15 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

KOJOVIĆ: Želim vidjeti u Predsjedništvu BiH Komšića i Bećirovića, HDZ nije zainteresovan za izbore

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine saopćilo je da je dokument okvirnog budžeta za period od 2022. do 2024. godine jučer dostavljen generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH isti se upućuje ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, budžet nije usvojen. “Vlast se pretvara da radi i mi se pretvaramo da to ne vidimo”, rekao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH.

“Nismo usvojili budžet za ‘21, evo nemamo za ‘22. Zašto to nemamo, ne znam. Vlast se pretvara da radi i mi se pretvaramo da to ne vidimo. HDZ nije zainterosavan za izbore i koristi sve mehanizme da ih ne bude. Ovo se može završiti za 24 sata ako se želi”, rekao je Kojović.

Kaže da je HDZ nosilac “evropskih vrijednosti” ali povlače arhaične poteze. I za Milorada Dodika je kazao da antidejtonski djeluje i na crnim je listama, ali da se s njim sastaju međunarodni zvaničnici.

“Christian Shmitd je morao već reagovati i prekinuti trakavicu. On jos čeka. HDZ i SNSD će odugovlačiti i natjeraće ih da usvoje budžet na kraju”, mišljenja je Kojović.

Dio međunarodne zajednice, ističe, dok još nisu bili upoznati sa situacijom, podržavali su želje HNS-a i HDZ-a uz podršku i lobiranje Hrvatske kako bi se Izborni zakon promijenio.

“Sada vide pravu sliku i ta podrška im slabi zahvaljujući i Našoj stranci”, rekao je Kojović.

Denisa Bećirovića je kao kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda podržalo sedam stranaka, a očekuje se i još njih.

“Šta kada dobijemo vlast, to nas zanima, program, principi. O tome smo dugo razgovarali prije podrške zvanične. Bećirović ima široku podršku opozicije. Inteligentan je čovjek, u stanju je da okuplja ljude oko sebe, ta njegova strana ako bi se pokazala, mislim da bi građani shvatili to kao dašak svježine”, rekao je Kojović.

Ima stranaka koje i nisu ideološke slične Našoj stranci, ali Kojović kaže da je bitno da pobijede u oktobru i onda napisati zajednički program kojeg će svi potpisati i raditi.

“Nama će pisanje i prihvatanje tog programa biti filter za stranke koje su dale podršku našem kandidatu. Bilo bi dobro da se u Predsjedništvu BiH nađu dva kandidata građanske opcije, Komšić i Bećirović, to želim vidjeti”, zaključio je Kojović za N1.

pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa