Izgradnja željeznica i digitalizacija u centru pažnje drugog dana 13. Sarajevo Business Foruma

Drugog dana Sarajevo Business Foruma, ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto naglasio je ključnu ulogu željezničke infrastrukture za održivu budućnost zemlje.

On je istakao da je sada vrijeme za fokusiranje na željeznice, jer to može transformirati ekonomiju BiH. Svetlana Vukanović iz Svjetske banke istakla je važnost željeznice za zeleni plan i otpornost lanaca snabdijevanja.

Stefano Ellero iz Delegacije EU u BiH je naveo da je na raspolaganju 6 milijardi eura za investicije, ali je istakao potrebu za političkom voljom.

Matej Zakonjšek iz Transportne zajednice je naglasio potrebu za reformama u željezničkom sektoru. U drugom dijelu foruma, govorilo se o digitalnoj transformaciji i programu Digitalna Evropa vrijednom 7,5 milijardi eura.

Edin Forto je istakao da je digitalna transformacija ključna za BiH, ali da je potrebno više napora. Amel Kovačević iz BH Telecoma je naglasio ulogu kompanije u digitalnoj transformaciji BiH, dok je Aida Kamišalić Latifić iz Slovenije govorila o važnosti ulaganja u edukaciju stanovništva u oblasti digitalnih vještina.

Zaključeno je da je digitalna transformacija ključna za ekonomski rast i razvoj BiH, te da su potrebni konkreti koraci i ulaganja. Na kraju foruma, planiran je panel o razvoju turizma sa posebnim fokusom na franšize.

Izvor: ( www.tvsa.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju