1.6 C
Sarajevo
Uto, 03, 23

Konaković zbog kile mesa kolje vola, Schmidt 'bahato' isključuje javnost!

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Ne postoji važnije pitanje od Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, ma koliko pojedini lideri partija prije svih Elmedin Konaković isticali da su druge teme značajnije. Naravno, jesu, ali u okolnostima kada nemate apartheid i blokadu od jednog naroda, a sve jer za Hrvate priznajete isključivo članove svoje stranke – HDZ-a BiH.

Politika HDZ-a davno je pročitana od probosanskih partija, a razlika između tih stranaka se ogleda u njihovim stavovima spram izmišljenog hrvatskog pitanja koje je zapravo pitanje jednog čovjeka DRAGANA ČOVIĆA.

Evidentno je da bi uz podršku međunarodne zajednice, ili dijela nje, Narod i pravda rado ugasio ideju građanske BiH. Priča da ste za građansku BiH, ali da sada nije vrijeme za to, je uspavanka za naivne!

Tako je Konaković u razgovoru za Raport kazao da je sa Schmidtom razgovarao o mogućoj blokadi provedbe izbora, nakon što se oni održe 2. oktobra.

“Ja sam uvjeren da će HDZ-HNS uraditi sve, da pokušaju insistirati na rješenjima u svoju korist.
Mišljenja smo da nemamo ništa protiv da se relaksira blokada u Domu naroda, Schmidtova intervencija bi tu mogla biti učinkovita, i ne bi došli u situaciju da još četiri godine gledamo Novalića”, kaže Konaković.

Dakle, kratkovidost Konakovića ide samo do Novalića, a što će se u zakon uvesti apartheid što Vlatko Glavaš, Zlatko Miletić, Željko Komšić, Damir Marjanović… više neće moći biti Hrvati njemu nije sporno!?

Što bi rekao naš narod kolji vola radi kile mesa!

Posebno zabrinjava odnos OHR-a spram građana BiH. Nerealno bezobrazan odgovor na upit novinara sročen u jednu rečenicu dokaz je da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ili, pak, njegove službe i ne mare što je javnost u BiH vrlo zainteresirana za temu koja govori o nametanju Izbornog zakona. Šta ćete nametnuti, papir, odnosno prijedlog istog mora biti dostupan javnosti.

Kakvu to demokratiju zastupa Schmidt i još uvrijeđen otkrivanjem njegovih namjera natpise novinara naziva špekulacijama! 

Ako su špekulacije demantujte ih, ako nisu, pokažite šta radite. Ovo je zemlja Bosanaca i Hercegovaca i nemojte se iznenaditi ako građani zakucaju na vaša vrata!

A, Schmidt ne samo da bi nametanjem ovakvog prijedloga kršio međunarodno pravo, već bi pogazio sve principe ustavnog prava kao i političku volju Evropskog parlamenta koji je donio

Rezoluciju koja ide u sasvim drugom pravcu, kao i ona iz Bundestaga u odnosu na ono što on nudi.

Schmidt nije reagirao na prijetnje blokadom, nije reagirao na blokade koje provodi HDZ primjera radi na Vijeću ministara zaustavljeno je čak 58 imenovanja što otežava rad u mnogim institucijama, od kojih su neke potpuno paralizirane, kao što je Konkurencijsko vijeće!

Ali Schmidt se odazvao apelu Bože Ljubića koji je nedavno u pismu naveo da jedino rješenje koje može osigurati mirnu provedbu slobodnih i poštenih izbora u oktobru 2022. godine te omogućiti nesmetanu provedbu izbornih rezultata i formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima je u tome da visoki predstavnik nametne izmjene Izbornog zakona BiH nužne za omogućavanje legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda".

Legitimno i konstitutivno, termini koji BiH miljama udaljavaju od civiliziranih zemalja svijeta, uređenih po demokratskim prinicpima.

Što kolega Belko istaknu jesi li ti njemački turista ili ruski avanturista. Je li Christiane (od majke Angele) Schmidtu?

Slično pitanje treba uputiti i Konakoviću. Čiji je projekat NiP? Kakvu politiku provode i kuda nas vode? 

Javnost još nije zaboravila gostovanja Konakovića na javnom servisu Hrvatske, gdje se kao borio verbalno protiv HDZ-a, a kao sasvim slučajno dva puta baš se on ugošćavao da 'zastupa drugu stranu'!

Podsjećam, zvanični Zagreb u posljednje četiri godine nije uspio ni uz pomoć brojnih međunarodnih zvaničnika, a naročito onih iz EU koji su u brojnim pregovorima neprincipijelno držali stranu HDZ-u da nametne diskriminatorne odredbe.

Za to su ipak potrebni i ‘konakovići’.

Nametanje izbornog zakona po željama HDZ-a BiH i zvaničnog Zagreba, ujedno bi značilo udar na osnovne demokratske principe, produbljivanje etničkih podjela kroz izborno zakonodavstvo, ali u konačnici i posljednji ekser u kovčeg Mišljenja Evropske komisije, onemogućavanje provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Važnije od toga, to bi značilo definitivnu etničku podjelu BiH, raspad države i uvod u neminovne sukobe koji bi uslijedili, jer niko razuman ne može prihvatiti da se apartheid za građane BiH uvodi na mala vrata.

Odgovor svih probosanskih opcija na ovakve pokušaje mora biti jasan i rezolutan. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa