JE LI TROJKA NASJELA NA AMANDMANE TEGELTIJE: IZMJENE VSTV-A BIH MOGLE BI U PROCEDURU

je li trojka nasjela na amandmane tegeltije: izmjene vstv-a bih mogle bi u proceduru

Osim što je nejasno definisano koji članovi porodice nosioca pravosudnih funkcija su dužni dostaviti svoje imovinske kartone, sada iz VSTV-a BiH upozorenje da neće moći s primjenom izmjena početi 23. decembra, kako je planirano. Traže prolongiranje do marta ili čak juna iduće godine.

  • Vijeće je usvojilo zaključak da se Ministarstvu pravde BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH uputi dopis kojim se predlaže hitno usvajanje izmjena i dopuna u vidu prelaznih odredaba Zakona s ciljem prolongiranja početka primjene Zakona, a naročito odredbi koje se odnose na uspostavljanje odjela za provođenje postupka po izvještajima i noveliranje odredbi koje su u međusobnoj pravnoj koliziji, u skladno s pripremnim materijalima-navode.

Ključni razlog je taj što za formiranje spomenutog odjela potrebno vrijeme za raspisivanje konkursa. Za popunu radnih mjesta neophodna je i saglasnost Ministarstva finansija BiH. Jedna odredba zahtijeva poznavanje imovinskog kartona unaprijed, dok je u drugoj navedeno da funkcioneri imovinske kartone dostavljaju naknadno. Potrebno je donijeti i pravilnike i podzakonske akte, bez kojih će nova imenovanja biti blokirana. Ministar pravde BiH Davor Bunoza (HDZ BiH) navodi da mu je stalo da Zakon bude provodiv: „Ja doista ne znam hoće li doći do blokada, s obzirom na to da VSTV BiH mora donijeti 10 pravilnika, podzakonskih akata što se tiče provedbe ovog zakona. Meni je žao što niko nikad u parlamentarnoj proceduri nije predložio produženje rokova, a na što sam ja uvijek bio spreman da sarađujem“.

Parlamentarci su, kao i brojne organizacije, upućivali da pojedina zakonska rješenja nisu baš u skladu sa onim što traži Evropska unija.

Zakon usvojen, a parlamentarna većina zadovoljna prvim kakvim-takvim korakom. Sada iz opozicije ponovo bojazan da blokade imenovanja nisu bile unaprijed planirane.

  • Bojim se da predstavnici Trojke nisu nasjeli na one amandmane koje je tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija uložio na Vijeću ministara BiH i kojim su izmijenjene do tada dogovorene izmjene Zakona o VSTV-u BiH i da nije plan SNSD-a da ovim zakonom praktično blokiramo rad VSTV-a BiH, odnosno dovedemo u pitanje funkcionisanje pravosudnih institucija-kazao je Šerif Špago, šef Kluba SDA u Zastupničkom domu BiH.

Na posljednje izmjene izmjena Zakona o VSTV-u BiH upozoravali su i iz Transparency Internationala BiH. Zakon ima niz manjkavosti i nejasnoća.

  • Izmjene će dovesti do problema u samoj provedbi disciplinskih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija. Uspostavlja se na neki način provjera imovinskih kartona, ali nemamo propisane adekvatne sankcije za situacije kada neko namjerno iznese ili prijavi lažne informacije- objašnjava izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić.

SDP-ov državni zastupnik Saša Magazinović ističe kako traženo iz VSTV-a BiH u vezi sa prolongiranjem datuma početka primjena treba biti realizovano, tako da je moguće, samo zbog toga, ponovo izmjene budu u parlamentarnoj proceduri.

Samo za ove od Evropske unije tražene, kako ih nazivaju, tehničke izmjene trebale su četiri godine da budu usvojene. A opet niz novih zahtjeva, nejasnoća i potreba za dodatnim promjenama. O Akcionom planu provođenja VSTV BiH će razgovarati na narednoj sjednici početkom novembra. Podsjetit ćemo da Evropska unija zahtijeva i potpuno novi zakon i potpuno nezavisno pravosuđe. A očigledno je da zavisi i još će, izgleda, dugo zavisiti od onih koji sjede u državnim institucijama.

(FTV/ I.S.)

The post JE LI TROJKA NASJELA NA AMANDMANE TEGELTIJE: IZMJENE VSTV-A BIH MOGLE BI U PROCEDURU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju