IŠERIĆ ZA ‘7PLUS’: PATRIOTE ĆE IMATI VRLO JASAN ODGOVOR NA UGROŽAVANJE BIH

išerić za ‘7plus’: patriote će imati vrlo jasan odgovor na ugrožavanje bih

Još jednom su učesnici ovog skupa pokazali kako su zapravo oni ti koji pozivaju na nestabilnost na Balkanu. Iskoristili su priliku da se osvrnu i na Rezoluciju koja treba da bude usvojena u UN.

Pravni stručnjak, član Predsjedništva Narodnog evropskog saveza, dr. Enver Išerić, je večeras govorio u emisiji ‘7PLUS’ na ovu temu.

  • Rezolucija će biti usvojena. Uzaludna su sva nastojanja predsjednika Srbije da izlobira kod Vlada raznih zemalja da ne glasaju za Rezoluciju. Mislim da je htio pokazati građanima Srbije da je toliko jak da može uticati na donošenje odluka u UN. To je bila jedna klasična obmana. Usvajanje rezolucije je nešto najmanje što UN trebaju i što su trebale da urade za BiH i žrtve genocida. Znamo da je Srebrenica bila zaštićena zona, a BiH bila pod embargom. Također, imamo i presude pred međunarodnim sudovima. Ne spominje se da se stavlja teret cijelom narodu. Stavljanje krivice cijelom narodu je potpuno besmisleno i neopravdano pa makar u tom narodu bio samo jedan protiv genocida, negiranja ratnih zločina. Optuživanje cijelog naroda je teže od težine nebesa – ističe Išerić.

Svoje viđenje Rezolucije dao je Komesar EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, koji je istakao kako nije za to da se cijeli srpski narod okrivljuje za počinjeni zločin. Na ovaj način se svrstao sa onima koji negiraju genocid.

  • Iznenađujuća je izjava evropskog zvaničnika koja odudara od zvaničnih politika EU. Očekujemo da se organi EU pozabave tim pitanjem. Negiranje genocida je negiranje međunarodnog prava, ali i suda koji je uspostavljen pred UN-om. Moramo biti svjesni da fašizam u svijetu živi i da se nikada neće moći iskorijeniti do kraja. Antifašističke snage moraju suzbijati redove kako bi pomogli onima koji čine genocid i druge zločine. Mi moramo zbijati redove i jačati institucije kako bi zaštitili državu – govori Išerić.
išerić za ‘7plus’: patriote će imati vrlo jasan odgovor na ugrožavanje bih
IŠERIĆ ZA ‘7PLUS’: PATRIOTE ĆE IMATI VRLO JASAN ODGOVOR NA UGROŽAVANJE BIH

Mađarska je javno iskazala nezadovoljstvo prijedlogom Rezolucije te još jednom pokazala kako nije prijatelj BiH. Pojavila se bojazan da će doći i do problema u funkcionisanju EUFOR-a s obzirom na to da glavnokomandujući dolazi iz Mađarske.

  • Prijateljstvo se mora dokazati. Stavovi o Rezoluciji potvrđuju suprotno. Mislim da ne trebamo imati bojazni oko EUFOR-a jer u lancu komandovanja ima jasan sistem u kojem je glavnokomandujući samo jedna karika u tom lancu. Mislim da se trebamo oslanjati na naše vlastite snage. Kolektivna pomoć je izostala ’92-’95 što nas uči da se oslanajmo na vlastite snage uz saradnju sa ostalim međunarodnim partnerima – navodi Išerić.

Političari iz Srbije i bh. entiteta RS javno negiraju genocid. Tako je bilo i danas u Srbiji kada im se pridružio i patrijarh Porfirije u negiranju zločina genocida. Naglasili su, tokom ovog ručka, da će svesrpski sabor donijeti odluke koje će značiti pogoršanje stanja u BiH.

  • Ja ne znam kako bi mogli definisati ponašanje političara iz Srbije i bh. entiteta RS. Skupština Srbije je usvojila dokument u kojem se osuđuje genocid iako se samo pozivaju na presude, a ne spominju riječ genocid. Predsjednik bh. entiteta RS je vrlo jasno osudio i priznao genocid te osudio sve one koji su ga počinili smatravši da trebaju biti privedeni pravdi. Sitiacija se promijenila te sada javno i otvoreno negiraju genocid. Oni su poručili da će donijeti jasne i precizne odluke koje će značiti pogoršanje stanja u BiH. Ne znamo kakav je sadržaj tih odluka, ali moraju znati da će patriote imati vrlo jasan odgovor na ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH – kaže Išerić.

Video pogledajte OVDJE.

(H.N.)

The post IŠERIĆ ZA ‘7PLUS’: PATRIOTE ĆE IMATI VRLO JASAN ODGOVOR NA UGROŽAVANJE BIH first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju