Kalezić za NAP: Kao pobjednika izbora vidim Đukanovića, Crna Gora preko izvršne vlasti i premijera Abazovića stub ruskog uticaja na Balkanu!

(Patria) – Odluka većine političkih partija da samostalno nastupe na predsjedničkim izborima nije iznenađenje, jer je riječ o racionalnim političkim odlukama, kazao je za Patriju politički analitičar i saradnik na Univerzitetu Crne Gore Danilo Kalezić.

“Većina političkih partija je donijela racionalne političke odluke, uz iznimku da Demokrate i Evropa sad nisu na najbolji način kalkulirale političku korist. Ne postoji jasan politički interes ta dva subjekta da nastupe razdvojeno kada plediraju na isto biračko tijelo, tako da bi se odluka o samostalnom nastupu na izborima jedino mogla negativno odraziti na ta dva subjekta, pri čemu bi teže posljedice mogle imati Demokrate, jer će njihov lider, kako sada stvari stoje završiti četvrti u rangu, što je značajno lošija pozicija od one koju oni javnosti predstavljaju”, ocjenjuje Kalezić. 

Komentarišući poruke koje predsjednički kandidati plasiraju u tekućoj kampanji, istakao je da poruke nijesu inovativne.

“Poruke u kampanji uglavnom nisu inovativne, što je donekle i razumljivo, jer funkcija i kancelarija predsjednika ne stvara mogućnosti za značajniji politički angažman u izvršnom smislu, kao u slučaju kampanje za parlamentarne izbore, pa građanima možete ponuditi jako malo stvari. Ono što nedostaje ovoj kampanji su jasnije ideološke poruke, jer predsjednička kampanja upravo služi tome u demokratskom svijetu – da ideološki pozicionira društvo. U ovom slučaju to izostaje, jer poruke nisu ideološke. Osim kod gospodina Đukanovića koji jasno artikuliše prozapadno i proevropsko opredjeljenje, ostali kandidati se skrivaju iza nekih floskula i fraza koje su lišene političkog sadržaja. To je nešto što zabrinjava”, naglašava naš sagovornik.

Na pitanje da li je aktuelni predsjednik države ponovnom kandidaturom za tu funkciju donio ispravnu odluku, sagovornik Patrije je odgovorio potvrdno. 

"Predsjednik Đukanović je donio jedinu ispravnu i jedinu državno odgovornu odluku, jer bi svaka druga njegova odluka značila da u izbornu trku izlazi kandidat koji nema dovoljno političkog iskustva da se nosi sa izazovima trajuće crnogorske krize. Ovo nisu regularni izbori, niti je ovo regularna politička utakmica, jer u njoj ne učestvuju samo lokalni predsjednički kandidati, nego učestvuju dvije dominantne i ozbiljne države poput Srbije i Rusije, koje se neskriveno stavljaju na stranu jednog ili više kandidata. Kod gospodina Mandića su to Rusija i zvanična Srbija, dok su kod nekih kandidata poput Milatovića i Bečića to dijelovi srbijanskog i ruskog društva”, ocijenio je Kalezić.

Ističe da je država Crna Gora u ovom trenutku preko izvršne vlasti i premijera Dritana Abazovića stub ruskog uticaja na Balkanu.

“Izlišno je očekivati da struktura koja je na vlast došla zahvaljujući velikosrpskoj i proruskoj politici bude njihov kočničar na zapadnom Balkanu, odnosno u Crnoj Gori”, kategoričan je naš sagovornik.

Kad je riječ o ishodu predsjedničkih izbora i očekivanoj izlaznosti, smatra da može doći do većeg broja apstinenata među biračima.

“Konflikti unutar onoga što se percipira kao vladajuća koalicija su do te mjere kontraproduktivni za njihovo biračko tijelo, da zbunjuju ljude”, ocijenio je.

Odgovarajući na pitanje koga vidi kao pobjednika predsjedničkih izbora, Kalezić je dao konkretan odgovor.

“Vrlo direktno i konkretno – kao pobjednika izbora vidim gospodina Đukanovića”, naglasio je. 

Govoreći o prijevremenim parlamentarnim izborima, ističe da su parlamentarni izbori nužnost i način da se Crna Gora odmakne iz kataklizme u kojoj se našla.

“Kada će se oni desiti ne zavisi samo od vladajuće većine, nego i od pritiska koji će zapad biti spreman da primijeni nakon predsjedničkih izbora. Mislim da u sadašnjem trenutku svi čekaju ishod predsjedničkih izbora, kako bi koncipirali svoje političke taktike”, zaključuje Kalezić.

(N.Kovačević)

nap.ba

drugi upravo čitaju