13.8 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

KORDIĆ ČOVIĆ BROJ DVA Bajrović: BiH ne treba mostarizacija, ali Mostaru treba demokratizacija

(Patria) – Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sastao se s izaslanstvom Republike Poljske. Kordić je tom prilikom rekao kako Mostar dobro funkcionira zahvaljujući Izbornom zakonu koji je omogućio ravnopravnost konstitutivnih naroda u Mostaru. Na tu njegovu konstataciju reagovao je Irdin Bajrović, član Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru.

„Gradonačelnik Mostara može bezbroj puta ponoviti laž koju je rekao poljskom izaslanstvu, ali ona nikad neće postati istina. A istina je da je Izborni zakon Grada Mostara kreiran tako da legitimira podjelu grada po ratnim linijama fronta. Tu već vrijedi ono što Čović želi primijeniti u cijeloj BiH, što mu je, kad je Mostar u pitanju, Izetbegović potpisao a međunarodna zajednica aminovala. To faktički omogućava ratnim elitama HDZ-a i SDA da uknjiže dijelove grada kojima su vladali u ratu na sebe i da tim dijelovima kroz gradsku upravu i kroz Vijeće Grada tim dijelovima upravljaju vodeći se isključivo ličnim interesima množeći svoj nelegalno stečeni kapital.

Izborni zakon u Mostaru nije riješio problem diskriminacije Ostalih koji u Gradskom vijeću ne mogu formirati svoj klub. HDZ sa svojim prijedlogom Izbornog zakona za državni nivo isti taj problem neće riješiti nego ratom uspostavljane podjele želi kroz taj zakon legitimirati u cijeloj državi. Imati monopol nad odlučivanjem o sudbini onog dijela BiH u kojem su Hrvati većina.

Bosni i Hercegovini ne treba mostarizacija, ali Mostaru treba demokratizacija. Kordić je nema namjeru provesti. On funkciju gradonačelnika očito koristi da bude PR HDZ-ovih prijedloga čak i van Mostara.“

 

-

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa