8 C
Sarajevo
Pet, 03, 23

KAO DJEČAK JE ČUVAO OVCE, A SADA JE VLASNIK FIRME KOJA POSLUJE U OSAM DRŽAVA

KAO DJEČAK JE ČUVAO OVCE, A SADA JE VLASNIK FIRME KOJA POSLUJE U OSAM DRŽAVA

Kalesijac Samir Vildić jedan je od stipendista koji se nakon završenih studija u Turskoj odlučio vratiti u domovinu, Bosnu i Hercegovinu, a danas je suvlasnik kompanije koja ima svoja predstavništva u osam država, piše Anadolija.

Imao je svega 13 godina kada je napustio rodnu Kalesiju i školovanje nastavio u Turskoj. Nakon završetka srednje škole i teološkog fakulteta, magistrirao je a potom i doktorirao na Univerzitetu Uludag u Bursi. Osim na teološkom, magistrirao je i u oblasti međunarodnih odnosa. Ipak, životni put i iskustva koja je stekao upravo u Turskoj bili su takvi da ga je put odveo u privatni sektor.

U razgovoru s novinarom Anadolije govori o svojim iskustvima tokom 17 godina provedenih u Turskoj, prednostima školovanja u toj zemlji. Ali i drugim stvarima koje su, u njegovom slučaju, bile značajne pa i presudne i u procesu njegovog formiranja kao ličnosti. Ne krije da je za njega veliku blagodat predstavljala činjenica da je sa svega 13 godina dobio mogućnost otići u svjetsku metropolu kao što je Istanbul.

  • Ja volim kazati da sam otišao u Tursku kao dječak. Koji je dan prije tog polaska čuvao ovce, a kući sam se vratio u odijelu i kravati, sa završenim doktoratom – kazao je Vildić.

Školovanje u Turskoj smatra velikom prednošću, ističući kako je najbitnija od svega činjenica da se vratio u domovinu. Prema riječima Vildića, i za njegov povratak u domovinu zaslužna je opet Turska zbog, kako je rekao, vrlo zdravog odnosa koji ima prema studentima iz inostranstva.

  • Turska, pored toga što nas edukuje i obrazuje, stimulirala nas je da se vratimo u svoje države, da ovdje privređujemo, učila nas da smo najvredniji i najkorisniji tamo odakle i dolazimo, u našim zemljama. Ni na koji način nije pokušavala da nas zadrži kod sebe i to mislim da je ono ‘najsvetije’. Taj povratak u domovinu je po mom mišljenju neka vrsta ‘svete misije’- ispričao je Vildić.

Ono što također, osim stjecanja obrazovanja, učenja turskog jezika i nove kulture, smatra vrlo bitnim i vrijednim jeste “buđenje poduzetničkog duha”, za koji kaže da je kod Turaka vrlo izražen. Tako je i sam Vildić, iako je stekao zvanje doktora teologije, danas uspješan poduzetnik sa dvije pokrenute kompanije.

  • Hvala Bogu, one danas dobro posluju, ne samo u BiH nego i na Balkanu – kazao je Vildić.

Jedna od kompanija je BPI Business Consulting, koja posebno radi na privlačenju investicija u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na spajanju različitih tržišta.

  • U okviru kompanije BPI Business Consulting imamo svoje kancelarije i predstavništva u osam država svijeta. To su Srbija, Hrvatska, Turska, Iran, Indija i Kina. U toku je otvaranje predstavništava u Njemačkoj i Makedoniji – kaže Vildić.

Ujedno je i direktor kompanije Wieberr d.o.o. Sarajevo, koja je osnovana pod imenom originalnog turskog brenda, a bavi proizvodnjom sredstava za njegu automobila, sredstava za čišćenje, pranje tepiha, zaštitnih boja i lakova. Kompanija sa sjedištem u Tuzli zastupnik je turskog brenda za Balkan i Evropu. Tu je i niz drugih projekata i zastupništava. Među kojim je i jedna od najvećih kompanija u svijetu koja se bavi proizvodnjom mašina za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Vildić je odnedavno i predsjednik Upravnog odbora Fondacije poduzetnika Bosne i Hercegovine. Čiji je inicijator i koja ima cilj upravo djelovati na buđenju poduzetničkog duha kod mladih u BiH.

Govoreći o tome koliko su značajna iskustva i poznanstva koja je stekao u Turskoj, Vildić pojašnjava kako su na određeni način imali sreće boraviti u zemlji koja je u tom momentu bila u jednoj ekonomskoj ekspanziji.

  • Hvala Bogu, mi smo uspjeli uhvatiti taj voz razvoja turske ekonomije. Imali smo sreću da idemo. I da se obrazujemo u Turskoj kada je ona bila u ekspanziji. Možda sve to nama ne bi bilo toliko zanimljivo da je u tom momentu to bila razvijena država. I imala neke svoje standarde. Država je u tom momentu prolazila onaj put koji i mi (BIH) uskoro treba da prođemo. To je ono što je meni posebno zanimljivo. Mi smo danas u BiH u poziciji u kojoj je Turska bila prije 15 godina. Ja dobro znam kako je to prolazila. Tako da će studenti koji budu u Turskoj sve to učiti kroz praksu. I to će biti vrijedno iskustvo u njihovim državama – mišljenja je Vildić.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 3.7 / 5. Brojanje glasova: 3

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa