Izetbegović: Ne bih rekao da će Osmorka doći do 11 ruku, SDP ne smije dati četvrtog delegata SNSD-u

(Patria) – Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije gostujući u emisiji Mreža na Federalnoj TV kazao je nakon potpisivanja sporazuma Osmorke s HDZ-om da ne znači da SDA ide u opoziciju.

„Potrebno je imati 11 ruku u Domu naroda u Klubu Bošnjaka. Ne bih rekao da će Osmorka doći do tog broja. Mislim da SDA već ima 11, možda 12, s partnerom 13, 14. Mi smo pobjednici izbora. SDA ima više glasova nego stranke trojke kad se saberu. Narod je rekao šta želi i mi to moramo braniti.

Taj koalicioni sporazum tada pada u vodu. Mislim da ćemo doći do toga, jer ćemo imati 12 ruku i morat će s nama praviti koaliciju. Pred nama su četvrtak i petak i vidjet ćemo kako će se završiti“, istakao je Izetbegović.

Govoreći o spornim stvarima napisanim u Sporazumu kazao je da su neke stvari nejasne.

„Šta kane sa RTV sistemom, kakve promjene Ustava, šta su obećali da će uraditi što mi nismo, pa je nametnuo Schmidt. Šta će sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom, pravosuđem. To je samo opredjeljenje, nema šta i kako.

Predsjednik SDA naglašava da je javnost upoznata sa zahtjevima HDZ-a kojima SDA nije htjela izaći u susret.

"Ni kad je u pitanju rtv sistem, treći kanal. Ni kad je u pitanju obavještajna služba gdje je od mene traženo da HDZ odredi buduće kadrove unutar strukture obavještajne službe. Ne direktora, zamjenika i slično, nego unutar strukture da svi kadrovi trebaju biti određeni unutar HDZ-a. Neprofesionalno, mimo procedura. Što se tiče izmjena Ustava znamo šta je to. HDZ nećepristati da se brišu prefiksi hrvatski, bošnjački, srpski. Tražit će da ostane hrvatski član Predsjedništva itd. Ne znam šta su iza zatvorenih vrata obećali pa su ovako odobrovoljili gospodina Čovića koji kaže da konačno ima koalicionog partnera."

Ne znam šta su obećali da Čović kaže da konačno ima koalicionog partnera“, kazao je Izetbegović.

Napomenuo je da su pred BiH dani D te posebno poslao poruku lideru SDP-a Nerminu Nikšiću.

„Kako će igrati ovu partiju šaha sa HDZ-om i SNSD-om. Konkretno Nikšić, šta će. Nije riječ o vlasti, mi nudimo i dalje Nikšiću jedan jak probosanski blok. Zašto HNS-u dopustiti da samo njihovi Hrvati budu zastupljeni, da im Čović naredi ne možete imati DF, ne dopustiti Dodiku da ga naziva muslimanski, mislim da to neće izaći na dobro. Da se kočničari ostave, a motor izbaci“, istakao je Izetbegović.

Napomenuo je da je SDA spremna da u toj vlasti budu svi jednaki.

„Ne da nekog zbijamo, nego da ne dođemo u poziciju da Čović i Dodik biraju šta će, a imaju 10 ruku od 42. SDP ima šansu i obavezu da zaustavi izbor četvrtog delegata u NSRS za Dom naroda PSBiH“, kazao je Izetbegović.

Ponovio je da je Dan D prekosutra kada se biraju delegati iz NSRS.

„SDA će glasati za onoga ko će onemogućiti četvrtog delegata SNSD. To očekujemo od SDP-a da riješi. Ako mogu nek se dogovore s opozicijom, mi ćemo glasati i za Mijatovića. Od opozicije treba tražiti dvije stvari da poštuju državu i rade za nju i da imaju korektniji odnos prema povratnicima. I ljudi to nude“, dodao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je rekao da su njegova dramatična upozorenja jer se klizi u pogrešnom smjeru.

„Kritikovali ste SDA zbog četvrtog delegata. Sada nemojte raditi da odobrovoljite Dodika i Čovića i uđete u jednu trećinu vlasti, a nas skupa 60 posto. Nemojte to raditi", kazao je Izetbegović.

Kazao je da će HDZ biti dio vlasti u Federaciji, ali da im ne treba trostruko više dati nego zaslužuju ili im pripada.

"HDZ neće moći ništa da koči. Dobili su barem 50 posto što su tražili u Neumu, sad će se normalnije ponašati. Argumenti su im izbijeni. Dobili su daleko više nego im pripada", dodao je Izetbegović.

Ponovio je da izbacivanje SDA iz vlasti vidi kao političku perverziju.

"Imamo pravo na normalnu građansku državu iz kakvih stranci dolaze", kazao je Izetbegović.

Na opasku voditeljice da se ne spominje više građanska država Izetbegović je istakao da se spominje, prije svih DF, te da će se još spominjati a da je Osmorka zaboravila vlastite principe.

 

nap.ba

drugi upravo čitaju