INSPEKCIJE U TRGOVINAMA I RESTORANIMA PROVJERAVAJU SIGURNOST HRANE

inspekcije u trgovinama i restoranima provjeravaju sigurnost hrane

Kakvu hranu jedemo – pitanje je koje se postavlja nakon sve češćih obavijesti o povlačenju prehrambenih proizvoda s polica trgovina. Povećan sadržaj aflatoksina, moguća kontaminacija česticama stakla, mogućnost prisutnosti salmonele, sve su to razlozi zbog kojih je u posljednjih nekoliko navrata povučena hrana iz prodaje.

POVEĆANE SVE STAVKE

U BiH pitanje sigurnosti hrane postaje sve značajnije, a inspekcije provode niz kontrola kako bi osigurale da proizvodi na tržištu zadovoljavaju propisane standarde.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) ističu da su tokom ove godine izvršili 524 nadzora u području sigurnosti hrane.

Ključni naglasak inspekcijskih nadzora bio je na trgovinama, mesnicama, ugostiteljskim objektima i farmama. Ukupno su izdali 118 odluka o zabrani rada i 212 o uklanjanju nedostataka. Izdali su 151 prekršajni nalog s financijskim teretom od najmanje 350.000 KM. Inspektori su izvršili neškodljivo uništavanje više od 230 kg neusklađenih namirnica, a uzeli su 61 uzorak, od kojih su dva bila neispravna.

Uz nadzor Federalne inspekcije, županijska tijela također učestvuju u osiguranju sigurnosti hrane. Kada je riječ o neispravnostima, najčešće se susreću s problemima u objektima gdje se vrši proizvodnja ili prerada hrane. Inspektori za hranu raspolažu s dva federalna inspektora koji su u 2023. izvršili 750 inspekcijskih nadzora.

Sektor granične inspekcije FUZIP-a izvršio je 64.716 inspekcijskih nadzora na graničnim prijelazima. U ovim nadzorima uzeto je 3378 uzoraka, od kojih devet nije odgovaralo zakonom propisanim kriterijima, što je rezultiralo zabranom uvoza i sprječavanjem plasiranja na tržište.

inspekcije u trgovinama i restoranima provjeravaju sigurnost hrane
INSPEKCIJE U TRGOVINAMA I RESTORANIMA PROVJERAVAJU SIGURNOST HRANE

RAST ZAPOSLENOSTI

Na osnovi pristiglih i obrađenih podataka o laboratorijskim analizama hrane, u od 1. januara do 31. prosinca 2022. u BiH je obrađeno 50.014 uzoraka hrane, a od toga neodgovarajućih je bilo 2576 uzoraka ili 5,15 posto, navodi se u izvještaju Agencije za sigurnost hrane za 2022. godinu. Najveći broj uzoraka hrane, izuzimajući vodu za piće, uzet je iz kategorije mesa i proizvoda od mesa stoke i divljači – ukupno 12.368 uzoraka, složenih jela i gotovih jela – 9425 uzoraka, zatim kategorije tijesta od žitarica i proizvoda na njegovoj bazi – 4849 te mlijeka i mliječnih proizvoda – 2296 uzoraka.

Na osnovi obrađenih rezultata laboratorijskih analiza na fizičko-kemijske i mikrobiološke parametre može se zaključiti kako je najveći broj i postotak neusklađenih uzoraka hrane bio iz kategorije mesa i proizvoda od mesa stoke i divljači – 167 (1,35 posto), složenih jela i gotovih jela – 166 (1,76 posto), tijesta od žitarica i proizvoda na njegovoj bazi – 75 (1,55 posto) i proizvoda za posebne prehrambene potrebe – 54 (1,98 posto).

Ako se odnos neusklađenosti usporedi s ukupnim brojem analiziranih uzoraka za svaku pojedinu kategoriju, tada je najviša neusklađenost bila u kategoriji škrobnog korijenja i gomolja (10,81 posto), alkoholnih pića (8,39 posto), zatim meda i ostalih pčelinjih proizvoda (4,38 posto). Na mikrobiološke parametre ukupno su u 2022. analizirana 32.853 uzorka hrane. U svrhu službene kontrole uzorkovano je 7448 uzoraka, a u ostale svrhe 25.405 uzoraka.

1,57 POSTO NIJE BILO U SKLADU S PROPISIMA

Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, 517 (1,57 posto) ih nije bilo u skladu s važećim propisima. Kada su u pitanju mikrobiološki parametri, najviši broj neodgovarajućih uzoraka bio je iz kategorije mesa i proizvoda od mesa stoke, peradi i divljači, zatim iz kategorije složenih jela i gotovih jela te tijesta i proizvoda na bazi tijesta.

Kada je u pitanju vrsta mikroorganizama, najviša prevalencija bila je kod prisutnosti ostalih (mikroorganizmi), Escherichije coli te enterobakterija, piše Večernji list BiH.

Na fizičko-kemijske parametre uzorkovan je i analiziran 6161 uzorak hrane, od kojih 84 uzorka (1,36 posto) nisu u skladu s propisima. Urađene su 5974 laboratorijske analize na prisutnost metala i metaloida, pri čemu je utvrđeno da 10 (0,17 posto) uzoraka nije u skladu s propisima.

Urađeno je 468 laboratorijskih analiza na prisutnost mikotoksina, pri čemu je utvrđeno da 15 (3,21 posto) uzoraka nije u skladu s propisima.

Urađene su 2084 laboratorijske analize na prisutnost ostataka pesticida, pri čemu je utvrđeno da 4 (0,19 posto) uzorka nisu u skladu s propisima.

(Večernji list)

The post INSPEKCIJE U TRGOVINAMA I RESTORANIMA PROVJERAVAJU SIGURNOST HRANE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju