Kako najbrže doći do Neuma i Dalmacije za vrijeme radova kod Počitelja

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) izdao je upute vozačima za što ugodnije putovanje ka Neumu, Dalmaciji i Dubrovačkoj regiji tokom radova kod Počitelja, sa što manje zadržavanja.

Pozivaju vozače da izbjegavaju polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena jer je umor najveći neprijatelj vozača, budući da umoran vozač ima znatno duže vrijeme opažanja, sporije reakcije, a prisutna je i mogućnost da vozač zaspe za volanom.

Najbolje je za putovanje na duže relacije koristiti jutarnje ili večernje sate, te praviti češće pauze.

“Sporija vožnja neophodna je i prilikom smanjene vidljivosti zbog magle, naročito u jutarnjim satima na dionicama uz rijeke i jezera, kao i zbog jakih udara vjetra koji su ljeti česti, posebno u južnim krajevima naše zemlje, te u primorju”, navedeno je u uputama BIHAMK-a.

Tokom ljeta najfrekventniji putni pravac u Bosni i Hercegovini je magistralni put M-17 Sarajevo-Mostar-granični prijelaz Doljani.

Na dvije lokacije na ovom dijelu puta u toku su radovi:

  • Tunel Crnaja (Konjic-Jablanica) – zbog sanacije tunela saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori),
  • Ševaš njive (Buna-Počitelj).

Za vrijeme obustava saobraćaj je preusmjeren na alternativne pravce.

izvor: bihamk (buna-žitomislići-čitluk-trebižat-čapljina)
Izvor: BIHAMK (Buna-Žitomislići-Čitluk-Trebižat-Čapljina)

Iz BIHAMK-a savjetuju vozače koji planiraju putovanje ka srednjoj Dalmaciji da iz Čitluka nastave putovati ka Ljubuškom, te dalje na granične prijelaze.

izvor: bihamk (buna-domanovići-čapljina)
Izvor: BIHAMK (Buna-Domanovići-Čapljina)

Vozačima koji namjeravaju putovati u Neum savjetuju da koriste cestu Stolac-Neum koja je većim dijelom završena, a za putovanje u Dobrovačku regiju možete koristiti ceste: Mostar-Stolac-Trebinje-GP Ivanica, Mostar-Stolac-Ravno-GP Trebimlja ili Foča-Trebinje-GP Ivanica.

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju