KVADRAT STANA NOVOGRADNJE IZNOSI VIŠE OD DVIJE PROSJEČNE PLATE U BIH

Povećanjem cijene i do 100 posto na određene materijale znači i mnogo više novca za građenje zbog čega mnogi odustaju od namjere izgradnje kuće i stanova, potom dolaze vlasnici već postojećih koji također „dižu cijene u nebo“.

KVADRAT STANA SKUPLJI ZA 450 KM

Prosječna cijena kvadratnog metra novih stanova početkom godine iznosila je 2.248 KM što predstavlja uvećanje za 23 posto  u odnosu na prosječnu cijenu iz 2021. godine. Upoređivanjem prvog kvartala prethodne 2021. i ove godine dolazimo do razlike od 25 posto što znači da je kvadrat poskupio za 450 KM.

kvadrat stana novogradnje iznosi više od dvije prosječne plate u bih
Ilustracija

Možda pojedinim stanje u 2018. godini nije bilo idealno, o tome će razmisliti kada uporede cijene.  U 2018. godini cijena kvadrata iznosila je 1.613 KM, u u odnosu na prijepandemijsko vrijeme kvadratni metar novogradnje je skuplji za 635 KM.

Jedan stan, bez kredita, građanin sa najnižom plaćom u Federaciji BiH (543 KM) ne može kupiti. Nova kriza cijenu kvadrata stana povećala je iznad dvije prosječne plaće u Bosni i Hercegovini.

IAKO CIJENA KVADRATA RASTE, KUPOVINA STANOVA TAKOĐER RASTE

Očekivano da će povećanjem cijene kvadrata stana i broj kupaca biti manji, no situacija je drugačija. Plaćali smo skuplje, ali i kupovali više ako je suditi po podatku iz 2021. godine gdje je broj prodatih stanova veći za 1,5 posto  u prvom kvartalu 2021. godine.

kvadrat stana novogradnje iznosi više od dvije prosječne plate u bih
KVADRAT STANA NOVOGRADNJE IZNOSI VIŠE OD DVIJE PROSJEČNE PLATE U BIH

U ovoj godini povećana je kupovina za 3,9 posto uglavnom  u Kantonu Sarajevo gdje je prosječna cijena kvadrata iznosila blizu 2.400 KM dok je u drugim područjima skoro 1.900 KM.

Bosna i Hercegovina nije jedinstven primjer u pogledu povećanja cijena stanova kao i povećane prodaje, s tržištem nekretnina bore se i druge države.

hayat.ba

drugi upravo čitaju