KARUP-DRUŠKO ZA HAYAT: ZABRANA SKUPA U MRKONJIĆU JE KATASTROFA, A JOŠ VEĆA JE IZJAVA ČOVIĆA O TOME

karup-druško za hayat: zabrana skupa u mrkonjiću je katastrofa, a još veća je izjava čovića o tome

O ovoj i drugim temama govorila je za Hayat TV u emisiji ‘7 plus’.

Istakla je da je formiranje Oružanih snaga BiH bila najznačajnija reforma. Smatra da NATO nema aletrnative za BiH s obzirom na našu prošlost, ali i sigurnosne krize kojima svjedočimo.

  • Godinama svjedočimo da se sredstva koja se i izdvoje u budžetu za Oružane snage vraćaju entitetima. Jako je važno jačati OSBiH – istakla je.

Govoreći o ulozi NATO u BiH, podsjetila je da Sjevernoatlantski savez ima obavezu prema Dejtonskom sporazumu, odnosno zemlje koje su ga potpisale, da čuvaju stabilnost i mir u BiH.

  • Po našem geostrateškom položaju, kulturi, BiH je zemlja koja pripada zapadnom dijelu. Alternativa nam sigurno nije Rusija, pogotovo kad vidimo šta radi Srbija i RS. Ne zaboravimo da je u vrijeme sukoba u BiH, ta zapadna alijansa, bez obzira koliko kritika možemo uputiti, od početka bila uz BiH, ipak 1995., iako malo kasno, su intervenirali na položaje srpskih snaga u BiH – kazala je Karup-Druško.

Istakla je da je bila zabrinuta nakon izjava šefa NATO-a Jensa Stoltenberga.

  • Rekla sam da smo svi taoci Dodika. Dodatnu zabrinutost izazivaju poruke političara, prije svega predsjedavajuće Vijeća ministara Krišto koja je rekla da nema konsenzusa o NATO-u u BiH. Prije nje je postojao politički dogovor. Jasno je navedeno da se BiH opredjeljuje za NATO integracije. Dodatno zabrinjavajuće poruke je poslao ministar Konaković koji je rekao da nemamo konsenzus oko NATO-a – navela je Karup-Druško.
karup-druško za hayat: zabrana skupa u mrkonjiću je katastrofa, a još veća je izjava čovića o tome
KARUP-DRUŠKO ZA HAYAT: ZABRANA SKUPA U MRKONJIĆU JE KATASTROFA, A JOŠ VEĆA JE IZJAVA ČOVIĆA O TOME

Istakla je da joj se čini da postoji prešutni diplomatski dogovor da se uz evropske integracije ne spominju NATO integracije kako bi se napravio ustupak Dodiku. U prilog tome podsjetila je i na izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta.

  • Zbog toga imamo ovo što Dodik govori – ‘mirni razlaz’ – kazala je Karup-Druško.

Dodala je da može odgovorno tvrditi da američka politika nikada nije bila protiv Bošnjaka.

Milorad Dodik rekao je da je cilj iznošenja tvrdnji ministra odbrane BiH Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji RS-a da umanji značaj priče o paradžematima i dodao “da je OSA BiH prije nekoliko godina rekla da ima 3.500 ‘spavača’ raspoređenih u paradžemati”. Nameće se pitanje zašto OSA nije reagovala na ove tvrdnje o tzv islamskim radikalistima.

  • Prvo smo imali to pismo koje je puno ‘teže’ od jedne izjave ministra. U pismo se iznose vrlo opasne podvale na račun Bošnjaka. Jedan od potpisnika je Sredoje Nović, stari obavještajac koji zna koliko je to opasno. Nimalo slučajno pismo. Onda imamo informaciju koju je plasirao Helez. Ono što bih mu zamjerila, zašto nije pomenuo desničarske organizacije kao što je Ravnogorski četnički pokret. Zašto gospodinu Siniši Karanu ne smetaju murali Draže Mihailovića, murali Ratka Mladića, orgijanja koja gledamo svakog 9. januara, zašto mu ne smetaju transparenti koji se pojave na stadionu u Banjoj Luci ‘Nož, žica, Srebrenica’. Zastupnike koji su iznijeli puno opasnije teze niko nije pozvao, ni Tužilaštvo ni OSA – navela je  Karup-Druško.

Ruski kampovi kao dio ruskoj utjecaja su normalan i sastavni dio njihove propagande, dodaje naša sagovornica.

  • Na terenu provode svoje politike koje imaju vrlo jasan cilj kakv su imale prije deset godina, a to je po svaku cijenu spriječiti BiH da uđe u EU, a pogotovo u NATO – navela je Karup-Druško.

Osvrnula se i na zabranu obilježavanja Dana državnosti BiH u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu.

  • Radikalizacija mladih je jedan od najvećih problema u BiH. Proizvodi se mlada generacija koja ne prihvata druge i drugačije. Zabraniti takav skup u Mrkonjić Gradu je katastrofa, a još veća je katastrofa kada Čović kaže da je to realnost BiH, a niko ne reagira od Trojke. Sad je na kraju ministar MUP-a RS-a taj koji će to zaokružiti i reći nema više Mrkonjića. Pitanje Mrkonjića je pitanje BiH, a ne Karana ili Dodika, to je pitanje svakog građanina BiH zbog temelja ZAVNOBIH-a. Nema pravo nijedna strana samoinicijativno da to ukida – kazala je Karup-Druško.

(A. J.)

Pogledajte snimak gostovanja OVDJE.

The post KARUP-DRUŠKO ZA HAYAT: ZABRANA SKUPA U MRKONJIĆU JE KATASTROFA, A JOŠ VEĆA JE IZJAVA ČOVIĆA O TOME first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju