12.7 C
Sarajevo
Ned, 05, 23

LIDER SNSD-a IPAK TEŠKA PITANJA NE OSTAVLJA PO STRANI Osmorka se uzda u Tužilaštvo na čijem je čelu Dodikov Kajganić!?

Piše: Amina Čorbo-Zećo


I zvanično smo danas dobili novu predsjedavajuću Vijeća ministara BiH. To je dugogodišnja članica HDZ-a i najodanija saradnica Dragana Čovića Borjana Krišto. Nju su izglasala 23 zastupnika SNSD-a i njihovih partnera, SDP-a, Za nove generacije, NES-a, BHI Fuad Kasumović, Naše stranke, HDZ-a i dva zastupnika NIP-a (Mia Karamehić Abazović nije bila u sali tokom glasanja, iako je prisustvovala sjednici).

Ekspoze skoro identičan svim onim ranijim koje smo slušali. No, ono što je upečatljivo, a na šta bi Osmorka trebala posebno obratiti pažnju jesu neki detalji koji se tiču ograničenih ustavnih promjena, osnivanje trećeg kanala, nekog potrebnog političkog konsenzusa za pristup BiH ka NATO-u, legitimnog predstavljanja.

To su i osnovne zamjerke na ekspoze Krišto koje su iznijeli opozicioni zastupnici SDA, DF-a.

U ekspozeu Krišto nije tretirala rješavanje pitanja državne imovine, a u isto vrijeme održavala se sjednica NSRs-a na kojoj se usvaja zakon o nepokretnoj imovini u RS, a što je ranije van snage stavio Ustavni sud BiH.

Milorad Dodik bjesni, otrovne strelice ka BiH iz njegovih usta ne prestaju sipati, pa javno, glasno i jasno poručuje je 'da uprkos saradnjii sa strankama u Sarajevu dogovora i pregovora oko državne imovine neće biti jer ona, kako tvrdi, ne pripada državi već entitetu i na tome će se vidjeti "hoće li biti Bosne i Hercegovine ili ne".

I sada je već jasno da priča Osmorke o nekom 'novom Dodiku' je alibi za uspostavu vlasti s SNSD-om. Osim isprazne fraze i SDA bi išla s njima u vlast, te kako su oni godinama s SNSD i HDZ na vlasti je priča u korist vlastite tvrdnje da će oni drugačije. Pri tome napominju ne žele blokade. Ali, nikako da odgovore na ključna pitanja kako bez blokada funkcionirati u BiH. Princip je već odavno ustanovljen ili ucjenjuješ ili si ucijenjen!

Osmorka se nemušto brani. Lideri i članovi partija koje čine Osmorku u još jednoj obmani javnosti pozivaju Tužiaštvo BiH da reagira.

Tako je sinoć Zukan Helez (SDP) kazao da u duhu novog ambijenta u kojem će se dogovarati i pregovarati  Tužilaštvo BiH se mora uključiti i da će neko završiti u zatvoru, a zbog onoga što se dešava u NSRs.

Helez će najvjerovatnije biti ministar odbrane BiH, a s obzirom na njegovo dugo parlamentarno iskustvo sumnjam da ne zna da je na čelu Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, izabran na ovu funkciju uz posredstvo SNSD-a i lični izbor Milorada Dodika.

Dakle, iluzorno je očekivati da Kajganić kazni Dodika zbog protuustavnog djelovanja, bilo to zbog obilježavanja 9. januara ili usvajanja zakona koja su protuustavna.

Ostalo je ipak da se politički borimo sa Dodikom i inim 'dodicima' koji aktivno rade na rušenju BiH, njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Stoga Osmorka neosnovano govori da će teška pitanja ostaviti sa strane. Jer Dodik i Čović to neće učiniti. Zato će osmorka vrlo brzo morati naći adekvatne odgovore na radikalne zahtjeve SNSD-a i HDZ-a.

Ne nada se samo Helez da će reagirati Tužilaštvo BiH, to čine i drugi lideri partija, bacajući prašinu u oči građanima BiH.

Jer do sada još nikada Tužilaštvo BiH nije reagiralo kada na sceni imamo rušenje ustavnog poretka u BiH. Zato su godinama na sceni blokade, ne zbog toga što su probosanske stranke davale Dodiku i Čoviću ono što žele, već što im to nisu isporučivali.

A, da ne bude blokada, pokazalo je vrijeme i iskustvo, Čović i Dodik žele potpuno ostvariti svoje političke ciljeve.

Osmorka ih jasno nije pokazala, osim priče da će raditi za dobrobit i u interesu građana kako bismo bolje živjeli. I baš zato se pitam kako su onda glasali za Krišto, a da ona naprimjer nije u ekspozeu navela ukidanje akciza i smanjenje stope PDV-a za šta su se npr. zastupnici SDP-a grčevito borili iz opozicije u prošlom mandatu.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa