ISLAMSKA ZAJEDNICA DOPREMILA POMOĆ ZA POPLAVLJENA PODRUČJA BIHAĆKOG MUFTILUKA

islamska zajednica dopremila pomoć za poplavljena područja bihaćkog muftiluka

Danas je, također, kamion sa stotinu prehrambenih paketa i dezinfekcijskim sredstvima koja je namijenjena pogođenim u poplavama na području Muftijstva bihaćkog. Tu pomoć će distribuirati regionalni ured “Merhamet” Bihać i Crveni križ Unsko-sanskog kantona.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se zahvalio Rijasetu Islamske zajednice i reisu-l-ulemi, Uredu za društvenu brigu i rukovodiocu Malanoviću i svima onima koji su zvali, raspitivali se o stanju poplava, kao i oni koji su pomogli.

  • Zahvalan sam našem cijenjenom reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, koji je odmah po saznanju da su se desile poplave, tražio od mene informaciju šta bi bilo najbolje da Islamska zajednica uradi za ljude koji prolaze kroz iskušenje poplava. Islamska zajednica je u ovom slučaju, a ne mogu da ne spomenem i odnos prema migrantskoj krizi, bila prva koja je pomogla organizacije koje brinu o migrantima i to je učinila i u ovim poplavama. Islamska zajednica ovim današnjim aktivnostima nastavlja kontinuiranu podršku našem narodu i zahvalni smo što Islamska zajednica, kroz Odjel za Ured za društvenu brigu i Ured za zekat, pokazuje svoju senzibilnost prema svim našim ljudima koji su na bilo koji način u stanju potrebe – izjavio je muftija Kudić.

Malanović je u ime Islamske zajednice iskazao suosjećanje i podršku narodu na području Muftijstva bihaćkog, koji su u samo šest mjeseci pretrpjeli dvije velike poplave, a prije toga i iskušenja sa migrantskom krizom. Predstavio je vidove pomoći koje Islamska zajednica pruža putem Ureda za društvenu brigu pogođenom stanovništvu.

  • Danas smo u Bihaću sa cijenjenim muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem zbog dostave pomoći našim ljudima koji su pogođeni poplavama. Bili bi sretniji da je povod drugačiji, ali kao vjernici smo svjesni Božije odredbe i razumijemo da sve ono što nas je zadesilo nije nas moglo zaobići. Odmah nakon razgovora uvaženog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića sa cijenjenim muftijom Kudićem i po dobivanju informacije da su brojna dobra naših džematlija stradala u poplavama, na inicijativu Reisu-luleme, Rijaset IZ u BiH je izdvojio 50.000 KM interventnih sredstava, koje smo putem Merhameta i Crvenog križa distribuirali na područje koje je zahvaćeno poplavama.
  • Danas smo došli sa stotinu prehrambenih paketa i sa preko 500 kanistera sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Također smo proteklog petka u svim našim džematima Islamske zajednice organizirali sergiju za pomoć poplavljenim područjima. Sa cijenjenim muftijom smo razgovarali i o načinu distribucije sredstava od sergije, kako bi Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji će donijeti konačnu odluku, imao konkretne prijedloge sa terena. Prvenstveno će glavna intencija biti da ta sredstva dođu do onih kojima je ova pomoć zaista prijeko potrebna. Posvetit ćemo se i podršci našim poljoprivrednicima, s obzirom na to da su usjevi uslijed obilnih padavina stradali, a važno nam je da i njih podržimo kako bi što bezbolnije prevazišli ovo iskušenje – istakao je Ibrahim-ef. Malanović.

Veliku većinu svoje pomoći, Islamska zajednica realizira u saradnji sa humanitarnim organizacijama, Merhametom i Crvenim križom. Tako je bilo i ovaj put, gdje su interventna sredstva, kao i humanitarne pakete i sredstava za čišćenje i dezinfekciju distribuirani putem ovih organizacija.

Alen Prošić iz regionalnog ureda Merhameta Bihać i Husein Nuhić iz Crvenog križa Unsko-sanskog kantona su preuzeli ovu pomoć, zahvalili se Rijasetu islamske zajednice i Uredu za društvenu brigu, a posebno istakli zahvalnost na saradnji i susretljivosti koju imaju kod muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića u svim projektima koje realizuju, te da je Islamska zajednica uvijek prva u podršci i pomoći i da mogu računati na Islamsku zajednicu kada god postoji potreba na terenu.

Prethodno je Ibrahim-ef. Malanović u pratnji voditelja Ureda za Zekat Vehid-ef. Arnauta i stručne saradnice u Uredu za društvenu brigu Amele Brdar posjetio Medžlis IZ Bihać i sa glavnim imamom Mensur-ef. Ćehićem i njegovim saradnicima razgovarali o implementaciji projekta podrške socijalno-ugroženim građanima Bihaća, gdje im se pružala direktna pomoć kroz humanitarne bonove i pakete, a na način da volonteri Medžlisa IZ Bihać posjete ugrožene porodice, te kroz razgovor sa njima uvide kakva vrsta podrške je potrebna i u skladu s tim izvrše nabavku i dostave na adresu tih porodica. Ova aktivnost se pokazala kao vrlo efikasna, te je glavni imam Ćehić zahvalio Rijasetu IZ u BiH i Uredu za društvenu brigu na ovoj podršci i stalnoj brizi o najugroženijim članovima našeg društva.

hayat.ba

drugi upravo čitaju