4 C
Sarajevo
Pon, 12, 22

IZ GPBIH ZA HAYAT O CRNOM TRŽIŠTU: CIGARETE BEZ AKCIZNIH MARKICA SE U BIH NAJČEŠĆE KRIJUMČARE IZ CRNE GORE

Uprkos, nedostatku velikog broja policijskih službenika, kao i materijalno-tehničkih resursa, GPBiH je u proteklom periodu zabilježila dobre rezultate u gotovo svim područjima rada, o čemu govore i statistički podaci.

Kako su naveli za Hayat, povećan je broj otkrivenih krivičnih djela, prekograničnog kriminala, krivotvorenih dokumenata, evidentirane su veće zapljene opojnih droga, roba, povećan je broj podnesenih krim-obavještajnih izvještaja i sl.

IZ GPBIH ZA HAYAT O CRNOM TRŽIŠTU: CIGARETE BEZ AKCIZNIH MARKICA SE U BIH NAJČEŠĆE KRIJUMČARE IZ CRNE GORE
Cigarete zaplijenjene na prijelazu Zvirići
  • U proteklom periodu pripadnici GPBiH realizirali su niz operativnih akcija „Wolf“, „Koridor“, „Štit“, „Šiša“, „Lula“ i dr. usmjerenih na sprečavanje krijumčarenja duhanskih proizvoda preko državne granice.  Tokom 2018. godine, Granična policija BiH je evidentirala ukupno 30 krivičnih djela u vezi sa privrednim kriminalitetom, za šta je osumnjičeno 29 lica i podneseno 28 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Najveći broj osumnjičenih lica za izvršenje ovih krivičnih djela su državljani BiH i to 24, četiri državljana Srbije i jedan državljanin Crne Gore. Oduzete su 74.891 kutija cigareta bez akciznih markica, procijenjene vrijednosti oko 286.527,50 KM i 802.74 kg rezanog duhana procijenjene vrijednosti oko 24.760 KM – navode iz GPBiH.

Tokom 2019. godine, Granična policija BiH je evidentirala ukupno 27 krivičnih djela u vezi sa privrednim kriminalitetom, za šta je osumnjičeno 27 osoba i podneseno 28 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.

IZ GPBIH ZA HAYAT O CRNOM TRŽIŠTU: CIGARETE BEZ AKCIZNIH MARKICA SE U BIH NAJČEŠĆE KRIJUMČARE IZ CRNE GORE
Državljanin BiH spriječen u nezakonitom prometovanju 5.250 kutija cigareta
  • Najveći broj osumnjičenih lica za izvršenje ovih krivičnih djela su državljani BiH. Oduzete su 84.142 kutije cigareta, procijenjene vrijednosti oko 322.592 KM i 522.91 kilograma rezanog duhana procijenjene vrijednosti oko 15.624 KM. Tokom 2020. godine, Granična policija BiH je evidentirala ukupno 45 krivičnih djela u vezi sa privrednim kriminalitetom, za šta je osumnjičeno 83 osoba i podneseno 37 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Najveći broj osumnjičenih lica za izvršenje ovih krivičnih djela su državljani BiH. Oduzeto je 86.315 kutija cigareta, procijenjene vrijednosti oko 391.630 KM i 590 kilograma rezanog duhana procijenjen vrijednosti oko 17.827 KM – kazali su nam iz GPBIH.
  Austrijanci i Nijemci se naseljavaju u BiH radi boljeg života

Tokom 2021. godine, Granična policija BiH je evidentirala ukupno 50 krivičnih djela u vezi sa privrednim kriminalitetom. Najveći broj osumnjičenih lica za izvršenje ovih krivičnih djela su državljani BiH. Podnesen je 41 izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Oduzeto je 157.359 kutija cigareta, procijenjene vrijednosti oko 446.757 KM i 588 kilograma rezanog duhana procijenjene vrijednosti oko 103.702 KM.

  • Što se tiče modus operandi i ruta kretanja krijumčarenih cigareta i duhana, aktivnosti Granične policije BiH i raspoložive operativne informacije ukazuju da se iste nisu mijenjale zadnjih godina. Kao i prethodnih godina, cigarete bez akciznih markica se u BiH najčešće krijumčare iz Crne Gore, te manjim dijelom iz R. Srbije, nakon čega se distribuiraju u unutrašnjost BiH. Cigarete se u BiH iz Crne Gore krijumčare na ranije prepoznatim ilegalnim putevima, uglavnom motornim vozilima, u manjoj mjeri pješice i tovarnim životinjama. Zajednički centar za analizu rizika kao organizaciona jedinica Granične policije BiH je izradio stratešku analizu rizika za 2022. godinu, između ostalog i u domenu „Krijumčarenja duhana i duhanskih prerađevina“ – naveli su za Hayat iz GPBIH.
IZ GPBIH ZA HAYAT O CRNOM TRŽIŠTU: CIGARETE BEZ AKCIZNIH MARKICA SE U BIH NAJČEŠĆE KRIJUMČARE IZ CRNE GORE
Zaplijenjene cigarete u akciji Štit

Procjenjuje se da je vrijednost crnog tržišta duhana premašila vrijednost legalne industrije, na šta utiču faktori poticanja a to:

Finansijska dobit tj. velika zarada od krijumčarenja duhanskih prerađevina, izbjegavanjem plaćanja zakonom propisanih obaveza,

Postojanje konstantno visoke potražnje za takvim proizvodima na crnom tržištu a usko povezano sa slabom kupovnom moći stanovništva u BiH, tj. visokim cijenama cigareta u maloprodaji i navikama samih konzumenata i Korelacija minimuma određene krivično pravne sankcije odnosno prekršaja (novčane kazne) u odnosu na ostvarenu protivpravnu imovinsku dobit  od krijumčarenja duhanskih proizvoda, pojašnjavaju iz GPBiH.

  • Granična policija BiH u cilju zajedničke borbe protiv prekograničnog kriminaliteta razvija izuzetnu saradnju sa agencijama za sprovođenje zakona u BiH kao i sa susjednim zemljama. Ova saradnja se odvija na osnovu brojnih potpisanih sporazuma i protokola između mjerodavnih institucija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ali što je još važnije i na osnovu uzajamne podrške, povjerenja i uvažavanja. Svaki vid saradnje, naročito razmjena informacija i unapređivanje postojećih propisa  doprinose sigurnijem okruženju. Granična policija BiH, kao i dosad, nastavit će da bude još uspješnija u borbi protiv prekograničnog i organiziranog kriminala, te ostati pouzdan partner svim agencijama za provedbu zakona na tom području, kako u nacionalnom tako i međunarodnom okviru – navode iz GPBiH.
  U BRČKOM ODRŽAN KOMEMORATIVNI SKUP POVODOM SMRTI FADILA EKMEČIĆA

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa