Izložba ‘Ars Memoriae’ otvorena u Općini Novi Grad, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

U spomen na tragične događaje u Srebrenici, u povodu godišnjice genocida koji se desio 11. jula 1995. godine, danas je u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena izložba “Ars Memoriae”. Izložba je reinterpretacija originalne koja je prvi put predstavljena 2015. u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na izložbi su prikazani radovi umjetnika koji kroz svoja djela odašilju vizualno sjećanje na genocid u Srebrenici. Umjetnici koji su sudjelovali u kreiranju izložbe su Danilo Krstanović, Juliett Walker, Elma Čaušević-Mujezinović, Danis Lan Fejzić i Adis Elijas Fejzić.

Postavka je osmišljena kao kolaž različitih umjetničkih senzibiliteta, koji se objedinjuju u jedinstvenom vizualnom konceptu. Svaki autor, sa svojim osobnim i profesionalnim iskustvom, autentično izražava svoje mišljenje i ostavlja svoje zabilješke o srebreničkoj, ali i općenito bosanskohercegovačkoj tragediji.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić, je na otvaranju izjavio da je ova izložba samo skroman doprinos lokalne zajednice u očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici, istakavši važnost težnje prema pravdi uz svijest i snagu da se odbranimo od zla.

Autor koncepta izložbe, bh. umjetnik Adis Elijas Fejzić, istakao je da je cilj podsjetiti na genocid u Srebrenici i naglasio da kroz sjećanja može nastati nada za bolje ljude.

Izložba će biti otvorena do 22. jula, svaki radni dan od 10 do 16 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

Izvor: ( www.tvsa.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju