Gdje na kratki odmor u BiH?

Odmorite na top destinacijama uz naše preporuke (Tuzla, Jajce, Bihać, Trebinje, Sarajevo)

Koje su to top destinacije za kratki odmor u BiH i zašto baš one, saznajte u nastavku teksta. Možda baš neka od ovih destinacija bude vaša naredna.

Tuzla

Provedite odmor u BiH u gradu Tuzla. U Tuzlu je uvijek lijepo doći, pa zašto to ne biste učinili  ovog ljeta. Ko još nije za jedan kraći odmor. Još ako ste relativno blizu Tuzle, onda još bolje.

Panonska jezera

Tuzla ima već dobro poznata Panonska jezera, koja privlače mnogo turista tokom ljeta. Panonska jezera su uvijek dobra ideja i jedina su slana jezera u Evropi.

Imat ćete osjećaj kao da ste  na moru. Tako jedna od preporuka gdje da idete na odmor jeste Tuzla, pravac na Panonska jezera.

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada!

Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji.

Do sada je u kompleksu Panonike uživalo više miliona posjetilaca.

Trg Slobode i Korzo

Trg Slobode  i Korzo možete posjetiti poslije kupanja, te prošetati uskim uličicama, popiti kafu i jesti u obližnjim restoranima koji se nalaze na Trgu Slobode i dalje u malim ulicama u pravcu Sebilja, odnosno česme.

odmor u bih
Trg slobode u Tuzli.

Cafe Zmajevo srce

Preporučujemo da obavezno posjetite klub  “Zmajevo srce”- Down syndrome caffe, odnosno caffe u kojem su radno angažovane osobe sa Down sindromom i drugim vrstama invaliditeta. Caffe se nalazi u ulici Turalibegova 21, pored Turalibegove džamije i nedaleko od Trga Slobode.

Osim toga ako planirate prenoćiti imate odličan smještaj, a svi kažu da su najbolji hoteli u Tuzli poput Mellaina, Hotel Salis, Vertigos i drugi.

Šetalište Slana Banja

Za odmor u BiH, Tuzla preporučujemo Slanu Banju. Možete prošetati šetalištem slana Banja koje se nalazi odmah pored Panonskih jezera, odnosno iznad Panonike.

Zaljubitelje historije, na šetalištu se nalazi nekoliko spomenika, pa će biti interesantno da ih proučavate. Kako je okolo šuma, imat ćete zaštitu od visokih temperatura, koje, kako svi znamo znaju biti poprilično visoke u poslijepodnevnim satima.

Nešto dalje od Tuzle, ali ne toliko daleko, nalazi se Lukavac, na čijem dijelu se nalazi hotel Senad od Bosne, Restoran Jezero i Restoran Robinzon koje svakako vrijedi posjetiti.

Sarajevo

Sarajevska ljeta mogu biti prelijepa, šta god posjetili. Ipak izdvajamo neka mjesta za kupanje, šetnju, piknik i zabavu.

odmor u bih
Provedite odmor u BiH u Sarajevu

Termalna rivijera Ilidža

Na termama na Ilidži imate opciju kupanja u zatvorenim bazenima što je odlično ako ne želite “izgoriti” na suncu i ako čuvate svoju kožu. Naravno imaju i bazeni vani, sa zabavnim sadržajem za djecu. 

Zatvorenu Rivijeru predstavljaju dvije povezane kupole, od kojih se u prvoj u jedinstvenom ambijentu mnogobrojnih palmi i vodopada nalazi ugostiteljski objekat – restoran “Tropski Vrt” sa slastičarnom.

U drugoj kupoli se nalaze bazeni nepravilnih oblika sa preko 1000 m2 vodenih površina sa mnogobrojnim vodenim sadržajima kao što su vodena pećina, drvo doživljaja, brza rijeka, masažna sjedišta, jet masažeri i drugi.

Pored bazena nalaze se nezaobilazni whirlpooli za opuštanje. Poseban bazen je prelazni bazen koji pruža mogućnost plivanja iz zatvorenog dijela u otvoreni dio rivijere gdje se nalazi i tobogan. Dubina vode na svim djelovima bazena je 1,5 metar, osim u dječijem bazenu.

Osim toga pored su dva hotela, kao još mnogo smještaja u blizini.

Vrelo Bosne

Nekoliko stepeni niže vas čeka na Vrelu Bosne jer blizina mnogo stabala i vode pruža takav ugođaj. Ovdje možete šetati, ili napraviti piknik.

Baščaršija

Kako doći u Sarajevo a ne posjetiti Baščaršiju. Zato barem po odlasku zavirite u ulice Baščaršije, pojedite ćevape, kupite suvenir i popijte bosansku kahvu.

Odmor u BiH – Sunnyland Trebević

Ako želite zabavu, pogtovo za djecu, Sunnyland Trebević u blizini Sarajeva je idealno mjesto. Nezaobilazan je doživljaj na Alpine Coasteru  koji funkcioniše na principu gravitacije i može dostići brzinu i do 40 km/h.

U sklopu Sunnylanda se, pored glavne atrakcije, nalaze restoran Oxygen, picerija Nišići, igraonica Čarobna Šuma, suvenirnica, vanjska igraonica, šetalište, i mnoge druge zanimljivosti.

Žičara Sarajevo

Provozajte se žičarom u Sarajevu, te doživite nezaboravan odmor

Prokoško jezero

Prokoško jezero je oaza mira, čista planinska voda, jezero… dovoljno razloga da posjetite ovo jezero u blizini Sarajeva.

Jajce

Jajce je muzej na otvorenom, sa vodopadom u samom centru grada! Zaista nezaobilazna destinacija za odmor u Bosni i Hercegovini. Bilo bi šteta da ne dođete ovdje.

Vodopad Plive u centru grada

Posjetite Vodopad Plive koji su u centru Jajca, kao i Plivska jezera. Vodopad će vam pružiti nezaboravan osjećaj, a i rashladiti će vas tokom visokih temperatura.

Svoj kratki tok od padina planine Veliki Vitorog, kroz Šipovo i Jezero, dug 33 kilometra, rijeka Pliva završava spektakularno u Jajcu – 27 metra visokim vodopadom, kojim se obrušava u Vrbas, odakle zajedno nastavljaju put prema Banjaluci, Savi i Beogradu.

Srednjovjekovni grad Jajce se ponosi sa više od 50 značajnih kulturno-ihstorijskih spomenika, ali glavna atrakcija koja privlači turiste je vodopad, koji je “stješnjen” između srednjovjekovne tvrđave i zgrade muzej II zasjedanja AVNOJ-a.

Nekada je niz vodopad padalo 15 metara kubnih vode u sekundi, ali je poslije izgradnje hidrocentrala Jajce 1 i 2 količina vode smanjena na samo tri kubna metra u sekundi.

Mlinčiči

Proštejte pored starih mlinova, odnosno Mlinčići i izvora čiste vode. Nekoliko mlinova je u funkciji, te se koriste za mljevenje žita. Pravi mali raj u Jajcu, dođite i uvjerite se zašto.

Stari Grad Jajce i tvrđava

Ukoliko možete odvojiti nekoliko sati, preporučujemo da posjetite Stari Grad, odnosno tvrđava Jajce, te osjetite osim ljeta, miris prošlosti.

odmor u bih
Tvrđava u Jajcu.

Katakombe

Katakombe su podzemna crkva na putu do Tvrđave Jajce, I osim što ćete biti fascinirani onim što vidite unutra, – ova podzemna crkva će vas rashladiti jer je unutra nekoliko stepeni niže.

U periodu krajem 14. i početkom 15. stoljeća, moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, koji je bio osnivač grada Jajca, dao je nalog da se isklešu

Katakombe kao mjesto posljednjeg prebivališta vojvodske porodice Hrvatinića.

Hrvatinić je usporedo sa izgradnjom grada dao isklesati Katakombe ili podzemnu crkvu. Namjena je bila da se u ovoj crkvi sahrane on i njegova porodica.

Međutim, nikad niko nije sahranjen. Postoje neke verzije zbog čega je to tako ali Hrvoje je 1416. godine umro u Kotor Varošu.

Katakombe u Jajcu godišnje posjeti između 13.000 i 16.000 turista iz BiH, susjednih ali i drugih evropskih zemalja.

Na ulazu u podzemnu crkvu nalazi se i ploča na kojoj piše: “U jesen 1943. godine ovdje je povremeno boravio i radio vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske partizanskih odreda Jugoslavije Josip Broz Tito”.

Bihać

Bihać je prelijep gradić u Bosni I Hercegovini sa mnogo rajskih lokacija I obilje tirikizne vode.

Nacionalni Park Una

Područje Nacionalnog parka Una se nalazi na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području Grada Bihaća i pripada Unsko-koranskoj zaravni, a obuhvata dolinske dijelove rijeke Une i Unca i padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice.

Nacionalni park Una se prostire dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu.

odmor u bih
Una – odmor u BiH

Šrbački buk

Štrbački buk je vodopad nestvarene ljepote, šetajući pored njega imat ćete osjećaj kao da sanjate, dio je Nacionalnog parka Una..

Martin brod

Martin brod  je također jedan od ljepših vodopada u Nacionalnom parku Una, i definitivno preporuka za posjetiti.

Japodski otoci

Na Japodskim otocima vas čeka nestvarno lijepa tirkizna boja vode, kao I kupole u kojima možete prespavati,

Stari Grad Ostrožac – jedini dvorac u BiH

Zašto u odmor ne uvrstiti i posjetu jedinom dvorcu u Bosni i Hercegovini! Priznajemo možda će biti izazovna vijugava cesta koja vodi do dvorca i naglo skretanje koje ćete možda promašiti – ali kada uđete  među zidove ovog mjesta i dvorca bit ćete očarani.

Iako dvorac nije uređen unutra, ipak za one strastvene ljubitelje historije ovo će biti pravo otkriće i doživljaj.

O tom historijskom dragulju Krajine i BiH, mjestu gdje dok kročite doslovno osjećate duh prošlosti, vodi brigu JU Kulturni centar Cazin koji vrši periodičnu evidenciju posjeta koje dijele na sezonske i vansezonske, a navode da je u ovoj godini zabilježeno više od 10.000 domaćih i stranih turista i posjetilaca

Stari grad Ostrožac u Cazinu, nacionalni spomenik BiH i jedini spomenik kulture u obliku dvorca koji BiH ima, smješten u potpuno prirodnom okruženju, svojom ljepotom, jedinstvenošću i bogatom historijom, svake godine privlači sve veći broj posjetilaca.

Nećete se moći ne zapitit šta se ovdje sve dešavalo, kako se tada živjelo.

Trebinje

Možda ćete pomisliti da je u Trebinju prevruće i da nećete izdržati, ali kada dođete, zaboraviti ćete na temperaturu.  Imamo nekoliko razloga zašto posjetiti Trebinje

Aqua park grad sunca

Odličan način da se rashladitie jeste posjeta Aqua parku Grad Sunca. Pogotvo ako imate djecu oni će obradovati, jer ovo mjesto obiluje zabavnim sadržajem za najmlađe!!!

U Gradu Sunca nalazi se najveći aqua park na Balkanu „Sunčana vrela”, luksuzni hotel „SL Panorama“, sportsko-rekreativni objekat „SL Olimp” (sa zatvorenim bazenom, teretanom, multifunkcionalnom dvoranom, otvorenim i zatvorenim terenima za fudbal, košarku, odbojku i tenis), wellness i spa centar „Galija”, etno selo i Varoš čaršija, dječji park „Dino Park”, apartmansko naselje „Bijeli grad”, auto-kamp i koloseum.

Kafa pod stogodišnjim stablima Platana

Pored hotela Platani, možete, zapravo obavezno trebate, uživati ispijajući kafu ispod stogodišnjih stabala platana.

Šetnja pored  Trebišnjice – rijeke sa 20 mostova

Nestvarna ljepota vas očekuje pored rijeke Trebišnjice, zato ako posjetite ovo ljeto Trebinje, obavezno se zadržati neko vrijeme upijajući ljepotu ove rijeke.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju