3 C
Sarajevo
Pet, 02, 23

Magazinović nastavlja borbu: Traži iskustva o liječenju i nabavci kanabisa za liječenje

(Patria) – Prije više od tri godine, na molbu Irfana Ribića, Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH aktivno se uključio u borbu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Njegova borba i danas traje i kako ističe u isto vrijeme, ova tema postala je njegova strast i frustracija.

"Koraci koje smo do sada napravili jesu mali, u ovom trenutku sigurno nedovoljni, ali za naše društvo vrlo značajni. Nismo i nećemo se umoriti, ali samo sa vama možemo nastaviti dalje. Irfan i ja vas pozivamo da nam pomognete u daljoj borbi. Hajde da zajedno podsjetimo nadležne iz ministarstava zašto je neophodno hitno donijeti izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga koje će omogućiti legalno korištenje kanabisa u medicinske svrhe", istakao je Magazinović.

Sada moli da mu se pišu iskustva o liječenju i problematici u nabavci kanabisa za liječenje.

"Svoja iskustva pošaljite na mail: [email protected] – sa vašim imenom ili anonimno, ako tako želite. Mi ćemo sva vaša iskustva objediniti u jedan dokument, objaviti ga (poštujući anonimnost kada to zatražite) i dostaviti nadležnim ministarstvima, ali i mojim kolegama zastupnicima u Parlamentu BiH, kako bi ih podsjetili o kakvim problemima i posljedicama govorimo kada tražimo legalizaciju medicinske upotrebe kanabisa.

Znate da godinama Irfan i ja radimo na aktualiziranju ovog pitanja i okupljanju donosilaca odluka, zastupnika, entitetskih ministara zdravlja, predsjedavajućeg Vijeća ministara i državnih ministara sigurnosti i civilnih poslova i brojnih drugih osoba u vezi pitanja za koje svi tvrde da se slažu. Naučna istraživanja u proteklih dvadeset godina nude čvrste rezultate koji pokazuje da upotreba kanabisa olakšava niz različitih simptoma – uključujući bolove, anksioznost, nesanicu. Ulje kanabisa koriste ljudi oboljeli od teških malignih oboljenja, multiple skleroze, epilepsije, reumatoidnog artritisa i drugih.

  Đulić: Jesu li sljedeće naše avlije, slijede li nam bijele trake i čaršafi

Jasni su koraci na svjetskom planu po pitanju omogućavanja upotrebe kanabisa za medicinsko liječenje, a regulacija ovog pitanja u Bosni i Hercegovini značila bi omogućavanje adekvatne pomoći velikom broju ljudi, ljekarsku podršku u procesu liječenja i zakonski uređeno tržište. Zajedničko djelovanje jedini je način postizanja jasnog cilja – olakšati ljudima borbu za zdravlje, život i dobrobit. Mi ne odustajemo od ideje da je to moguće i u zemlji u kojoj se ponekad čini da ništa nije moguće", dodao je Magazinović.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa