-6.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

KRIŠTO: SAMO HRVATSKI NAROD MOŽE ODLUČITI KO ĆE GA PREDSTAVLJATI U INSTITUCIJAMA

  • BiH je naša domovina i samo hrvatski narod može odlučiti tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štite kolektivna, nacionalna prava Hrvata u BiH”, kazala je Krišto, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Dodala je kako je najvažnije političko pitanje ustavnopravni položaj hrvatskog naroda u BiH.

  • BiH je definirana kao domovina tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, nepravedno podijeljena na dva entiteta, uz to imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zagarantovana prava, prava konstitutivnog naroda. Poručimo im da je BiH naša domovina i da rješenja na principu ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda BiH, garantuju njenu opstojnosti, sigurnosti i evropsku budućnosti“, poručila je Krišto.

Dodala je kako hrvatski narod samo kroz svoje legitimne političke predstavnike i kroz institucije i tijela zakonodavne i izvršne vlasti, može ostvariti svoju ustavnu jednakopravnost, izboriti bolji i kvalitetniji život za svakog čovjeka.

  • Ova Bosna i Hercegovina je i naša domovina, domovina koju gradimo, izgrađujemo, a ne dijelimo i ne rušimo. Hrvati nisu podstanari u BiH, nego suveren, konstitutivan i ustavotvoran narod“, zaključila je Krišto.

Darijana Filipović, dopredsjednica HDZ-a BiH i nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ustvrdila je kako je BiH suočena s brojnim političkim, privrednim, socijalnim, demografskim i drugim izazovima i problemima.

  • To želimo mijenjati u budućnosti. Da to možemo i znamo, pokazuje naš izborni program koji smo nazvali ‘Stvaramo promjene za budućnost’. Da imamo odvažne i sposobne ljude za takvo što, pokazao je Hrvatski narodni sabor BiH kandidiravši jednu zajedničku kandidatkinju gospođu Borajanu Krišto za našu buduću hrvatsku članicu Predsjedništva BiH. Svjesni smo da izbore prate politički procesi koji će odrediti kakva će biti budućnost BiH, stoga, izbor koji pravimo 2. oktobra nije izbor za nas kandidate i za naše liste. 2. oktobra izbor je glasa Hrvata u kakvoj BiH želimo živjeti“, poručila je Filipović.
  SKUPŠTINA BPK-A USVOJILA ZAKON, PORODILJAMA NAKNADA OD 1.000 KM

Stanko Musa, nositelj liste za Parlament Federacije BiH, pozvao je Hrvate da 2. oktobra svoje povjerenje i glas daju kandidatkinji za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjani Krišto, kao i svim kandidatima na listama HDZ BiH i HNS-a.

  • Kao nositelj liste za Parlament Federacije BiH, institucije koja je usmjerena na jačanje unutarnje društvene stabilnosti i osiguranje dugoročno održivog i stabilnog sustava koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom. HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, nude rješenja i programe, a te programe iz godine u godinu pretvaramo u stvarnost. Želimo osigurati život po mjeri čovjeka koji može raditi i živjeti od svog rada, kako u gradovima tako i na selima. Stoljetna žrtva našega naroda u borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima sve nas danas obvezuje biti ustrajan, dosljedan, nepokolebljiv i u službi svog naroda“, kazao je Musa.

Zdenko Ćosić, dopredsjednik HDZ-a BiH i nositelj kantonalne liste za Skupštinu Zapadnohercegovačkog kantona kazao je kako se taj kanton ističe kao najrazvijeniji kanton u Federaciji.

  • Ovaj kanton je najkvalitetnije razvila sisteme socijalne zaštite, unatoč nepravdi pri raspodjeli sredstava od neizravnih poreza. Ovaj kanton uz dobre izborne rezultate daje tri člana u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH“, istaknuo je Ćosić.
  • Ćosić je govorio kako se biraju liste za skupštinu, Federaciju i Parlamentarnu skupštinu BiH, a nema liste za Doma naroda.

Domaćin večerašnjeg skupa predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević također je pozdravio nazočne i prezentirao pobjednički izborni plan za Široki Brijeg, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

  ALBANSKI LIST Srbija će '23. potpisati dokument kojim Kosovo postaje realnost

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa