21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Lesia Bašić: Ukrajinci imaju veliku moralnu podršku od naroda Bosne i Hercegovine

lesia bašić: ukrajinci imaju veliku moralnu podršku od naroda bosne i hercegovine

Gošća O Dnevnika je bila Lesia Bašić, Ukrajinka sa višegodišnjom sarajevskom adresom.

U uvodnom prilogu vidjeli smo da se život u nekim ukrajinskim gradovima normalizovao. Vjerujem da imate više detalja, je li sada zaista sve kao i prije početka rata?

– Život se prilagodio realnosti. Naravno, život neće biti kakav je bio prije ovoga “Velikog rata” kako ga mi zovemo, jer rat traje od 2014. godine. Dosta se naroda vratilo u Kijev. Život ide dalje i treba pomagati ekonomiju, odgovara Lesia Bašić.

Kakve su reakcije ljudi? Da li im je dostupno sve ono što su imali i prije rata, od zdravstvenih pa do ostalih elementarnih životnih uslova?

– Sve je isto. Oni žive između uzbuna. Ima manjka u trgovinama, ali zbog logistike. Jednostavno se ne stiže obaviti transport. U manjim gradovima je teška situacija, kaže Bašić.

Kontaktirate sa porodicom, gdje se oni nalaze, jesu li dobro?

– Moji žive u gradu od oko 50.000 stanovnika, što se u Ukrajini smatra malim gradićem.U Ukrajini je bila velika decentralizacija i sve zavisi od lokalne zajednice. Vrlo je teška situacija na jugu i istoku i tamo prijeti katastrofa. Svi tu žive od poljoprivrede, koja je sada u vrlo teškoj situaciji. Internet u mome gradu je još uvijek u funkciji pa uspijevamo komunicirati. Sa lijekovima još uvijek nemamo problema, ali Rusija spriječava dostavu novih količina lijekova u neka područja, kaže Bašić.

Kako gledate na poteze bh vlasti kada je u pitanju smještaj ukrajinskih izbjeglica u našoj zemlji? One sa kojima smo mi razgovarali, kazali su nam da su zadovoljni.

–  Sa onim što je narod u Bosni preživio, imamo veliku moralnu podršku. Iz Međugorja je mnogo naroda moralo da izađe i ide negdje ne znajući ni oni gdje, rekla nam je Lesia Bašić.

  Pravni timovi iz slučaja 'Dobrovoljačka' podnose krivičnu prijavu protiv Kajganića!

– To je plan. Raspisani su tenderi za obnovu srušenih objekata, naročitio u okolini Kijeva, ali je prioritet zaštita života, kaže Bašić.

Mogu li Ukrajinci izdržati do kraja i odbraniti zemlju?

– Mi nemamo drugu domovinu i moramo je zaštititi. Mi smo 300 godina u nekim odnosima sa Rusijom i oni nas 300 godina tuku. Izdržat ćemo i ovaj put.

Sve detalje gostovanja Lesie Bešić u Dnevniku pogledajte u video prilogu.

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa