5 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

Zakoni za kandidatski status BiH u EU konačno u Domu naroda!

Tri ključna zakona za kandidatski status BiH u EU konačno u Domu naroda, javlja portal Fokus.ba

Tri ključna zakona kojim bi se, kada budu usvojeni, Bosni i Hercegovini mogao dodijeliti kandidatski status u Evropskoj uniji, naći će se na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazanoj za 16. maj.

Trakavica oko usvajanja ova tri zakona kojim se koliko-toliko staje ukraj korupciji, zloupotrebama i mahinacijama u sferi sukoba interesa, dakle gomilanju novca i moći izabranih zvaničnika, zatim u javnim nabavkama koje se na godišnjem nivou obrću u milijardama, kao i u redovima tužilaca i sudija, traje već nekoliko godina.

Konstatno su ovi zakoni vraćani iz procedure na doradu, te su dijelom doživljavali i fijasko, a što je bio očit znak otpora vladajućih stranaka oko njihovog usvajanja.

Podsjetimo, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupština BiH održane 9. marta, po hitnom postupku usvojen je Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković – Lepić.

Također, na istoj sjednici u drugom čitanju ovaj dom usvojio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Uz prijedloge ovih zakona Predstavnički dom usvojio je zaključke prema kojima od Doma naroda traži ih usvoji po hitnom postupku, te da istovremeno okonča i proceduru usvajanja Zakona o javnim nabavkama.

kandidatski status BiH u EU
kandidatski status BiH u EU bi trebao umanjiti i odlazak mladih iz BiH

Kada je riječ o Zakonu o javnim nabavkama koji je nešto ranije usvojen, podsjetimo da je Fokus.ba u više navrata pisao o tome da se vlast protivi da popravi ovo zakonsko rješenje u skladu sa evropskim standardima.

  KOMŠIĆ ISTINOM ODGOVORIO DODIKU: ZA RAZLIKU OD DRUGIH, ARMIJA RBIH JE 9. MAJA 1995. GODINE BILA NA PARADI U PARIZU

Popravljenim zakonom koji je u proceduri uvode se antikorupcijske odredbe, organizacijske novine u sistemu javnih nabavki BiH, daje legislativni okvir za daljnji razvoj elektronskih javnih nabavki, uvodi dodatna transparentnost javnih nabavki, reformira sistem javnih nabavki u BiH, te stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje sa legislativom EU u skoroj budućnosti.

Također, pisali smo i tome zašto se funkcioneri u BiH ne plaše aktuelnog Zakon o sukobu interesa, što dovoljno govori o tome da im nova rješenja u ovoj oblasti i nisu baš po volji.

Vijest Tri ključna zakona za kandidatski status BiH u EU konačno u Domu naroda se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

www.fokus.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa