-4.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Istraga sedmice: Rudnici najveći gubitnici, proizvodnja samo za izmirenje dugova

Istraga sedmice: Rudnici najveći gubitnici, proizvodnja samo za izmirenje dugova

Ovih dana mogli smo vidjeti da se pojedine Evropske zemlje ponovo okreću uglju za proizvodnju struje, pitamo se kakav plan ima Bosna i Hercegovina? Pred nama teška zima stalno slušamo. Skuplji ogrijev ali i plin. Gdje je sada rudarski ćumur i lopata Alije Sirotanovića da kao desetljećima ranije ugrije domove i proizvede struju? Zato ove sedmice donosimo istragu o poslovanju rudnika. Ništa novo nismo saznali. Jedino što možemo sumirati je kako smo prošle godine rudare brojali na protestima a danas brojimo gubitke rudnika.

Prema podacima Finansijsko – informatičke agencije rudnici u Federaciji najveći su gubitnici. Izvještaj poslovanja privrednih društava Federacije koji je dostupan javnosti jasno pokazuje da su rudnici privredna društva koja broje najveći broj zaposlenih al i najveće gubitke, posebno oni koji se nalaze u koncernu EP BiH. Neki od njih prošlu godinu završili su bez ostvarenih prihoda i sa  milionskim gubicima.

A zašto ovakve brojke ne treba da čude?  Prisjetimo li se te poslovne 2021. godine vidjet ćemo da su rudari upozoravali svoje vlasnike, ukazivali na greške u upravljanju i prijetili obustavom proizvodnje. Na kraju nezadovoljni izašli na ulice i prekinuli iskopavanje uglja.

Svi radnici koji su ostali na poslu su stupili u radnički neposluh. Tako da nema proizvodnje ni u jednom od rudnika u sastavu koncerna, rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH.

Tražio se krivac. Tako je mjesecima, jedan od zahtjeva rudara bila smjena direktora EP BiH. Tražili su rudari uvezivanje radnog staža, veće cijene uglja, bolje uslove rada, novu opremu. Najviše zamjerki bilo je na smanjenje plata.

-Recimo kupača sa 800 maraka na 500 maraka. Mi za to nećemo raditi ostavit ćemo rudnike neka oni rade, rekao nam je Amel Jelaković, rudar RMU Breza

  Nedostatak radnika u Njemačkoj nagnao poslodavce da traže nova rješenja: ‘Hoćete li kod nas raditi samo četiri dana tjedno?’

– Ovako s aovim platama ne možemo živjeti. moja plata je sadaka. Ovo je gore nego rat. Kriminla je veliki a najviše ispaštaju radnici. Njima jue dobro, teško se ovoj bijedi ovdje, kaže Omer Bacika, rudar.

ako su rudari glasno u više navrata ukazivali na problem vlasti ih nisu čule.

– U tom smislu smo formirali jednu pregovaračku skupinu koja treba da ispregovara sa sindikatom rudnika šta je problem, izjavio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Svjesni su bili da moraju nešto uraditi. Održavani su sastanci, predlagane mjere za spas ali spasa očito nije bilo, no ostala je nada u bolje sutra.

– Sigurno ćemo se posvetiti tome da nađemo rješenje, kazao je Admir Andelija, direktor EP BiH.

I dok se druge zemlje ponovo okreću uglju za proizvodnju el. energije za domaće vlasti čini se da su rudnici pali u zaborav. Mi se okrećemo drugim projektima, bez obzira što su dugovanja preduzeća čiji su oni vlasnici rekordna. Izborna je godina pa je valjda bezbolojnije govoriti o novim projektima nego starim problemima. Tako je resorni ministar Nermin Džindić nedavno je za našu televiziju govorio o smanjenju proizvodnje uglja i okretanju obnovljivim izvorima energije, što jasno govori da vlastima spas rudnika, bar za sada, nij prioritet.

– Taj scenario smanjenja proizvodnje el. energije iz uglja upravo sada nastupa. Mi imamo 2014 godine 7,7 miliona tona iskopanog uglja i spaljenog uglja u Termoelektranama. a već naredne godine ćemo imati 4,4 miliona. To je značajno smanjenje. Fokus ove vlade je na obnovljivim izvorima energije. tri velika vjetroparka su izgrađena. naq stotine malih solarnih elektrana urađeno, izjavio je Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva FBiH /23.7.2022./.

  Prof.dr. Sead Alić: Balkanska rekonkvista!

Oni koji nisu odustali od rudnika je sindikat. I danas ukazuju na stvarno stanje i opravdavaju izvještaje negativnog poslovanja teškim stanjem u rudnicima. Čekali su nove mašine i mehanizaciju a na naplatu dobili dugogodišnje gubitke.

– Vi imate da vam je rčun blokiran skoro cijeli mjesec samo se deblokira kada je plata. onda postavljam pitanje kako u takvom ambijentu da funkcionišemo. Kkao da nabavljamo robu. i sve ono što je potrebno da bi dali proizvodnju, rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

 Rješenje problema se ne nazire.

– Zabrinjavajuće je jako da ide zima. U cijelom svijetu se priprema za to otvaraju se termoeletrane koje su zatvorene. Već sada stanovništvo iz Rudnika Kreka ne može da kupi ugalj. RMU Kreka ne može odgovoriti zadatku. Rudari za to nisu krivi. Očekujemo hitno da se nešto u ovom rudniku promijeni na bolje u smilsu da damo rudarima opremu i da obezbijedimo ov zimu koja će po svim najavama biti izuzetno teška dastanovništo al ii TE Tuzla ima ovoljno za proizvodnju el. energije, dodao je Tokić.

Struka jasana da rudnike u ovo stanje nije dovela ova vlast i ovi problem. Deset godina stara je priča restrukturiranja. Ni nova ulaganja neće dobijeti profit.

– Mnoge vlasti koje su bile ranije u EP ulagale su novac, po meni u rupu bez dna. Da se rudnici nisu restrukturirali da se nije odvojio onaj rudar kolji doprinosi koji donosi tonu uglja od svih drugih servisa koji su se morali maći iz rudnika, rekao je Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku.

  Pettigrew: Projekat je bio počiniti genocid u cijeloj BiH, a ne samo u Srebrenici

 I opet stara priča, rudar kopa da stranački zaposleni imaju plate.

– Ogroman broj zaposlenih primaju bruto platu prilično visoku i kada se uzme taj trošak plata i taj prihod od rudnika naravno da onaj rudar koji radi u jami koji radi na kopu ne može donijeti dovoljno novca i za sebe i za sve ostale servise, dodao je Jerlagić.

Struka stava da još ima nade za spas, te da bi se rudnici mogli dovesti na zelenu granu kada bi se napravile nove kompanije koje će ostvarivati prihode. Ali vlast mora što prije napraviti bolan rez ili će ovo malo rudara koji su ostali u jamama kopati tone ćumura samo da bi vratili dugove koje nisu napravili komorati već politika. A zbrojimo li dugove svih rudnika možemo zaključiti da rudarske jame nisu toliko duboke.

Više detalja u Istrazi sedmice Adise Herco.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa