18.8 C
Sarajevo
Čet, 06, 23

IMENOVAN NOVI IZVRŠNI ODBOR VIJEĆA KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA

U kontekstu revitalizacije rada podružnice VKBI Srednje Podrinje, koje obuhvata općine Zvornik, Miliće, Vlasenicu, Bratunac i Srebrenicu, Upravni odbor primio je u članstvo Vijeća Halilović Osmana, prof. bosanskog jezika i književnosti iz Zvornika,  Hajdarević Nerzudina, prof. geografije iz Zvornika, Šahbegović Osmana, prof. bosanskog jezika i književnosti iz Zvornika i Hasanović Admira, dipl.pol. iz Zvornika.

Upravni odbor imenovao je Izvršni odbor RO VKBI Srednje Podrinje u sastavu Esad Hasanović, predsjednik, Halilović Osman, član, Hajdarević Nerzudin, član, Šahbegović Osman, član i Hasanović Admir, član.

Za vd člana Upravnog odbora, uz saglasnost predsjednika Vijeća prof.dr. Nedžada Mulabegovića kooptiran je Sejfudin Hodžić, čije će se imenovanje obaviti na narednoj sjednici Skupštine Vijeća.

Upravni odbor podržao je Plan aktivnosti održavanja 9. sjednice Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća koja će se održati u periodu 13-15. maja 2022. godine u Mostaru, čiji je domaćin VKBI, a kojoj će prisustvovati delegacije bošnjačkih vijeća iz Srbije (BNV), Crne Gore (BVuCG), Sjeverne Makedonije (BNVRSM), Hrvatske (KBŽV i Vijeća Grada Zagreba), SAD i Kanade (KBSA) i Kosova (KVZ).

hayat.ba/2022/05/vkbi-sjednica-upravnog-odbora-2.jpg” alt=”” class=”wp-image-670758″ />

Sjednici će prisustvovati i resorni ministri iz oblasti obrazovanja i kulture i Kantona Sarajevo, Hercegovačko neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona, kao i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke jer će jedna od tačaka sjednice biti posvećena obrazovanju i školstvu u državama regiona iz oblasti nacionalne grupe predmeta na bosanskom jeziku.

Sjednici Upravnog odbora prisustvovali su i gosti sa Kosova, predstavnici bošnjačke zajednice u Konsultativnom vijeću zajednica pri uredu predsjednice Kosova gosp. Agim Ferati (predsjedavajući KVZ) gđa. Senada Sagdati i gosp. Almedin Fejza. Delegacija KVZ Kosova upoznala je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca o statusu ove institucije i njenim nadležnostima, a predstavnici VKBI informisali su delegaciju KVZ Kosova iz reda bošnjačke zajednice o najznačajnijim aktivnostima i projektima Vijeća.

Upravni odbor zaključio je da se ponovo obrati Ministarstvu vanjskih poslova BiH i članovima Predsjedništva BiH kako bi se međusobno priznali dokumenti i ukinuo vizni režim između BiH i Kosova. Procedure izdavanja viza za Bošnjake sa Kosova (kao i procedure izdavanja viza za građane BiH koji putuju na Kosovo) su izuzetno komplikovane, dugotrajne i onemogućavaju međusobne posjete i saradnju, čak i porodične posjete, što je potpuni apsurd u XXI stoljeću.

Potpuno je neobjašnjivo da građani Kosova, pa tako i Bošnjaci sa Kosova, mogu ulaziti u R Srbiju sa ličnom kartom Kosova, a da u BiH ne mogu dolaziti bez vize. VKBI će insistirati da građani Kosova mogu nesmetano, i na jednak način kako ulaze i putuju u Srbiju, dolaze i u Bosnu i Hercegovinu. Svjesni političkog realiteta da institucije BiH zbog političkog stava srpskih političkih predstavnika iz entiteta RS ne žele dozvoliti međusobno priznanje BiH i Kosova, ne vidimo nikakav razlog niti zapreku da institucije Kosova i BiH ne ukinu vizni režim i omoguće priznavanje dokumenata Kosova, kao što to priznaje Srbija.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa