8 C
Sarajevo
Pet, 03, 23

Kovačević napao Komšića i Džaferovića: Oni vode BiH ka nestanku, djeluju sinhronizovano, ignorišu Ustav

Kovačević napao Komšića i Džaferovića: Oni vode BiH ka nestanku, djeluju sinhronizovano, ignorišu Ustav

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Radovan Kovačević poručio je danas da su hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović najočigledniji primjer šta bošnjačka politika želi u BiH – potpunu eliminaciju Hrvata i grub napad na Srbe i Republiku Srpsku.

Njihova strategija je jednostavna da izaberu, umjesto jednog, dva člana Predsjedništva BiH, koji predstavljaju bošnjački politički element, a da poslije toga krenu u grubo kršenje Ustava kako bi napali prava Srba i Republike Srpske i rušili Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum i usmjeravali politiku samo u pravcu koji odgovara isključivo njima- rekao je Kovačević za RTRS.

On smatra da je jako bitno očuvati kontinuitet odlučnog suprotstavljanja takvim antiustavnim i antidejtonskim namjerama bošnjačke politike u Predsjedništvu BiH.

– Vidimo da DŽaferović i Komšić očekivano djeluju sinhronizovano, ignorišu Ustav BiH, činjenicu da i po njemu i po Poslovniku Predsjedništva sve odluke iz oblasti spoljne politike moraju da se donose konsenzusom. Tog konsenzusa, poznato nam je, nema po mnogim pitanjima. Oni djeluju samostalno, donose odluke koje su na štetu i Srba i Hrvata, na štetu BiH – rekao je Kovačević.

Kovačević je ocijenio da DŽaferović i Komšić najviše rade na tome da BiH vode ka kraju i da dođu do toga da ona kao politički subjekt nestane.

– Mi pozivamo na dijalog, na poštovanje Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma, jer je to jedini način na koji BiH može da funkcioniše. Ukoliko neko drugi želi da BiH ne funkcioniše, to nije naš problem, mi ćemo onda veoma lako da se prilagodimo takvim okolnostima i to je nešto što ćemo da pokažemo u narednom periodu – rekao je Kovačević.

On je ukazao da ono na čemu srpski član Predsjedništva BiH insistira je da mora da se poštuje Ustav i da, kad god treba da se donese odluka iz oblasti međunarodnih odnosa, ona mora da bude donesena u Predsjedništvu, u skladu sa Ustavom i Poslovnikom.

– Za nju moraju da glasaju sva tri člana, bez obzira na to što tamo, nažalost, nema predstavnika Hrvata – naglasio je Kovačević i pojasnio da članovi Predsjedništva, kad god nastupaju u ime BiH, moraju imati usaglašen tekst s kojim će da predstave stavove BiH

On je ukazao da Komšić i DŽaferović, u onim okolnostima kada predsjedavaju Predsjedništvu, što je čisto tehnička stvar, u potpunosti zloupotrebljavaju funkciju i iznose samostalno svoje politike.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće realizovati opoziv DŽaferovića pred kraj mandata, Kovačević je rekao da Dodik time šalje političku poruku da se ne može konstantno rušiti Ustav, atakovati na prava Srba i Hrvata u BiH, a da na to ne postoji nikakav odgovor.

– Jasna je poruka kada nekom ko loše radi svoj posao vi poručujete da zaslužuje smjenu. To je nešto što treba da se uradi i što treba svi da pozdravimo – rekao je Kovačević.

On je istakao da nije riječ samo o političkim odlukama, već i o odlukama koje imaju ekonomske posljedice.

– Jasno je da oni u Predsjedništvu blokiraju sve ekonomske projekte za Republiku Srpsku. Čemu i kome može da smeta gasovod koji treba da uđe u Republiku Srpsku, od kojeg će korist imati svi u BiH? Na prvom mjestu će korist imati Sarajevo, koje i sada najveći potrošač gasa u BiH – ukazao je Kovačević.

On je podsjetio da Dodik već nekoliko sjednica zaredom na dnevni red konstantno stavlja iste teme – smjenu DŽaferovića, inicijativu da se BiH pridruži “Otvorenom Balkanu”, odluku o početku izgradnje aerodroma u Trebinju, a da DŽaferović i Komšić, čim vide da je projekat u Srpskoj, bez obzira što bi svi imali korist od njega, odmah blokiraju.

– Mi smo konstantno podržavali sve projekte za Federaciju BiH, jer nemamo ništa protiv bilo kojeg čovjeka u FBiH. Ono protiv čega mi imamo nešto protiv to je agresivna bošnjačka politika koja želi da oduzme nama sva naša prava koja su nam garantovana Ustavom- rekao je Kovačević.

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa