Magazinović: Važno je njegovati odnose sa budućim njemačkim liderima

(Patria) – Šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović bio je domaćin mladim političkim aktivistima iz njemačkog SPD-a koji borave u posjeti Bosni i Hercegovini. U okviru posjete Parlamentu BiH razgovarali su sa Magazinovićem o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, političkom sistemu i funkcionisanju institucija, europskom putu BiH, kao i uticaju novih geopolitičkih prilika na Bosnu i Hercegovinu.

Magazinović je istaknuo kako je važno njegovati odnose sa generacijama mladih političkih aktivista, budućih njemačkih lidera koji će i u budućnosti biti partneri i prijatelji naše zemlje, te naglasio stav da je u Bosni i Hercegovini nužna veća participacija mladih u zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, navodeći brojne pozitivne primjere mladih i progresivnih nosilaca promjena u društvu.

"Bosna i Hercegovina je europska država, koja se mora zasnivati na vrijednostima na kojima se zasnivaju i društva članica Europske Unije, te nikako nisu prihvatljivi vrijednosni eksperimenti kojima smo svjedočili u proteklom periodu kada su predlagane različite verzije izbornog zakona koji je sve samo ne europski“, naveo je Magazinović.

Kao najveći problem sa kojim se Bosna i Hercegovina suočava Saša Magazinović je naveo neefikasnost pravosudnih organa i političku kontrolu nad njima, zaključivši da je efikasan i politički neovisan pravosudni sistem najvažniji preduslov za napredak u svim oblastima društva.

Posjeta mladih aktivista SPD-a je uslijedila nekoliko dana nakon što je ova najveća vladajuća stranka u Njemačkoj dala podršku predsjedničkom kandidatu ujedinjene opozicije Denisu Bećiroviću.

nap.ba

drugi upravo čitaju