JOŠ ĆEMO ČEKATI DA DONIRANJE HRANE BUDE BEZ PLAĆANJA PDV-A

još ćemo čekati da doniranje hrane bude bez plaćanja pdv-a

  • Prihvaćena je sugestija da početak primjene zakona ne bude u roku od osam dana od dana objavljivanja u ‘Službenom glasniku’, nego stupanjem na snagu pravilnika, čime se omogućava da isti zakon može biti provodiv. Uprava za indirektno oporezivanje već je sačinila radne materijale prednacrta tog pravilnika i pratećih obrazaca, tako da očekujemo da će isti biti usvojen i prije predviđenog roka od 60 dana od dana nakon usvajanja dopuna zakona – rekli su za Nezavisne novine u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Naglašavaju da će zbog izmjena Zakona o PDV-u u smislu ukidanja PDV-a na doniranu hranu imati više angažmana, a sve u cilju kontrole ovih transakcija i sprečavanja zloupotreba.

  • UIO će provesti aktivnosti ka obezbjeđenju elektronskih evidencija i sačinjavati izvještaje o donatorima, primaocima donacija i vrijednosti izvršenih donacija. Analiza ovih podataka, kao i drugih dostupnih podataka biće osnov za provođenje daljih kontrola – istakli su u UIO.

Kada je riječ o samim izmjenama Zakona o PDV-u, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je jednoglasno u četvrtak prošle sedmice usvojio predloženi tekst u kojem se navodi da se prometom dobara uz naknadu ne smatra “davanje poklona u hrani kao donacija koju poreski obveznik u svrhu sprečavanja njenog uništavanja, zaštite okoline i pomoći krajnjim primateljima donira isključivo posrednicima u doniranju hrane registrovanim za prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći”.

Tokom rasprave u Predstavničkom domu BiH moglo se čuti da se u Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou uništi hrana vrijedna oko 130 miliona KM te da velike količine te hrane propadaju dok se broj korisnika javnih kuhinja povećava. Također, istaknuto je i da se, umjesto doniranja, trgovački lanci, restorani i ostali koji se bave tim poslom odlučuju da hranu unište i pošalju na deponije jer tom prilikom ne plaćaju PDV.

  • Procjene UN ukazuju na to da se godišnje uništi 140.000 tona hrane u BiH. U Bosni i Hercegovini nema zvaničnog i do kraja preciznog podatka. Preduzeća su imala troškove uništavanja hrane koji su iznosili oko pet posto vrijednosti donirane hrane ili 6,3 miliona KM – navedeno je u obrazloženju izmjena Zakona o PDVu koji će danas razmatrati delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju se navodi i to da bi usvajanjem izmjena Zakona o PDV-u najviše koristi imale javne kuhinje koje bi dobile hranu vrijednu više od 120 miliona KM, ali i preduzeća u smislu smanjenja troškova koji nastaju prilikom uništavanja te hrane, kao i lokalne zajednice koje izdvajaju novac za rad javnih kuhinja.

Tokom rasprave u Parlamentarnoj skupštini BiH mogla su se čuti i upozorenja na moguće zloupotrebe, zbog čega je zatraženo od Uprave za indirektno oporezivanje da se dobro pripreme i jasno definišu procedure kako se ne bi dogodilo da neko iskoristi to što se ne plaća PDV na doniranu hranu.

Zeleno svjetlo za održavanje i rekonstrukciju mostova

Komisija za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dala je pozitivno mišljenje i preporučila Domu da se saglasi sa rafitikacijom dodatka Sporazuma Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na granici. Saglasnost je data za ratifikaciju sporazuma o razumijevanju između Savjeta ministara i Konferencije UN za trgovinu i razvoj, za šta je nadležno Ministarstvo saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara, kao i za sporazum između EU i BiH o finansiranju Godišnjeg akcionog plana u prilog Paketu energetske podrške za zapadni Balkan u korist BiH za ovu godinu, pišu Nezavisne.com.

hayat.ba

drugi upravo čitaju