Komšić i grčki ministar vanjskih poslova Dendias: Podrška NATO putu, secesija neprihvatljiva

SARAJEVO, (Patria) – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je ministra vanjskih poslova Republike Grčke Nikosa Dendiasa. Sugovornici su razgovarali o odnosima Bosne i Hercegovine i Grčke koji su odlični i prijateljski na bilateralnoj i multilateralnoj razini, bez otvorenih pitanja.

U oblasti turizma konstatirano je da je uočen značajan napredak u obje zemlje s trendom rasta broja turista, kako u Bosni i Hercegovini tako i Grčkoj. Posebice je istaknuto i to da se treba poboljšati trgovinska razmjena, koja je ocijenjena kao relativno mala i nedovoljna.

Ministar Dendias informirao je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o aktivnostima izgradnje novog plinskog koridora pod nazivom TAP, na bazi zemnog i ukapljenog plina, a koji se može produžiti i prema zemljama Zapadnog Balkana, čime bi bila omogućena neovisnost o ruskom plinu. Bilo je govora i o drugim projektima u vezi s transportom električne energije, a sve u svrhu osnaživanja infrastrukturne povezanosti dviju zemlja.

Razgovarano je i o trenutačnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, zatim agresiji Rusije na Ukrajinu, te kako se sve to odražava na Europsku uniju i na zemlje Zapadnog Balkana. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić informirao je ministra Dendiasa o stanju u BiH i ponovio svoj čvrst stav da je od egzistencijalnog značaja za našu zemlju pristupanje NATO-u i EU, što će osigurati našim građanima sigurnost, prosperitet, vladavinu prava i demokratske vrijednosti. Ministar Dendias je ponovio potporu Grčke Bosni i Hercegovini na njenom EU i NATO putu, te da njegova zemlja neće podržati niti prihvatiti ideje o secesiji bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine.

Ministar Dendias boravi u BiH u sklopu posjeta zemljama Zapadnog Balkana, a uoči Summita lidera Jugoistočne Europe o dešavanjima u regiji, s akcentom na ukrajinsku krizu i o europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti održan 10. juna.

nap.ba

drugi upravo čitaju