih imena i predložiti ih prema Domu naroda. Međutim, nikad se nije desilo da su ta usaglašena imena poslana na Dom naroda”, kazala je Mahmutbegović.

Posljednje predlaganje je, dodaje, bilo predlaganje sudije iz reda srpskog naroda, to je bio četvrti nedostajući sudija. Tad su napravili jedan zajednički prijedlog sudija iz reda srpskog i bošnjačkog naroda. Ostalo je, ističe Mahmutbegović, da predsjednik FBiH predloži iz reda hrvatskog naroda, što se nikad nije desilo.

“Nemamo obrazloženje od kolege predsjednika Čavare da vidimo razlog zbog čega se to ne šalje – ako ima razlog u imenima, procedurama, da te stvari otklonimo. Nažalost, nikad nas o tome nije obavijestio. Svjesni situacije koja je izazvana nedostatkom sudija, jednog apsolutnog zastoja u radu kad je u pitanju Vijeće za vitalni nacionalni interes, onda smo uputili dopise i relevantnim institucijama, ambasadama, OHR-u, VSTV-u, Ustavnom sudu, tražeći njihovu pomoć da se to otkoči”, kazala je.

 

nap.ba

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa