25 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

Kavalec: Izborne krađe moraju biti predmet krivičnog postupka

SARAJEVO, (Patria) – Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec izjavila je danas kako prijave izborne krađe moraju biti predmet istrage i krivičnog postupka ukoliko istraga pokaže da je to opravdano.

Na otvaranju dvodnevne konferencije “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integritetu izbora”, Kavalec je istakla da bi predmeti izbornih krađa mogli biti procesuirani efikasnije kad bi bila popravljena saradnja između pravosuđa, policije i Centralne izborne komisije (CIK).

Kao dugogodišnje problemi izbora u BiH navela je diskriminirajuća ograničenja na osnovu nacionalne pripadnosti ili adrese stanovanja koja predstavljaju prepreku za kandidaturu, nejednaku vrijednosti glasa, rad biračkih odbora, propise o finansiranju kampanje, tačnost biračkih spiskova, neadekvatne žalbene i istražne postupke koje provode CIK i tužilaštva, previsok procenat nevažećeih listića, izostanak zaštite tajnosti glasanja i pristrano izvještavanje medija uključujući i javne servise.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović rekao je da svaki dio izbornog procesa u BiH nosi određene nelegalne radnje, počev od registracije stranaka i predaje potpisa podrške među kojim je znatan broj umrlih osoba.

Naglasio je da takve radnje kuliminiraju na izborni dan u radu biračkih odbora i posebno nakon zatvaranja biračkih mjesta.

-

Dvodnevna konferencija je okupila stručnjake iz pravosudnih institucija, policijskih agencija, Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, te predstavnike međunarodne zajednice, koji će razgovarati o funkcionalnoj koordinaciji između pravosudnih institucija, policijskih agencija i tijela za provedbu izbora, kao i o istragama i krivičnim gonjenjima u vezi sa izbornim prevarama.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa