Je li Bevanda u krivičnom djelu – podrivanje vojne i odbrambene moći države

(Patria) – HDZ-ov ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda nacrtom Budžeta institucija BiH koji je predložio ugrozio je funkcioniranje i razvoj Oružanih snaga BiH.
Ovo je krivično djelo, upozoravaju stručnjaci. Bevanda je, inače, pod lupom javnosti, jer je opstruirao donošenje odluke Vijeća ministara BiH kojom bi se osigurala sredstva za održavanje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar.

Povezani tekst:

Bevanda 'skresao' budžet MO BiH i OS BiH, ugroženi brojni projekti!

Bevanda sada ide korak dalje. Iako postoji mogućnost da se budžet doradi na prijedlog Predsjedništva BiH to bi značilo dvije stvari. Prva je preglasavanje Milorada Dodika kojem i odgovara slabljenje OS BiH, ali i prolongiranje procedure donošenja budžeta za 2022. godinu čime se upravo dovode u pitanje finansije za Opće izbore BiH. 

Umanjenje sredstava za Ministarstvo odbrane znači podrivanje vojne I odbrambene moći države.

“Ovo je u pravu klasično podrivanje vojne i odbrambene moći. Ako još uzmemo u obzir da vojnik ima platu od 650 KM onda je sve jasno. U ovakvoj situaciji ugrožavanje I prijetnji BiH neshvatljiv je i nedopustiv odnos prema oružanim snagama BiH”, kazao je za patriju pravni ekspert Enver Išerić.

Također, ističe da prema  informacijama kojim on raspolaže situacija je zabrinjavajuća. Inače, prema Krivičnom zakonu BiH ko u namjeri da umanji odbrambenu moć Bosne i Hercegovine uništi, učini neupotrebljivim ili omogući da pređu u ruke neprijatelja odbrambena postrojenja, objekti, položaji, naoružanje ili druga vojna i odbrambena sredstva ili preda trupe neprijatelju, ili ko u istoj namjeri omete ili dovede u opasnost vojne ili odbrambene mjere, kazniće se kaznom zatvora najmanje tri godine.

Na dalje se kaže da ko nabavlja sredstva za učinjenje krivičnog djela iz stava 1. ovog člana, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
 

nap.ba

drugi upravo čitaju