-3.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

Išerić: Čavarin prijedlog sudija Ustavnog suda F BiH je neustavan

SARAJEVO, (Patria) – Doktor pravnih nauka i kandidat za sudiju Ustavnog suda F BiH Enver Išerić smatra da je odluka Predsjednika F BiH Marinka Čavare kojom je predložio listu sudija nezakonita.

– Odluka predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine o imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Herceegovine nije u skladu sa Ustavom Federacije,  a u suprotnosti je i sa Mišljenjem Ustavnog suda Federacije koje se odnosi na imenovanje sudija. Kao što se može vidjeti iz odluke koju je donio predsjednik Čavara, odluka je donesena, potpisana i ovjerena. Iz toga se može zaključiti da potpredsjednici Federacije BiH daju naknadnu saglasnost na odluku predsjednika. Međutim u Ustavu Federacije piše da  „Sudije Ustavnog suda predlaže predsjednik Federacije, uz saglasnost potpredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine delegata u Domu naroda koji su prisutni i glasaju.“(član IV. C.6.), kaže Išerić.

Prema tome, potpuno je jasno da odluka nije valjana bez saglasnosti potpredsjednika Federacije BiH. Saglasnost potpredsjednika je propisana Ustavom i ona podrazumijeva usaglašavanje sa potpredsjednicima.

– Osim toga, kao što se može vidjeti iz odluke, predsjednik je imenovao jednog sudiju iz reda Ostalih, čime je prekršio odredbu IV. C. 9. Ustava Federacije kojom je propisano: „Ustavni sud sastoji se od devet sudija od kojih su najmanje po dva iz reda sva tri konstitutivna  naroda i jedan iz reda ostalih.“ Pošto Ustavni sud u svom sastavu ima već jednog sudiju iz reda Ostalih, onda imanovanje još jednog sudije iz reda Ostalih nije u skladu sa Ustavom. Ustavom Federacije nije propisano „najmanje jedan iz reda Ostalih“, kako je to propisano za konstitutivne narode, već je propisano „jedan iz reda ostalih“, kaže Išerić.

  Amina Kajtaz odustala od BiH1

Osim toga predsjednik Čavara je potpuno ignorisao mišljenje Ustavnog suda Federacije od 19.01.2021. godine, u kojem je, na traženje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, između ostalog navedeno: „Sukladno do sada iskazanim stavovima Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Ustavni sud Federacije) u pogledu objektiviziranja uvjeta za izbor najboljeg kandidata, a nakon razmatranja Vaših podnesaka broj i datum gornji, u koji su uvršteni svi kandidati koji su pristupili razgovoru, ističemo da prednost dajemo podjednako kandidatima koji kumulativno ispunjavaju uvjete naučnog zvanja doktora pravnih nauka, a koji imaju najrelevantnije radno iskustvo iz oblasti ustavnog prava i prava Ijudskih prava, kao i kandidatima koji su suci Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine. Istovremeno smatramo sa stanovišta objektivnosti odnosno javne percepcije o neovisnosti i nepristrasnosti sudaca, a samim tim i institucije Ustavnog suda Federacije, da bi bilo poželjno da izbjegnete uvrštavanje u Vašu konačnu listu kandidate koji se mogu dovesti u vezu sa političkim strankama i političkim imenovanjima.”

– Navedeno mišljenje Ustavnog suda Federacije BiH upućeno je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, iz čega vrlo jasno proizilazi zaključak da će VSTV, nakon mišljenje Ustavnog suda, sačiniti konačnu listu kandidata koju će uputiti u dalju procedure, odnosno Predsjedniku Federacije. To, također proizilazi iz iz dopisa Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koji je upućen Ustavnom sudu, a radi davanja mišljenja Ustavnog suda o kandidatima za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, od 05.09.2019. godine u kojem stoji: “Odredbama člana 17. stav 1. tačka 3. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bi H (,,Službeni glasnik BiH" br. 25/04, 93/05, 48/07 i 15/08), propisano je da Visoko sudsko i tužilačka vijeće Bosne i Hercegovine ( u daljem tekstu: Vijeće), daje prijedloge nadležnim organima u vezi sa njihovim predlaganjem i izborom sudija Ustavnog suda Federacije BiH. Prilikom izvršavanja ovih nadležnosti, Vijeće, prije davanja prijedloga, traži pismeno mišljenje ustavnog suda”….., kaže Išerić.

  Košarkašice BiH će nastupiti na Svjetskom prvenstvu: Vlada KS osigurala 150.000 za avionske karte

Napominje da je u istom aktu  navedeno i: “Molimo Vas da u skladu sa pomenutim zakonskim odredbama dostavite pismeno mišljenje o predloženim kandidatima kako bi Vijeće utvrdilo konačnu listu kandidata koju će dostaviti u dalju proceduru.”

– Iz svega navedenog može se zaključiti da je VSTV, pod predsjedavanjem Milana Tegeltije, propustilo utvrditi prijedloge za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH, kako je propisano članom 17. Zakona o VSTV-u, već su Predsjedniku Federacije dostavili imena svih kandidata koji su se prijavili za poziciju sudije Ustavnog suda sa kojima je VSTV obavio intervju. U Zakonu o VSTV-u nije propisano da VSTV dostavlja listu kandidata, već prijedloge kandidata za sudije Ustavnog suda, uaključuje Išerić.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa